[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #14029  03-05-2009 18:56 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
Er orduda herhangi bir rütbeye sahip olmayan askerlere verilen addır. İhtiyaçları devlet tarafından karşılanır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde belirli bir süre için silah altında olan askerler er rütbesine sahiptir.

Onbaşı, silâhlı kuvvetlerde erlikten sonra gelen ilk rütbenin sahibi.

Onbaşı, emrine verilen birliğin amiri ve çavuşun yardımcısıdır. Birliğin içinde disiplini korumak, emrinde bulunan personeli savaş için hazırlamak, sevk ve idare etmek, en küçük birlik olan manganın bütün iç hizmetlerini iyi bilmek, bunları astlarına öğretmek, araç ve gereçlerin bakımını yapmak zorundadır. Onbaşı, kendi erleriyle bir masada yemek yer. Sofranın temizlik ve düzenine, yemeğin eşit olarak dağıtılmasına, nöbette olan erlerin yemeğinin ayrılmasına dikkat eder. Erlerine, birlikte bulunan subayları tanıtır. Erlerin uygunsuz kimselerle görüşmelerine engel olur, onların sağlık durumlarıyla ilgilenir, hasta olanları doktora gönderir. Onbaşı, yönetmelikte yazılı olan özel nöbetleri tutar, kışla ve ordugâh hizmetinde çalışan erlerin başında âmir olarak bulunur. Aldığı emirlere göre yapacağı işler ve birlik içinde disiplinle ilgili olayları zamanında, âmiri olan çavuşa bildirir. Silâhlı kuvvetlerde onbaşılığa yükselme, özel talimatına uygun olarak, acemi eğitimini başarıyla bitirenler arasından ayrı bir sınavla olur. Onbaşı, kolunun pazu kısmına kırmızı çuhadan "V" işareti takar

çavuş

Bir orduda görevli erbaştır. Erbaşların en üst rütbesidir.


Türk Ordusu'nda Çavuş [değiştir]Gazneli,Karahanlı,Selçuklu devletinde çavuşluk yüksek görevlerden biriydi. Siyasal ilişkileri, elçilik görevlerini ve protokol işlerini yönetirlerdi. Osmanlı'da denetim görevlerini üstlendiler. Sarayda müezzinlik, müzikçilik, mehterlik yapanlar çavuş sanını taşırlardı. II.Mahmud'un 1826'dan sonra gerçekleştirdiği askeri yenilikler sırasında geleneksel çavuşluklar kaldırılarak kara ve deniz ordularında erle subay arasındaki küçük rütbelere çavuş sanı verildi. Erleri temsilen kullanılan çavuş rütbesi, onbaşı rütbesininde bir kademe üstüdür. Çavuş, erlerle subay arasındaki ilişkileri düzenler. Ayrıca çavuşlar, bir manganın komutanıda olabilirler. Askeriyede çavuşlar nöbet tutmazlar ancak komutanların emriyle nöbet tutabilirler.

Teğmen, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Asteğmen ile Üsteğmen arasında olan, takım komutanlığı yapan subaydır.


Normal şartlar altında görev süreleri 3 yıldır. Kara, hava ve deniz harp okulu öğrencileri 4 yıllık eğitimlerinin ardından, sivil üniversitelerde okuyan Fakülte ve Yüksek Okullar Komutanlığı'na bağlı öğrenciler ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde okuyan öğrenciler bu rütbe ile mezun olurlar. Ayrıca 12 ay yedek subay olarak askerlik hizmetini yapan üniversite mezunları, terhis tarihlerinden bir ay önce teğmen rütbesini kazanırlar. TSK, 4-6 yıllık eğitim veren üniversitelerin ihtiyaç duyduğu bölümlerinden mezun olanları, yapılacak seçme sınavı ve eğitimi müteakip sözleşmeli veya muvazzaf subay statüsünde teğmen olarak istihdam etmektedir. Aynı zamanda TSK Personel Mevzuatında belirtilen şartları haiz olan astsubaylar arasından Subaylık Sınavında başarılı olanlar Teğmen rütbesine nasbedilerek görevine subay olarak devam etmektedir.

Binbaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Yüzbaşı ile Yarbay arasında olan subaydır.

Normal şartlarda görev süreleri 5 yıldır.Üstün kıdem ve erken terfi ile görev süreleri 2 yıla kadar inebilir. Orduda tabur biriminin komutanı olarak adlandırılır ve üstsubay sınıfına dahil olunan rütbedir. Bu rütbede şapkaya sırma, omuzdaki apolete (deniz kuvvetleri harici) defne yaprağından oluşan çelenk eklenir.

Yüzbaşı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde rütbesi Üsteğmen ile Binbaşı arasında olan subaydır. Genelde bölük komutanı olurlar. Normal şartlarda görev süreleri 6 yıldır.

İlk 3 yılı Yüzbaşı, son 3 yılı ise Kıdemli Yüzbaşı olarak adlandırılır. Bölük komutanı olarak görev yapabilirler.Yüzbaşılık rütbesinde 6 yıl rütbe almak için beklerler.

asteğmen

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde en küçük rütbeli subaydır. Bugün Türkiye'deki sistemde fakülte mezunları arasından seçilen ve Astsubay Kıdemli Başçavuş ile Teğmen arasındaki bir rütbedir. Bir sonraki rütbeye nasp süreleri 3 aylık askeri okul sonrasında 8 aydır. Bazı sınıflarda (örneğin Levazım ve Sağlık hizmetleri) nasp süresi farklılık gösterebilir. Bu süreler TSK Personel Kanunu'nda belirlenmiştir. Asteğmen adayları sınıfına göre 1 ila 3 ay arasında askeri öğrenci olarak, askeri okulda eğitim görüp mezun olduktan sonra 11 ila 8 ay görev yapmaktadır. Dolayısıyla fakülte mezunları askeri öğrencilik kısmı dahil 12 ay toplam hizmet vermektedir.

Uzman Erbaş'lar Uzman Onbaşı ve Uzman Çavuş rütbesine haiz asker kişilerdir.


Uzman Çavuş

En az lise veya dengi okul okulu mezunu olup muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlayanlardan, muvazzaflık hizmetini müteakip Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden teknik ve kritik görev yerlerinde veya çavuş kadro görev yerlerinde, bu kanun esaslarına göre istihdam edilenlerle, yönetmelikte belirtilen esaslara göre uzman onbaşılıktan uzman çavuşluğa geçirilenlerdir.

Uzman Onbaşı

En az lise mezunu olup muvazzaflık hizmetini müteakip, Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlılık arzeden teknik ve kritik uzmanlık görev yerlerinde istihdam edilenlerdir.



Uzman erbaşlar T.C Emekli Sandığı ile ilgilendirilirler. Bunlardan, istihdam edildikleri kadronun görev özelliklerine göre sınıf ve branşları ile ilgili sağlık nitelikleri uygun olanların müteakip sözleşmeleri, 1 yıldan az, 5 yıldan fazla olmamak şartıyla azami 45 yaşına girdikleri yıla kadar uzatılabilir.

Astlık üstlük münasebetleri, disiplin ve cezai müeyyideler ile yargılama usulü bakımından, erbaşların tabi oldukları hükümlere tabi olurlar.Uzman erbaşlar istihdam edildikleri kadro görevleri ile beraber Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaşlar için belirtilen görevleri de yaparlar.

Uzman erbaşlar ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek bir şekilde taşıyabilirler. En az on yıl görev yapıp Türk Silâhlı Kuvvetlerinden ayrılanlara, istifa veya istifa etmiş sayılmak suretiyle Türk Silâhlı Kuvvetlerinden ayrılan subay ve astsubaylar gibi; emeklilik durumunda ise, emekli subay, astsubay ve Uzman Jandarmalar gibi silah taşıma ruhsatı verilir.


Uzman Jandarma'lar Uzman Jandarma Okulu'nun başarı ile bitiren Uzman Jandarma birinci kademeli çavuştan Uzman Jandarma sekizinci kademeli çavuş rütbesine kadar haiz asker kişilerdir.

Uzman Jandarma kaynakları , 18 yaşını bitirmiş ve 24 yaşını geçmeyen en az Lise veya dengi okul mezunu erkeklerden;

Muvazzaf askerlik hizmetini yapmış olanlardan en az iki yıl içerisinde müracaat edenlerden,
Muvazzaf askerlik hizmetini yapmamış olan kişilerden temin edilir.
2004 yılı itibarı ile 3466 sayılı Uzman Jandarma kanununa getirilen ek madde ile sadece Jandarma Bando Komutanlıklarında istihdam edilmek üzere , 18 yaşını bitirmiş ve 24 yaşını geçmeyen en az Lise ve dengi okul mezunu bayanlarda Uzman Jandarma kaynakları arasında yer alır bendi eklenmiştir.

Uzman Jandarmalar sınav öncesinde Uzman Jandarma aday adayı, sınavın ardından yapılan mülakatı kazananlar UZman Jandarma adayı ve okula girmeye hak kazananlar ise Uzman Jandarma rütbesinde tek (Uzman Onbaşı benzeri) rütbe ile okulda öğrenci olurlar ve Uzman Jandarma Öğrenci olarak okula devam ederler. Uzman Jandarma'lar 1 yıl süren Ankara Beytepe Jandarma Okullar Komutanlığındaki eğitimlerine müteakip kıta'larındaki görevlerine naspedilirler. Kıtaya katıldıklarında 6 ay süre ile staja tabi tutulurlar. Staj dönemi sonunda yapılan sınavda başarısız olanlar Uzman Jandarma naspedilmezler. Askerliğini yapmamış personel bu bir buçuk yıllık süre sonunda görevde alınmadığı takdirde muvazzaf askerlik hizmetini tamamlamış sayılırlar. Uzman Jandarmalar muvazzaftırlar ve 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanununa tabidirler. Astsubay ve Subaylarda 15 yıl olan mecburi hizmet süresi Uzman Jandarmalarda 10 yıldır.

Uzman Jandarmalar Uzman Erbaş'lar ile Erbaş ve Er'lerin üstü olup , disiplin ve cezaî müeyyideler ile yargılama usulü bakımından Erbaşlarla aynı hükümlere tâbi tutulurlar. Yaş hadleri 56'dır. Askerî öğrencilerle astlık ve üstlük münasebetleri yoktur. Uzman jandarmalar, mülkî görevlerinin ifası sırasında işledikleri suçlardan dolayı 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine tâbidirler. Uzman Jandarmalar 1 yıllık eğitime müteakip atandıkları birliklerde 6 ay süreyle görevbaşı eğitimine tabi tutulurlar.

Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde görev yapan Uzman Jandarmalar ilk olarak 1989 yılında Jandarma teşkilatına kazandırılmış ve o günden bu yana Jandarma teşkilatının her birim ve branşında görev yapmaktadırlar. Türkiye'nin %91'lik gibi büyük bir alanında emniyet ve asayiş hizmetlerini yerine getirmekte olan Jandarma Genel Komutanlığı kendi içerisinde pek çok dal ve branşa ayrılmış olup, bu yapılaşmasını halen sürdürmektedir. 1998 yılına kadar Afyon Emirdağ'da ve Ankara Güvercinlik'te bulunan Jandarma Okullar Komutanlığındaki okullarda Uzman Jandarmalar eğitilerek mezun edilmiş ve Jandarma teşkilatındaki saflarında yerlerini almışlardır. 1989 yılında birinci ve ikinci dönem olmak üzere iki dönem mezun veren bu okullar 1990 yılından itibaren her yıl bir dönem mezun vermeye başlamışlardır. Her yıl sayısı değişmekle birlikte günümüzde dönem içerisinde toplam 1100'e yakın Uzman Jandarma mezun olmakta ve kıtalarına naspedilmektedirler.

Ülkemizde bilinen genel kanının aksine Uzman Erbaş'lardan aldıkları eğitim ve görev bakımından daha farklı olan Uzman Jandarma'lar her zaman Uzman Erbaş'lar ile karıştırılmaktadırlar. Belediye sınırları dışında emniyet ve asayiş hizmetini yürütmek ile görevli olan Jandarma Teşkilatı içerisinde bir polis memurunun aldığı tüm eğitimleri alan Uzman Jandarma'lar bulundukları kıtalarda da aldıkları çeşitli eğitimlerin ardından da Jandarma Trafik , Olay Yeri İnceleme, Kaçakçılık , Çocuk Suçları, Muhabere,Kriminal, Karakol, İstihbarat, Arama Kurtarma, gibi dallarda branşlaşmaktadırlar. Uzman Jandarma'lar kadrolarında belirtilen görevler ile zabıta memuru olarak, 2803 sayılı Jandarma Teşkilat, Görev ve Yetkileri Kanununun verdiği görevleri yapar ve yetkileri kullanırlar.Her rütbede normal bekleme süresi 3, en fazla bekleme süresi ise sıhhi izin süreleri hariç 4 yıl olup, terfiler her yıl 30 Ağustos tarihinde yapılır.Uzman Jandarmalar hakkında her yıl yönetmelikte belirtilen esaslar dahilinde askeri ve mülki olmak üzere iki çeşit sicil belgesi düzenlenir.Askeri ve mülki sicil belgelerinin yıllık sicil notu ortalaması sicil tam notunun % 60 ve yukarısı olan Uzman jandarmalara kademe ilerlemesi yaptırılır. Kademe ilerlemesi şartları 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununa göre yapılır. Mülki görevi bulunmayan Jandarma birliklerinde görev yapanlar için sadece askeri sicil belgesi düzenlenir.

Rütbe bekleme süresi içinde asgari iki yıllık sicili bulunan ve bu sicillerinin ortalaması sicil tam notunun % 60 ve daha yukarısı olanlar bir üst rütbeye terfi ettirilirler.

Uzman Jandarmalar her yıl belirlenen tarihlerde yönetmeliğe göre belirlenecek sınavlara müteakip Jandarma Astsubay meslek Yüksekokulu JAMYO bünyesinde görecekleri eğitimin ardından Jandarma Astsubayı olarak göreve devam ederler. Astsubaylığa nasbedilenlerin mecburi hizmet süresi Uzman jandarma Çavuşluğa nasıp tarihinden itibaren 15 yıldır.Uzman Jandarmalara 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanununda Uzman Jandarmalar için belirlenen gösterge tablosuna göre aylık verilir.

Uzman Jandarmalar Türk Silahlı Kuvvetleri Kıyafet Yönetmeliğinde belirtilen kıyafeti giyerler. Uzman Jandarma adaylarının giyim, kuşam ve istihkakları askeri öğrenciler gibi düzenlenir. Uzman Jandarmaların giyimi kuşamı ve istihkakları ise 747l sayılı yasaya göre verilir.Uzman Jandarmalar, Uzman Jandarma çavuş rütbesine nasbedildikten sonra görev başı eğitimini müteakip, 5143 sayılı yasaya göre zati tabanca verilir. Ayrıca bedeli karşılığında zati tabanca edinebilir ve zati tabancalarını sivil ve resmi elbise ile görevli olmadıkları zamanlarda da taşıyabilirler. Emeklilik durumunda, emekli subay ve astsubaylara uygulanan statüde zati tabanca taşıma ruhsatı verilir. Uzman Jandarmalar mevcut hükümlere göre Kamu Konutlarından istifade ederler.Jandarma Genel Komutanlığının belirleyeceği esaslara göre sosyal tesislerden faydalanırlar.

Uzman Jandarmaların Rütbeleri aşağıda gösterildiği şekildedir;

Uzman Jandarma Çavuş
Uzm.J.Çvş.
Uzman Jandarma Birinci Kademeli Çavuş
Uzm.J.I.Kad.Çvş.
Uzman Jandarma İkinci Kademeli Çavuş
Uzm.J.II.Kad.Çvş.
Uzman Jandarma Üçüncü Kademeli Çavuş
Uzm.J.III.Kad.Çvş.
Uzman Jandarma Dördüncü Kademeli Çavuş
Uzm.J.IV.Kad.Çvş.
Uzman Jandarma Beşinci Kademeli Çavuş
Uzm.J.V.Kad.Çvş.
Uzman Jandarma Altıncı Kademeli Çavuş
Uzm.J.VI.Kad.Çvş.
Uzman Jandarma Yedinci Kademeli Çavuş
Uzm.J.VII.Kad.Çvş.
Uzman Jandarma Sekizinci Kademeli Çavuş
Uzm.J.VIII.Kad.Çvş.

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu