[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #13894  29-04-2009 23:11 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 33
Facebook'ta Paylaş
SANAL MAĞAZA
Sanal Magaza Açarken Dikkat Edilmesi Gereken Temel Konular

Ürün / hizmetin tanımını açık ve ayrıntılı yapın.
Sitenizi, istenilen bilgiye müşterilerinizin sıkılmadan ve fazla zaman kaybetmeden ulaşabileceği şekilde tasarlayın.
Müşterilerin iletişim kurabilmeleri için, web sitenizde mağazanızın müşteri hizmetleri biriminin telefon numarasına veya e-mail adresine yer verin. Gelen telefon ve e-mail'lerin kısa sürede yanıtlanmasına özen gösterin.
Müşterilerinizi hak ve sorumluluları konusunda bilgilendirin. İptal, iade ve geri ödeme politikalarınıza mağazanızda yer verin.
Teslimat şartlarını ve ücretlendirmesiyle ilgili politikanızı müşterilerinizin kolayca görebileceği bir yerde yayınlayın.
Mağazanızda ödeme işlemleri için geçerli olan para birimini belirtin.
Müşterilerinize, işlem ile ilgili ayrıntıları içeren, sipariş özetini, ödeme ve teslimatın yapılacaği tarih bilgilerini içeren sipariş onayını mutlaka gönderin.
Mağazanızın hangi güvenlik prokolünü desteklendigini belirtin.
Gizlilik sözlesmesi (privacy statement) gibi müşterilerinizin hak ve sorumluluklarını koruyan politikalarınıza sitenizde yer verin.
Kart sahibinin, yaptığı alışverişi ekstresinden rahatça takip edebilmesi için web sitesinde kullanılan firma ismi ile fatura ve ekstrede yer alan firma isminin aynı olmasına özen gösterin.
Güvenliği arttırmak için ilk defa alışveriş yapacak olan müşterilerinizin bir kullanıcı adı ve şifre alarak sitenize kayıtlı giriş yapmalarını sağlayın. Bu size, gerektiginde müşterilerinize ulaşma imkanı da tanıyacaktır.

Kredi Karti Ile Satis Nasil Yapilir, Avantajlari Dezavantajlari Nelerdir?
Kredi karti ile satis yapabilmenin, birden fazla yolu ve çesidi vardir. Bunlardan birisi, kendinize ait sanal ortamda pos servislerinden yararlanarak, kredi karti ile alisverise olanak saglayan bir yazilimla çalismaktir. Magaza yaziliminizi, kredi karti ile satisa uyarlayarak, müsterilerinizin ödeme yapmasini saglayabilirsiniz. Bunun için sanal pos hizmeti veren bütün bankalar, yardimci yazilimlari ve bu yazilimlari sitenize uyarlamaniz için gerekli belgeleri müsterilerine sunmaktadirlar. Yaziliminizi bankanin ödemesine uyarlamadan müsterilerinize bankanin ortak ödeme sayfasini kullandirarak da alisveris yapma imkani saglayabilirsiniz.

Bankalarin sanal pos yazilimlarinin disinda diger bir uygulama ise, diger soru basliklari ve site içinde daha datayli anlatilacak olan, "pay pall" gibi uluslararasi ödeme sitemlerini kullanmaktir.

Bu uygulamalarin avantajlarina ve dezavantajlarina deginmeden önce, kredi karti ile satis yapmanin size kazandiracagi avantajlara deginmek istiyoruz. Sitenizde kredi karti kullanimini saglamak, müsterilerinize ekran basinda, baska bir islem yapmalarina gerek kalmadan, aninda alisveris yapabilme olanagi tanima imkani vermenizi saglar. Bu olanak, özellikle kararsiz müsterileri alisverise yönlendirir. Bu baglamda, özellikle kararsiz ziyaretçilerinizi müsterileriniz olarak görebilir, dolayisiyla satis olanaklarinizi artirmis olursunuz. Banka ile yaptiginiz anlasmanin sartlarina göre sunulacak hizmetin avatjlari degisse de, pesin fiyatinaa taksit veya 12 ay 24 ay gibi uzun vadede taksit seçenekleri sunmaniz, müsterilerinizi alisverise sevk edecektir.Bir baska deyisle, kredi karti kullaniminin yaygin kullanildigi ülkemizde bu özellik, satislarinizi artirabilecek önemli bir dinamiktir.

Kredi karti ile satis yaptiginiz sürece bir banka ile çalisiyorsunuz demektir. Sitenizde sunacaginiz, çalistiginiz bankanin amblemi, logosu, hesap numaralariniz ile firmanizin kayitli ve hukuki problelerini olmayan bir firma oldugunu kanitlar, güven kazanirsiniz. Bilinçli bir müsteri kitlesine seslenen e-ticarette çok önemli olan güven usuru için bu ve bunun gibi bilgileri sunmaniz önemlidir.

Kredi karti ile alisverisin, en dezavantajli tarafi sitenizden sahte veya çalinti kredi kartlari ile alisveris yapilma olasiligini da beraberinde getirmesidir. Sitenizden yapilan alisverisin, gerçekten kart sahibi tarafindan veya kart sahibinin izni ile yapilip yapilmadigini bilmeniz olasi degildir. Su da bir gerçek ki, bu tip bir olumsuzluk ihtimali nedeniyle, e-ticarette yol almak isteyen bir firmanin bu hizmeti vermekten kaçinmasi dogru degildir.

Kredi kartinin bir baska dezavantaji ise oranlari firmanizin ve çalistiginiz bankanin/bankalarin yaptigi anlasmaya göre degismekle beraber bankaya ödenecek komisyondur. Kart sahibinin pos sistemini kulandiginiz bankanin kredi kartini kullanmasi halinde banka komisyonu haricinde ödenecek kart puanini da hesaplamaniz gerekmektedir.

Kredi kartini kullandirabileceginiz farkli uygulamalarin avantajlarina ve dezavantajlarina da kisaca deginmek istiyoruz. Magazanizda, kendinize ait yazilimin içinde sunacaginiz, hatta farkli kredi kartlarina özel hizmet verebileceginiz, birden fazla banka sistemi ile uyumlu bir sistem daha zahmetli fakat daha avantajlidir. Bu sekilde hazirlanan online magaza müsterilerinize bu isi ciddiye aldiginizi, profesyonelliginizi ve özenle hazirlanis bir teknik altyapi ile çalistiginiz mesajlarini verecektir. Müsterileriniz ödeme isleminin tamamini sitenizden hiç çikmadan sadece sizin alaninizda gerçeklesitebilecektir. Bu yolla, son anda sunabileceginiz firsatlar, kampanyalarla daha farkli ürünlere de ilgilerini çekebilir, satis tutarini artirabilirsiniz. Sitenizden ayrilmayan müsterinizin yeni alisveris yapma ihtimalini de kaybetmemis olursunuz.

Sanal Magaza Açmanin Avantajlari Nelerdir?
Bir sanal magaza ile mekansal imkansizliklari ortadan kaldirabilir, kapinizin önünden hiç geçmeme ihtimali olan kisilere ürünlerinizi tanitma, satis olanaklarinizi gelistirme imkanini yakalayabilirsiniz. Fiziksel magazanizdan alisveris yapan sizin devamli müsterilerinizin zamanlarinin kisitli oldugu durumlarda, müsterilerinize e-ticaret ile kisisel hizmet verme imkanini yakalarsiniz. Bir baska deyisle, sanal magaza yeni müsteriler kazanma, eski müsterilerinizin devamliligini kazanabilmeniz için iyi bir araçtir.

24 saat araliksiz satis yapabileceginiz, elektrik, su, telefon gibi masraflari olmayan, personele ihtiyaç duymayan ve dünyanin her yerinde subesi olan bir magaza açmis olursunuz.

Fiziksel bir magazada temin edebileceginiz bir ürün, müsterinizin ihtiyaci oldugu sirada elinizde olmayabilir. Müsteri kapinizdan içeriye girer, raflara bakar ve aradigini bulamayinca belki de size hiç bir sey söylemeden çikar gider. Iyi olusturulmus bir magazada, elinizde olmayan ürünleri de sergileyebilir ve talep üzerine temin edilebilecegini belirtebilirsiniz. Fiziksel bir magazada gerçeklestiremeyeceginiz, müsterinize özel hizmet sunma olanagini yakalarsiniz.

Sanal magazalarda tüm islemler kayitlidir (Bir müsteriniz sitenizden ne kadar alisveris yapti, bir kere alisveris yapan bir daha sitenize geldi mi, gelmedi mi gibi...). Bu baglamda, hiç görmediginiz müsterilerinizin sitenize gösterdigi ilgilerini tespit edebilir, tespitlerinize göre müsteriye özel hizmetler sunabilirsiniz.

Sanal magaza açmak normal bir magaza açmaktan daha az masraf ve harcama gerektirir. Isyerinizin maliyetinin ve harcamalarinin daha düsük olmasi ürünlerinizin fiyatina da yansir. Bu sayede dünya üzerindeki diger firma ve sirketlerle rekabet gücünüz artar.

Magazanizdaki ürünlerin degistirilmesi, yenilenmesi ve bilgilerinizin güncellestirilmesi çok daha kolay ve hizli bir sekilde gerçeklesir.

Ürünlerinizin ve hizmetlerinizin, pazar siniri olmadan, tüm dünyada tanitilmasini ve pazarlamasini saglamis olursunuz. Ayrica Internet üzerindeki diger sitelerde de sirketinizin isminin yer almasini saglayarak daha genis kitlelere, kolayca ulasabilirsiniz.

Magazamdan dolandiricilik yoluyla ürün / hizmet alinmasi durumunda ne yapmaliyim?
Magazanizdan dolandiricilik yoluyla ürün / hizmet alinmasi durumunda bankanizin Üye Isyeri Müsteri Hizmetleri ile irtibat kurmaniz gerekmektedir. Irtibati ne kadar erken kurarsaniz islemin yürütülmesi açisindan o kadar iyi olur.

SSL nedir, ne ise yarar, internet üzerinden satis yapabilmek için SSL sertifikasina ihtiyacim var mi? SSL sertifikasini nasil edinebilirim?
SSL'in ingilizce açilimi "secure socket layer"dir. SSL, sitedeki verilerin sifrelenerek gönderilmesini saglar, Bu sayede veri aktarimi sirasinda sisteme girerek, üçüncü kisilerin veriyi almaya çalismalari halinde, dogru bilgiyi görememelerini saglar. 128 bit SSL güvencesi ile sifrelenen veriye ulasmak, teorik olarak mükün olsa da, pratik olarak mümkün degildir. SSL kullandiginiz takdirde, sitenizden alisveris yapan müsterilerinizin güvende oldugunu rahatça açilayabilirsiniz. Bir baska deyisle, magazanizda SSL serfikasi kullanmaniz kredi kartiyla alisveris yapilmasinin en önemli sartidir.

E-Ticaret hacminin genislemesi, yalnizca iyi ve kaliteli hizmetin, güvenli alisverisin saglanmasiyla mümkündür. Kisiler, e-ticaret yoluyla sorunsuz alisveris yaptiklari sürece bu aliskanliklarini giderek artiracaklardir. Bunun yaninda, e-ticaret sisteminde kredi karti numaralarinin kayitli tutulmasi hem yasal degildir, hem de etik degildir. Herhangi aksi bir durumun olusmasi durumunda (kredi karti bilgilerinin çalinmasi gibi), sorumlu kredi karti bilgilerini kaydeden firmalar olacaktir.

Bunlarin yaninda, piyasada çok farkli fiyatlarda SSL sertfikalari görebilirsiniz. Bu fiyat farkinin temel sebebi, SSL satan firmalarin belirli otoriteler tarafindan yetkili olup olmamalari ile ilgilidir. Her SSL, ayni sifreleme islemini yapar, fakat yetkili bir kurumdan aldiginiz SSL, firmanizin kayitli, dogru, yasal bir firma oldugunu kanitlar. Bu baglamda, SSL alirken firmanin sertifka saglamaya yetkili bir firma olmasina da dikkat ediniz.

SSL güvenlik protokolünü, internet araciligiyla basvurup SSL Güvenlik Sertifikasi almaniz ve web sunucunuza yüklemeniz gerekmektedir. Bu konuda daha teknik bilgiyi çalistiginiz bankalardan ve forumlardan alabilirsiniz.

Yerli bankada ticari hesap (merchant account) açmak neden gereklidir, avantajlari nelerdir ve hesap açtirirken nelere dikkat edilmelidir?
Her bankanin isyerlerine özel hizmetleri mevcuttur. Kurumsal bankacilik hizmetlerinden çalismak istediginiz banka ile görüserek gerekli evraklari tamalayarak ise baslayabilirsiniz. Bankalar genellikle internet sitelerinden genel bilgi vermiyorlar, sizi ve firmaninizi tanidiktan sonra sizlere bir hizmet veriyorlar.

Banka e-ticarette en önemli dinamiklerinden biridir. Bu nedenle, hangi banka ile çalisacaginiz veya birden fazla banka ile çalisip çalismama karari isin basinda düsünülerek planlanmasi gereken bir süreçtir. Banka islemleri, sitenizden kredi karti ile alisveris imkani tanimaniz ve havale siparislerini alabilmeniz için önemlidir. Bu baglamda, banka konusunu kredi karti islemleri ve eft, havale olanaklari ile düsünmeniz önemlidir.

Kredi karti ile alisveris yapilabilmesi için her seyden önce bankanin sanal ortamda pos servisi verip vermedigini ögrenmeniz gerekmektedir. Banka ile anlasarak, üye is yeri olduktan sonra, yaziliminizi çalisir halde bankaya gösterip, gerekli belgeleri tamamladiktan sonra sanal pos anlasmaniz yapilabiliyor. Sanal Pos servisini kimi bankalar ücretsiz, kimileri ise, belli bir miktar yillik kira ücreti karsiliginda vermektedirler. Sanal pos servisini aldiginiz sürece her kredi karti ile sitenizden alisveris yapilabilir. Ne yazik ki, kredi kartlarina özel taksit ve kart puani gibi müsterilerinizi cezbedecek imkanlar sunabilmeniz ancak her kredi kartinin ait oldugu banka ile anlasma yapabilmenize baglidir. Bu baglamda, farkli alternatif ve seçenekler sunabilmeniz için birden fazla banka ile çalismak zorundasiniz.

Bunlarin yaninda, internet üzerinden alisveriste kredi kartini kullanmak istemeyen, farkli ödeme arayislari içinde olan müsterileriniz olabilir. Kredi kartina alternatif ve en çok kullanilan alisveris sekli havale ile satistir. Burada kimi bankalar kurumsal müsterilerine yatirilan paradan havale ücreti almama gibi özel bir hizmet verebilirler. Banka ile kurumsal müsteri anlasmaniz sirasinda, bu detayi ögrenmeniz iyi olacaktir. Bunun yaninda, internetten alisveris yapan müsterilerin çogunlugu internet bankaciligini da kullanabilmektedirler. Internet bankaciliginda ayni banka içinde yapilan para transferleri aninda isleme geçerken, eft dedigimiz, farkli bankara para yatirma islemlerinde paranin bir hesaptan, bir hesaba aktarilmasi ancak mesai saatleri içinde mümkün olabilmekte ve kimi zaman da sorunlar yasabilmektedir. Farkli banka müsterilerine daha kolay ödeme hizmeti sunabilmek için yine birden fazla banka ile çalismaniz gerekebilir.

Kisaca, çalisacaginiz bankaya karar vermeden önce bankanin sanal ortamda pos hizmeti vermesi, bankanin sahip oldugu kredi kartinin kullanim yayginligi, bankanin sube sayisinin ve müsteri kitlesinin olabiledigince fazla olmasi dikkat edilmesi gereken detaylardir.

Banka havalesi ile satis nasil yapilir, avantajlari dezavantajlari nelerdir?
Banka havalesi ile satis yapabilmeniz için, müsterilerinizin siparis listesini görebileceginiz bir sistem hazirlamaniz veya yaziliminizin buna uygun olmasi gerekmektedir. Müsterilerinize ödeme seçenekleri alternatiflerinde havale ile ödeme yapmak istiyorum seçenegini isaretlemelerini isteyerek, havale iler alisveris imkani sunabilirsiniz.

Banka havalesi ile satisin sizin tarafinizdan avantaji, banka komisyonu ödemezsiniz. Bu yolla yapilan satislar, nakit satisla esdegerdir. Bu nedenle, pek çok firma kredi karti komisyonu oraninda müsterilerine havale indirimi uygularlar. Müsterilerinizi nakit ve pesin ödemeye yönlendiren bu uygulama, satisi artirmaniz için önemlidir. Unutmayin ki, havale yoluyla ürün/hizmet satin alacak olan bir müsteri ayni ürünü havale indirimi uygulayan bir firma gördügünde onu tercih edecektir.

Sitenizde yazdiginiz satis sözlesmesi, alisveris kurallari gibi alanlara havale ile siparis kosullarini açiklamaniz, sizin için iyi olacaktir. Pek çok müsteri, havale yoluyla sadece sitenizi denemek için, öylesine alisveris yapmis olabilir. Yani magazanizda, havalesi gerçeklestirilmeyen siparisler görebilirsiniz. Bu gibi durumlarda zarar görmemeniz için havale ile siparislerin, ürün bedelinin hesaplariniza geçtigi an geçerklilik kazanacagini belirtmelisiniz.

Kredi karti bilgilerimi banka disindaki partiler görebilir mi?
SSL güvenlik protokolünü kullanan sanal bir magazadan alisveris yapiyorsaniz, kredi karti bilgileriniz, banka disinda yalnizca magaza tarafindan görülebilmektedir. SET güvenlik protokolünü kullanan sanal bir magazadan alisveris yapiyorsaniz, kredi karti bilgileriniz banka disinda hiçbir parti tarafindan görülememektedir.


ELEKTRONİK TİCARETTE GÜVENLİK
Elektronik ticarette alici ve satici birbirlerini görmeksizin is yaptiklarindan karsilikli olarak güvenin saglanmasi için ek bir takim önlemler almaya ihtiyaç duyarlar. Öncelikle alici ve satici taraflar birbirlerinin kimliklerinden emin olmak isterler. Iste bu ihtiyaç dijital imza ve dijital sertifikalarin gelistirilme nedenidir. Bunlar araciligiyla iki taraf birbirlerinin kimliginden emin olabilmektedir. Türkiye'de su anda dijital sertifikalar ile ilgili yasal altyapi henüz olusturulmadigi için alici tarafinda bulunan bireysel kullanicilar henüz dijital sertifika kullanmaya baslamamislar, satis yapan siteler de müsterilerine bunu sart kosmamislardir. Bu nedenle saticilar alicilarin kimliklerini kontrol edememektedirler.

Elektronik ticarette güvenlik konusunda degerlendirilmesi gereken diger bir konu da alicilarin elektronik ticaret sitelerinden alisveris yapmak için vermek durumunda kaldiklari kredi karti vb. bilgilerin Internet üzerinden iletilirken üçüncü sahislarin eline geçmesi riskidir. Bilindigi gibi özellikle telefonla yapilan satislarda (gazeteye ilan vermek, katalog satislari vb) kredi karti numarasi ve son kullanma tarihi alisveris için yeterli olmaktadir. Bu yüzden bu bilgilerin korunmasi elektronik ticaretin gelisimi için büyük önem tasimaktadir. Ancak elektronik ticarette kredi karti bilgilerinin baskalarinin eline geçme riski günlük hayattakine göre çok daha azdir.

Günlük hayatta ödeme yaparken kredi karti bir baskasina verilmekte, bu yüzden kredi kartinin üzerindeki bilgilerin gizliligi büyük oranda ortadan kalkmaktadir. Sanal alisveris hizmeti veren firmalar, kredi karti bilgilerinin güvenligi ve gizliligini saglamak için yaygin olarak SSL ve SET gibi güvenlik standartlarini kullanmaktadirlar. Kullanici, isyeri ve banka arasindaki veri akisi sirasinda bilgilerin sifrelenerek aktarilmasi esasina dayanan güvenlik sistemleri sayesinde bilgilerin baska bir kisinin eline geçmesi durumunda çözülebilmesi (yani kullanilabilmesi) önlenir. Böylece kart bilgilerinin gizliligi ve alisverisin güvenligi saglanmis olur.

Ayrica kredi kartı sahiplerinin Internet üzerinde yapilan alisverislere de diger alisverisler gibi her zaman itiraz hakki vardir.

SSL (Secure Socket Layer)
SSL network üzerindeki bilgi transferi sirasinda güvenlik ve gizliligin saglanmasi amaciyla Netscape tarafindan gelistirilmis bir güvenlik protokolüdür. 1996 yilinda 3.0 versiyonunun çikarilmasiyla hemen bütün Internet tarayicilarinin (Microsoft Explorer, Netscape Navigator vb) destekledigi bir standart haline gelmis ve çok genis uygulama alanlari bulmustur.

SSL gönderilen bilginin kesinlikle ve sadece dogru adreste desifre edilebilmesini saglar. Bilgi gönderilmeden önce otomatik olarak sifrelenir ve sadece dogru alici tarafindan desifre edilebilir. Her iki tarafta da dogrulama yapilarak islemin ve bilginin gizliligi ve bütünlügü korunur.

Veri akisinda kullanilan sifreleme yönteminin gücü kullanilan anahtar uzunluguna baglidir. Anahtar uzunlugu bilginin korunmasi için çok önemlidir.

Örnegin; 8 bit üzerinden bir iletimin çözülmesi son derece kolaydir. Bit, ikilik sayma düzeninde bir rakami ifade eder. Bir bit, 0 veya 1 olmak üzere 2 farkli deger alabilir. 8 bit ise sadece 28=256 olasi farkli anahtar içerir. Bir bilgisayar bu 256 farkli olasiligi sira ile inceleyerek bir sonuca ulasabilir. SSL protokolünde 40 bit ve 128 bit sifreleme kullanilmaktadir. 128 bit sifrelemede 2128 degisik anahtar vardir ve bu sifrenin çözülebilmesi çok büyük bir maliyet ve zaman gerektirir. Kötü niyetli bir kisinin 128 bit'lik sifreyi çözebilmesi için 1 milyon dolarlik yatirim yaptiktan sonra 67 yil gibi bir zaman harcamasi gerekir. Bu örnekten anlasildigi gibi SSL güvenlik sistemi tam ve kesin bir koruma saglar.

SET (Secure Electronic Transactions)
SET banka kartlari ve ödemeler ile ilgili bilgilerin güvenligini saglamak amaciyla Visa, Mastercard, Microsoft, Netscape, GTE, IBM, SAIC, Terisa Systems ve Verisign'in katilimiyla olusan bir konsorsiyum tarafindan gelistirilmistir.

SET protokolünde alisveris, sanal cüzdan ve sertifika araciligi ile daha güvenli bir ortamda gerçeklestirilir. SET, alisveris islemi sirasinda ödeme bilgisi gizliligini, kart kullanicisinin gerçek kart sahibi oldugunu ve isyerinin banka ile anlasmali bir isyeri oldugunu garantiler. SET sisteminde provizyon islemi müsteri alisveris seçimini yaptiktan sonra müsterinin sanal cüzdani ile magazanin Sanal POS'unun (V-POS) birbirlerinin gerçekliklerini dijital sertifikalar araciligiyla kontrol etmeleri ile baslar. Magazanin Sanal POS yazilimi siparis tutarini ve sanal cüzdanda bulunan ve alisveris için seçilen kredi kartinin sertifika bilgilerini bankaya iletmesi ile devam eder. Banka yapilan alisverisin içerigini (malin ne oldugu, kaç tane alindigi vb.) görmeksizin provizyon verir. Müsterinin kredi karti bilgilerini görmeyen sanal magaza ise bankadan gelecek onayi bekler. Onayi aldiktan sonra da ürünü alicisina gönderir.

SET sistemi de SSL'de oldugu gibi kullanici, isyeri ve banka arasindaki veri akisi sirasinda bilgilerin sifrelenerek gönderilmesi esasina dayanir. Bu sistemden faydalananabilmek için kullanilmak istenen kredi kartinin SET uyumlu olmasi gerekir. SET protokolünü kullanmak isteyen kredi karti sahipleri iki ön kosulu yerine getirmek zorundadirlar: Öncelikle kullanmak istedikleri her bir kredi karti için sertifikasyon kurumu (Certificate Authority) ayri birer SET sertifikasi almalidirlar. Ardindan kart sahipleri yine kredi karti veren bir bankadan sanal cüzdan adi verilen bir programi alip bilgisayarlarina yüklemeli ve bu yükleme sirasinda SET sertifikali kredi kartlarini programa tanitmalidirlar. SET uyumlu alisverisler sanal cüzdanin yüklü oldugu bilgisayar kullanilarak SET uyumlu magazalardan yapilabilecektir. Sanal cüzdan programi en fazla üç kez yüklenmek üzere yazildigindan en fazla üç bilgisayarda kullanilabilecektir. SET protokolünün SSL'e göre çok daha yüksek denebilecek güvenligine ragmen yeterince yayginlasamamasi sanal cüzdanin mobilitesinin olmamasina baglanabilir.

SSL ile SET arasindaki farklar nelerdir?
Ayni sifreleme yöntemini kullanmakla beraber SSL ile SET güvenlik protokollerinin birbirinden farkli oldugu önemli noktalar sunlardir:

SSL'de kart bilgilerini gönderen kisinin kart sahibi oldugu garanti edilememektedir. Oysa kart sahibinin kullanici ismi ve sifresi ile ulastigi sanal cüzdanini kullandigi SET protokolünde kart bilgilerini gönderen kisinin kart sahibi oldugu garanti edilir.

SSL'de kartin ait oldugu ve POS'un ait oldugu bankalar bu modele dahil degildirler. SL'de kart sahibinin kart bilgileri internet üzerinde sifrelenmekte fakat magaza kart bilgilerini görmektedir. Oysa SET'te kart bilgileri magazadan gizli tutulup sadece banka tarafindan görülebilmektedir.

Açik Anahtar Sifrelemesi (Public Key Cryptography) nedir?
Asimetrik Sifreleme (Asymmetric Cryptography) olarak da bilinen ve SET protokolünün kullandigi Açik Anahtar Sifrelemesi, veriyi yalnizca gönderilen partinin okuyabilmesi için sifreler.

Açik Anahtar Kriptografisi'nde iki anahtar kullanilir: açik anahtar (public key) ve gizli anahtar (private key). Dagitilabilen açik bir anahtarla üretilen bir sifre sadece gizli anahtarla desifre edilebilmektedir. Buna karsin, gizli anahtarla üretilmis bir kriptogram, açik anahtar sahibi tüm partiler tarafindan desifre edilebilmektedir.

Açik Anahtar Sifrelemesi; Verinin gizliligini korunmasini, Verinin bütünlügünü korunmasini, Isleme katilan partilerin dogrulugunun kanitlanmasini saglamaktadir.

__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu