[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #17637  02-10-2009 17:15 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
Adile Sultan Sarayı: 1856 yılında Sarkis Balyan tarafından Sultan Abdülaziz için kız kardeşine bi armağan olarak yapılmıştır.1916 dan itibaren Kandilli Kız lisesi olarak kullanılmış 1986 yılında yangında harap olmuştur.Şuan Sabancıların elinde restore edilmeyi beklemektedir.



Ahmet Afif Paşa / Misbah Muhayyeş / Kemal Uzan Yalısı: 1910 yılında yaptırılmış Yalının ilk sahibi Koca Reşit Paşa'nın kızı Ferendiz Hanımdır.İkinci sahibi (devrinde iaşe işlerine bakan) Refia Sultan’ın eşi (Beyrutlu) Levazım Dairesi reisi Ahmet Afif Paşa'dır. "XIX. yüzyılda (Turhan Paşa'nın), Ferik Ahmet Paşa'nın, (Kabuli Paşa'nın), (Faik Bey'in) yalıları bu sahile dizilmişti."Levazım Reisi ve Birinci Ferik Ahmed Afif Paşa (1852-1920) tarafından dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury'ye yaptırılmıştır. Setli bahçeden sonra, yalı ve (günümüzde ifraz edilerek ayrı parsel haline dönüşmüş olan) kayıkhanenin yer aldığı rıhtım platformuna inilmektedir. Yalı, bir zemin, iki normal ve bir çatı katı olmak üzere toplam dört katlıdır. Esas girişler sağ ve sol cephelerde düzenlenen üç kollu merdivenler ile sağlanmıştır. Kara tarafında sadece bahçe ile zemin katın bağlantısını sağlayan servis girişleri mevcuttur.şuan yalı Kemal Uzana aittir.



Ali Vafi Köşkü: ilk olarak ermeni bir bankere aitti.1915 yılında Giritli Ali Vafi Köşkü satın aldı.Bir zamanlar bahçesinde para basımhanesi ve suyla çalışan bir asansör varmış! günümüzde kiralanarak kullanılmaktadır.



Bahriyeli Sedat Bey Yalısı: Neo-Barok tarzda 1900 lerin başında Sedat Bey in dedesi Mustafa Reşit Paşa tarafından yapılımıştı.Manolya yalısı olarak da bilinen yalı 1992 de ışıkoğlu ailesine satılmış.



Azaryan Yalısı: Osmanlı İmparatorluğu nun son günlerinde hem Parlemento da hem de dışişlerinde hizmet yapan Ermeni Bir işadamı olan Manuk Azaryan Efendi tarafından inşaa ettirilmiştir.Günümüzde Vehbi Koç tarafından karısının onuruna kurulan Sadberk Hanım Sanat ve Antika Müzesine ev sahipliği etmektedir.



Edip Efendi Yalısı: 1887 de çok beğenilen ve saygı duyulan bir hükümet görevlisi olan Edip Efendi tarafından satın alınmış ama 1 sene sonra ölmüş.



Hasip Paşa Yalısı: 19.YY.nin ikinci yarısında Neo-klasik/Neobarok tarzda inşaa edilmiştir.Türk bilim/sanat hayatında yeri olan bir ailenin günümüze kadar gelebilmiş 150 yıla yaklaşan hatırasını da taşır.Taş hizmet katı üzerine, iki ahşap/bağdadi katı olup; her katta güney ve kuzeyde olmak üzere iki merdiveni, iki büyük sofası, bir büyük sofa/salonu, altı odası, iki tuvalet/ banyosu bulunmaktadır.



Hekimbaşı Yalısı: Hekimbaşı Salih Efendi(1817-1905),1843 yılında Türkiye nin ilk tıp okulundan mezun olmuştu 3 değişik Sultanın doktorluğunu yapmış ve kentteki bütün tıbbi kuruluşları denetlemiş Botanik meraklısı olduğundan bir güle onun adı verilmiş.Soyundan gelenler hala yalıda yaşamaktadırlar.



Kıbrıslı Yalısı: 64 metrelik bir sahile sahiptir.18,yy.de yapılmıştır.Doğu salonunun zemini taşlardan yapılmış mozaiklerdendir ve ortasında mermer bir fıskiye vardır.Kıbrıslı Mehmet Emin Paşa,dürüst ve yetenekli bir devlet adamıymış.3 değişik Sultana sadrazamlık ve Rusya büyükelçiliği yapmış.Yalıyı 1840 yılında satın almıştır ve ozamandan beri aynı ailede kalmıştır.Boğazın en eski ve sürekli oturulan yalısıdır.Bu yalı Piyer Loti ve Yahya Kemal gibi yazarların çok sevdiği bi toplantı yeriydi ve Iraklı Kral Faysal ve Fransız Prensesi Eugenie gibi ünlüleri ağırlamıştır.



Mısır Konsolosluğu: 1902 yılında İtalyan mimar: Raimondo D'Aranco tarafından Hidiv Abbas Hilmi Paşa nın annesi için yazlık bir ev olarak inşaa edilmişti.Günümüzde Mısır Konsolosluğu bürolarını ve personelinin evi olarak kullanılıyorarkadaki koruluk ise Boğaziçi üniv. profesörü Fikret Kortel e ait Kortel korusu var.



Perili Köşk: Perili Köşk olarak da bilinen Yusuf Ziya Paşa Köşkü restorasyonu son zamanlarda bitmiştir. Köşkü sahibi Basri Erdoğan burayı turistik amaçla kullanmak istemektedir.

Sadullah Paşa Yalısı : Boğazın en eski ve içi dışı en güzel klasik ahşap yalılardan biridir.Ortadaki oval salondan sekiz küçük odaya geçilen geleneksel Osmanlı yalı mimarisinde yapılmıştır.Yalı Sadullah Paşa nın uzak bi akrabası olan Emel Esine Aittir bir zamanlar Ayşegül Tecimer de kiracı olarak kullanmıştır burayı. Günümüzde kiralık olarak kullanılıyor.(en son Ekmek Teknesi dizisinin bikaç bölümü içinde kullanıldı)



İstanbul Yüzme ihtisas Kulübü: 1972 yılından beri İstanbul Yüzme ihtisas Kulübü olarak kullanılan bu neo klasik yapı ilk olarak Sultan 2.Abdülhamid tarafından 5..murat ın en büyük kızı Hatice Sultan a düğün hediyesi olarak verilmiştir.Ayrıca bir yetimhane ve ilk okul olarak kullanılmıştır.

Yalıların Bulunduğu Yerler

Anadolu yakası

Adile Sultan Sarayı(kandilli)
Bahriyeli Sedat bey yalısı(vaniköy)
Edip Efendi Yalısı(Vaniköy)
Halil Ethem Paşa Yalısı(kanlıca)
Hekimbaşı Yalısı(kandilli)
Kıbrıslı Yalısı(kandilli)
Komodor Remzi Bey Yalısı(anadolu hisarı)
Kont Ostrorog Yalısı(Kandilli)
Recaizade Yalısı ve Kadın Efendi Yalısı(vaniköy)
Sadullah Paşa Yalısı(çengelköy)
Riza Bey Yalısı(çengelköy)
Zarif Mustafa Paşa Yalısı(anadolu hisarı)


Avrupa Yakası

Ahmet Afif Paşa yalısı(yeniköy)
Ali Vafi Köşkü (Kuruçeşme)
Azaryan Yalısı(büyükdere)
Gazi Osman paşa ortaokulu (ortaköy)
Mısır Konsolosluğu(kuruçeşme)
Naile Sultan Konağı(kuruçeşme)
Perili Köşk(arnavutköy)
Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı(arnavutköy)
İstanbul Yüzme ihtisas Kulübü(ortaköy)

nerde ne zaman yapılmış kime ait sahibi kim nasıl gidilir? fotoğrafları

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu