[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #17421  24-09-2009 13:00 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
çocuğum arkadaşlık kuramıyor.anlaşamıyor kendisini dışlıyor.çok içine kapanık diye şikayetlenebilirsiniz..

Arkadaşlık, iki kişi arasında karşılıklı paylaşım, etkileşim, iletişim, etkileşim eğlence gibi öğelerin yanı sıra duygusal bağları da içeren bir ilişkidir. Bu sebeple bireyin sosyal yaşamındaki en önemli etkileşim alanıdır. Bebeklik anından itibaren çocukların gelişiminde en önemli etken ailedir. Ailenin etkisi düşünüldüğünde anne-babanın birbirleriyle ve çocukla olan etkileşimi, aile büyükleriyle kurulan iletişim ve kardeşlik ilişkileri çocukların arkadaşlık ilişkilerine de yansır. Çocuklarımızın kiminle arkadaşlık edeceği içinde bulunduğu gelişim dönemi özelliklerinden etkilenebilir.

Okul öncesi dönemde arkadaşlık ilişkilerinde paylaşma, yardımlaşma gibi olumlu davranışlar hakimdir. Çocuk oyuncakları paylaşma ve oyun oynama ihtiyacı içinde olduğundan çok sık arkadaş değiştirir. Okul çağının başlamasıyla birlikte grup arkadaşlıkları önem kazanmaya başlar ve daha çok grup oyunları öğrenir. Aynı sınıfta olmak, aynı servisle gidip gelmek, aynı yerde oturmak arkadaşlık etmek için yeterli sebepken yaş ilerledikçe seçilecek arkadaşın kişilik özellikleri de önem kazanmaya başlar. Bu dönemde çocuklar arasında yaşanan sıkıntılar çabuk çözülür.İlköğretimin sonlarına doğru arkadaş sayısı azalır, ilişkinin yoğunluğu artar.

Ergenlik döneminin başlamasıyla birlikte arkadaş seçiminde dürüstlük, iyi niyet, içtenlik,yardımseverlik, güvenirlik gibi kişilik özellikleri önem kazanmaya başlar. Bu dönemde gençler kendileri ile benzer özellikleri, alışkanlıkları, değerleri taşıyan yaşıtlarıyla arkadaşlık ederler. Karşı cinse olan ilgi artar, karşı cinsin beğenisini kazanan genç karşı cinsle olumlu ilişkiler kurmaya yönelir.

Arkadaşları aileden daha önemlidir ve karar almasında etkilidir. Hangi dönemde olursa olsun çocuğun kurduğu arkadaşlık ilişkilerinde ve katıldığı arkadaş gruplarında kabul görmesi benlik algısını olumlu etkilemektedir. Çocukların arkadaşlarıyla iyi ilişkiler kurabilmeleri için ailenin dikkat etmesi gereken noktalar aşağıda belirtildiği şekilde sıralanabilir.

• Çocuklarınıza hangi durumlarda arkadaşlarından yardım isteyebileceğini öğretin.
• Arkadaşlığın paylaşmayı gerektirdiğini anlatın.
• Arkadaşları için gerektiğinde özverili davranması gerektiğini anlatın.
• Arkadaşları tarafından davranışlarına yapılan eleştirirleri, kişiliğine yapılmış bir eleştiri gibi algılamamasını sağlayın
• Öncelikle kendisinin iyi bir arkadaş olup olmadığını fark etmesini sağlayın.
• Bir kaç arkadaş edinmek yerine, çevresindeki diğer bireylerinde varlığının farkına varmalarına yardımcı olun.
• Arkadaşlık ilişkilerinde karşılıklı güvenin önemini vurgulatın.
• Arkadaşlarıyla bir arada zaman geçirmesi için uygun ortamlar hazırlayın.
• Arkadaşlık ilişkilerinde kullanabileceği teşekkür etmek, iltifat etmek, özür dilemek gibi temel sosyal becerileri öğretin.
• Arkadaşlık ilişkilerinde yaşadığı sıkıntıyı dile getirdikleri zaman yorum yapmak yerine onu anlamaya çalışın.

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu