[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #15590  30-08-2009 15:03 GMT+2 saat  

didem


Süper Aktif Üye


Tecrübe Puanı.: 64.9%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 908
Şehir: .....
Ülke:
Meslek: _____=)
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
MİDE KANAMALARI

Yemek borusu, mide ve onikiparmak bağırsağı hastalıklarında görülebilen ve bazen ölümle sonuçlanan ciddi bir tablodur. Bu tablonun aslında üst sindirim sistemi kanamaları olarak adlandırılması gerekmektedir. Ancak halk arasında mide kanaması deyimi eş anlamda kullanıldığından bu deyim tercih edilmiştir. Mide kanaması geçiren kişilerin yaklaşık %10&񗝢u en iyi merkezlerde bile ölmektedir. Bu nedenle kanamanın erkenden teşhisi ve gerekli tedbirlerin alınması önem kazanmaktadır.

Mide kanamasının belirtileri nelerdir?

Kanama kendini kusmukla ağızdan taze veya kahve telvesi şeklinde kan gelmesi ya da katran görünümünde dışkıla-ma ile belli edebilir. Bu iki bulgudan bazen biri bazen ikisi birlikte görülebilir. Her türlü kanamada olduğu gibi, kan kaybı ve tansiyon düşmesine bağlı olarak terleme, çarpıntı, baş dönmesi ve fenalık hissi şikâyetleri de bulunabilir ve bazen bu şikâyetler kan kusma ya da katran şeklinde dışkılamadan önce ortaya çıkabilir.

YAPILMASI GEREKEN TETKİKLER

ENDOSKOPİ : Buraya kadar belli bir kanaat oluşturulur ancak kanamanın kesin yerini ve nedenini ortaya koymak çok zordur. Onun için hastanın genel durumu müsaade ettiği an yapılması gerekli en ideal tetkik endoskopidir. Endoskopi öncesi hem hastayı izlemek hem de hastayı endoskopiye hazırlamak için mideye sonda yerleştirilebilir ve aspire edilebilir. Endoskopik gözlem ile kanamanın yeri kesin olarak saptanabileceği gibi kanamanın durdurulması için tedavi girişimine de olanak sağlar. Ayrıca kanayan lezyonun dokusal niteliğini ortaya koyabilmek için biyopsi alınabilir. Böylece hastaya spesifik tedavi uygulanmasına ve hastanın erken hastaneden çıkmasına olanak sağlar.

Aşağıdaki öneriler tıbbi müdahaleden sonra iyileşmeye faydalı olabilecek önerilerdir.


Bir su bardağı soğuk suyun içine bir tatlı kaşığı ince kıyılmış çoban çantası katılıp sekiz saat bekletildikten son*ra süzülüp gün içinde aralıklarla yudumlanarak içilir.
* Yarım litre suyun içine ince kıyılmış bir silme yemek ka*şığı atkuyruğu katılır ve su yarıya inene kadar kaynatılıp süzülmesinin ardından gün içinde aralıklarla yudumlanarak içilir.
* Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı civanperçemi katılıp demlenmesi için kısa bir süre beklendikten son*ra günde iki kez, aralıklarla yudumlanarak içilir.
* Bir çay fincanı soğuk suyun içine ince kıyılmış bir çay kaşığı oranında ökse otu katılıp demlenmesi için on iki saat bekletildikten sonra, süzülerek ılıtılmak için içi kaynar su dolu olan bir başka kabın içine ihyana kadar bırakılıp ardından, bir su bardağı gün içinde aralıklarla yudumlanarak içilir.
* Yarım litre suyun içine ince kıyılmış bir silme yemek ka*şığı tıbbi karakafes otu katılıp kaynatılıp süzülmesinin ardından gün içinde aralıklarla yudumlanarak içilir.
* Bir su bardağına yan yarıya limon suyu ve rendelenerek elde edilmiş havuç suyu katılıp karıştırıl id ıktan sonra gün içinde aralıklarla yudumlanarak içilir.
* Bir litre suyun içine bir avuç ince kıyılmış meşe yaprağı katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek, bir su bardağı gün içinde aralıklarla yudumlanarak tüketilir.
* Ayrı ayn cezvelerin içinde birer bardak su ile ince kıyıl*mış semiz otu ve taze nane suları buharlaşıp yanya inene kadar kaynatılıp süzüldükten sonra her ikiside karıştırılarak gün içinde aralıklarla yudumlanarak içilir.

__________________
Gender_Bayan Çevirimiçi durumu