[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #13721  24-04-2009 20:13 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
Dövme Bakımı Nasıl Yapılır ?

Dövme ( tattoo ) İçin İdeal Bakım Ve Koruma Nasıl Yapılmalı Her dövme sanatçısının söylediği, fakat söyleyiş tarzı ve tavsiye ettiği materyallerin farklılığındankaynaklanan bir karışıklık var gibi görünüyor. Ancak konu sizinsağlığınız olduğu için; iyi araştırıp dövmeyaptıracağınız sanatçıya doğru soruları sorarsanız, yeni yaptırdığınızveya yaptıracağınız dövme''nize, en ideal bakım ve koruma yöntemleriniöğrenip uygulayabilirsiniz.

Dövme Bakımı
Yapılan işlem her ne olursa olsun, mutlaka uymanız gereken bir takımkurallar ve dikkatli olmanız gereken noktalar vardır. Bunlardanherhangi birinin atlanması veya göz ardı edilmesi; sağlığınız açısındanönemli sorunlar çıkartabilir. Sağlığınızı riske etmemek için, dövmeveya piercing yaptırdığımız uzman kişilerin; verdiği bakım prosedürünüuygulamak yapılacak en akıllıca iştir.

Dövme Yapıldıktan Sonra Göz ardı Edilmemesi Gereken Noktalar
Yapılan bölge ve modelin büyüklüğüne göre bakım; dövmeyi yaptırankişiye göre değişir. Fakat bunun dışında standart olmuş ve göz ardıedilmemesi gereken, bakım kuralları aşağıda verilmiştir.

Belirlenen sürece (ortalama 10 ila 15 gün arası), tavsiye edilenkremin, her gün en az 4 kere dövme yapılmış bölgeye masaj yapılarakyedirilmesi gerekir. Miktar olarak ise; derinize parlaklık verecekkadar kullanılması tavsiye edilir.
Dövme yapıldıktan sonra; takip eden en az 2 hafta boyunca deniz, göl,havuz gibi bakteri ve mikrop ihtiva etmesi mümkün yerlerdeyüzülmemelidir.
Kaşınması halinde kesinlikle kaşınmaması, üzerine hafifçe vurularakkaşıntının geçirilmesi veya hafif bir şekilde ıslatılarak ( kabuk atmışdövmeler için geçerlidir ) sorun çözülmelidir.

Dövmenin üzerinde oluşan kabukların yolunmaması, kabuğun kendi kendine atması beklenmelidir.
Alkol ihtiva eden krem ve vücut losyonu gibi şeyler temas ettirilmemelidir.
Dövme yapıldıktan sonra; takip eden en az 4 hafta boyunca güneş ışığına maruz kalmamalıdır.
Dövmeyi tahriş edebilecek; dar kıyafetler giyilmemelidir.
Dövme iyileştikten sonra; tavsiye edilen kremin bir süre daha sürülmeye devam edilmesi, dövmeye parlaklık kazandıracaktır.


Günümüzde dövme sildirmede en yaygın kullanılan metot lazer ile dövme sildirme yöntemidir. Lazerler yoğun konsantreli ışığın titreşimleriyle mürekkebi hedef alarak onu ufak parçalara böler ve bu ufak parçalara ayrılan mürekkep zamanla sizin kendi bağışıklık sisteminiz sayesinde yok olur gider.

Ancak sadece bir tek işlemle hepsi bitmez. Ne kadar çok işlem yaptırırsanız lazer de mürekkebi yok etmek için o kadar etkili olur. Ama ne kadar çok işlem yaptırırsanız cildinize o kadar çok zarar verirsiniz ki bu da acı veren su toplanmaları ve yara kabuklarına ve en sonunda yara izi oluşmasına sebep olur.

Dövme Nasıl Sildirilir ?

Sildirme tedavisindeki uzmanlar teknolojinin yara izi oluşumunun minimum olduğu, bazen tamamen yok olduğu bir seviyeye ulaştığını söylüyorlar, ama bu duruma bağlı olarak değişkenlik gösterir. Fiziksel olarak acı verici(kızgın yağ sıçratılıyormuş gibi bir his olarak tarif edilir.) olmasının yanı sıra lazer aynı zamanda cüzdanınız içinde acılı olabilir. Yani dövme sildirmek dövme yaptırmaktan daha zor bir işlemdir, gerek acı hissi gerekse ekonomik açıdan.

Dövmenize bağlı olarak 1-10 seansa ihtiyaç duyabilirsiniz ki her biri seans başına $250-$850 civarında ücretlendirilir. Büyük ve renkli profesyonel bir dövmeyi sildirmek binlerce dolara mal olabilir ve sildirmenin geçerliliği(etkisi) hala garanti edilmiş değildir. Her zaman % 100 sonuç alınamamaktadır.

Sanıldığının aksine lazerle dövme sildirme işleminde açık renkli dövmelerin silinmesi daha zor oluyor koyu renkli dövmelere nazaran. Buna ek olarakta beyaz tenli kişilerde daha iyi sonuçlar alınabiliyor.

Sıradan tek renk dövmelerin çıkarılması sarı, kırmızı, yeşil dövmelere göre daha kolay oluyor.Bu renkli dövmelerde dövme sildirme tedavisinde cildin yanması vb. eksi sonuçlar ortaya çıkabiliyor, tedavi tamamlanamıyor.

Lazer ile dövme sildirmede önemli bir diğer unsur ise dövme boyasının derinin ne kadar altında olduğudur. Çünkü lazer ışınları derinlere indikçe gücünü kaybeder ve etkisi azalır.

Dövme sildirmede büyük rol oynayan diğer etmense dövmenin yapıldığı bölge. Örneğin yüz ve boyun bölgelerinde çalışmak daha kolay oluyor. Çünkü o bölgede yüksek enerji ile çalışılabiliyor bunun sebebi o bölgenin daha hızlı iyileşme özelliğinin bulunması. Yüz ve boyun bölgesinden uzaklaştıkça dövme sildirme işlemi dahada zor bir hal alıyor.

Yukarıda belirtildiği gibi lazerle dövme sildirme işlemi her dövmede % 100 sonuç veremeyebiliyor.


Dövme Yaptırmadan Önce Yapılması Gerekenler

Dövme yaptırmayı düşünüyorsanız ilk olarak ele alacağınız konu hijyen olmalıdır. Malum günümüzde yeni yeni hastalıklar türüyor ve bunlar kana karışarak insan vücuduna bulaşıyor ve insan hayatını bir anda alt üst edebiliyor.

Nerede dövme yaptırmaya karar vermeniz için en önemli kriter yaptıracağınız yerin sterilizasyon''a ne kadar önem verdiğidir. Olması gereken koşullar nedir diye sorarsanız size en önemli 3 sterilizasyon önlemi olarak şunları söyleyebiliriz: iğnelerin değişmesi, makine uçlarının sterilize edilmesi ve kullanılan boya kaplarının tekrar kullanılmaması. Bu 3 etken çok önemlidir.

Sterilizasyon aşamasını geçip dövmeyi yaptıracağınız stüdyoyu doğru seçtikten sonra &覶unu unutmamalısınız ki yaptıracağınız dövmeyi ömür boyu vücudunuzda taşıyacaksınız. Günümüzde lazerle dövme sildirme işlemi yapılsada gerektği kadar verim alınamamakla birlikte maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirtmek isteriz. Bu sebepten ötürü dövme yaptırmaya kesin karar vermeli, ne yaptıracağınızı ve vücudunuzun hangi bölgesine yaptıracağınızı iyi düşünüp karar vermeniz gerekmektedir.

Ayrıca ergenlik döneminde insanların kararsız ve heyecanlı bir kişiliği olmasının yanında vücut gelişimlerinin tam olarak tamamlanmadığı için bu dönemde dövme yaptırmak pek mantıklı değil. Çünkü ergenlik döneminde vücut gelişir, deri üzerindeki dövme de bu gelişim evresinde şekil ve görünüm kaybına uğrayabilir.

Hamileyken Dövme Yaptırılır mı ? Zararlı mıdır ?

Normal şar tlarda olduğu gibi gebeliktede steril ortamlarda yapılmayan dövmeler çok büyük tehlikeler taşır. Başta hepatit B ve C olmak üzere, aids, tet anos, frengi, tüberküloz kan yoluyla bulaşan en riskli hastalıklardır. Özellikle hepatit C hastalığının yayılmasında dövmenin büyük önem taşıdığı söylenmekte.

Gebelerde özellikle artan gebelik hormonlarına bağlı oluşan sistematik değişikliklerden ötürü bazı komplikasyonlar daha sık görülebilmektedir. Bunların en sık görüleni ve en hafifi dövme işlemiyle ilgili ağrı ve kanamalar ile deride meydana gelebilecek enfeksiyonlar. Kullanılan boyaya alerjik olanları ise sıkıntılı günler bekleyebilir ve sorun dövmenin deriden kaldırılması kadar can sıkıcı ve ciddi olabilir. Dövme yapılan yerlerde sarkoid, keloid, sedef, ışığa duyarlılık gibi çeşitli deri hastalıkları oluşabilir. Bu sebeplerden ötürü hamilelerin gebelikleri süresince kalıcı dövme yapmaları tavsiye edilmemektedir.

Hamilelikte geçici dövme (kına, henna vb.) yaptırmak?

kına eski zamanlarda bazı uygarlıklarda hamile kadınlara gebeliğin daha zahmetsiz ve kolay geçmesi için yapılır ve etkisi olduğuna inanılırdı. Böylece çocuğun sağlıklı doğacağına inanırlardı. Dövmeler kalıcı ve geçici olmak üzere 2ye ayrılabilir. Gebelik döneminde en büyük risk taşıyan uygulama kalıcı dövmedir, fakat geçici dövmeninde etkisi azımsanacak kadar olmayabilir çünkü yüzeye yapılan ve içine farklı karışımlar ve maddeler eklenen boyalar deri üzerine yapılsa bile deri bir kısmını emer ve alerji, zehirlenme vb. çeşitli komplikasyonlara yol açabilir.

Ayrıca Siyah kınanın gebelik süresince kullanılması kesinlikle tehlikelidir. Siyah kınanın içerdiği para-phenylendiamine (PDD) maddesi gebelerde ciddi kalıcı cilt deformasyonlarına ve alerjilere yol açabiir. Siyah kınanın kullanılması gebelikte çok riskliyken normal hint kınasının zararı olmamaktadır.


Sakızlardan Çıkan Dövmeler Zararlı mıdır ?

Sakızlardan çıkan yapıştırma dövmeler kına maddeli geçici dövmelerden daha tehlikelidir. Doğrudan derinin üzerini kaplar ve neredeyse hiç hava aldırmaz. Uzun süre kaldığında da kaşıntı, kızarma, kaşınması durumunda da açık yara yapar.

Geçici Dövme Nedir ? Nasıl yapılır ?

Geçici dövme, tatil dövmesi denilen hint kınasıyla yapılan dövme en fazla 2 hafta kadar deri üzerinde kalmaktadır. Deri üzerindeki gözenekler dahil temas ettiği her yeri kaplar.

Kına taşı (alman taşı da denir) ile karıştırılarak boya haline getirilen hint kınasından dövme yaptırıldığında mümkün olduğunca çabuk silinip gitmesi yararlıdır. Deriyi tam anlamıyla kaplayan hin kınası karışımı hava aldırmaz ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Özellikle tatil bölgelerinde kalıcılığı ve siyahlık derecesi artsın diyerek içinde peroksit de denilen kimyasalla da karıştırılmaktadır. Peroksit kuaförlerde saç boyanırken kınanın tepkimeye girerek siyahlaşması veya saçları sarartmak için kullanılan bir (bir nevi asit ) kimyasaldır. Deniz kenarlarında bir yada iki haftalık tatili bir geçici dövme yüzünden hüsrana dönmüş bir yığın ( özellikle çocuklar ) insana rastladım. Çünkü geçici dövmenin deride kalma süresi artarken, aynı zamanda üzerinde bulunduğu deriyi de pişirerek yakmaktadır. Eğer güneşli bir ortamda yapılmışsa derinin yanma oranı artabilir. Bazı tatilciler de silinmeye yüz tutmuş geçici dövmelerin üzerine yenisini yaptırmaktadır. Zaten az hava aldıran derinin üzeri tekrar kaplandığında reaksiyon gösterme yüzdesi artmaktadır. Eğer tekrar geçici dövme yapılmak isteniyorsa başka bir bölgeye geçici dövme yaptırılması tavsiye edilir.

Aşırı derecede alerjik bünyedeki insanlar geçici dövme yaptırmamalı yada çok dikkatli olmalıdırlar. Zira kınaya karşı alerjileri varsa derinin daha şiddetli reaksiyon göstermesi olasıdır. Yani deriniz estetik cerrahına gidecek kadar ileri boyutlarda hasar görebilir.

Dövme, kimi zaman bir harf, bir isim ya da bir sembol olarak karşımıza çıkar. İnsanların dövme yapma amacı belki duygularını dışa vurum belkide süs ya da gösteriş amaçlıdır. Ama dövmenin çok eski zamanlardan beri insanoğlunun kendini ifade etme sanatı ya da yöntemi olduğu kesin.

Hintliler, Japonlar, Amerika Yerlileri ve Afrika'daki bazı kabileler dövmeyi bir süs olarak yaparlar. Bazı topluluklarda dövmenin hastalıklara ve kötülüklere karşı koruyucu olduğu inancı da yaygındır. Bazı toplumlarda dövmenin yapılış amaçlarından biri de kişinin ait olduğu grubu belirtmek ya da yaşadığı topluluk içindeki konumunu göstermektir.

Dövme yapma geleneği hayli eskidir. İÖ 2000'lerde Eski Mısır toplumunda dövmenin yapıldığı mumyalardan anlaşılmıştır. Mısırlıların dışında Britonların, Galyalıların ve (X)Trakların da dövmeleri vardı. Eski Yunanlılar ve Romalılar, "barbarlara özgü bir uğraş" saydıkları dövmeyi suçlulara ile kölelere yaparlardı. Hıristiyanlık inancında dövme yasaklanmıştı. Buna karşın ilk Hıristiyanlar, bedenlerine Hz. İsa'nın adını ya da haç desenleri taşıyan dövmeler yaptırmışlardır.

Aradan yüzyıllar geçince Avrupalılar dövmeyi unuttular. 18. yüzyıl sonlarında denizaşırı gezilerde Amerika Yerlilerinde ve Polinezyalılarda dövmeyle yeniden karşılaştılar. Avrupa dilleri, dövme karşılığı olan tattoo sözcüğünü Tahiti dilindeki tautau’dan almıştır. Dövme 20. yüzyılın başlarından sonra, özellikle denizciler arasında yaygınlık kazandı. Romantik duyguları, yurtseverliği ya da dindarlığı belirtmek amacıyla dövme yaygın olarak kullanıldı ve günümüzde de kullanılmaktadır. Ama hijyene önem verilmediği ve AIDS gibi bazı hastalıkları bulaştırdığı gerekçesiyle dövme yapmaya yasal sınırlamalar getirilmiştir.



Dövmenin Tarihi

Dövme, kimi zaman bir harf, bir isim ya da bir sembol olarak karşımıza çıkar. İnsanların dövme yapma amacı belki duygularını dışa vurum belkide süs ya da gösteriş amaçlıdır. Ama dövmenin çok eski zamanlardan beri insanoğlunun kendini ifade etme sanatı ya da yöntemi olduğu kesin.

Hintliler, Japonlar, Amerika Yerlileri ve Afrika'daki bazı kabileler dövmeyi bir süs olarak yaparlar. Bazı topluluklarda dövmenin hastalıklara ve kötülüklere karşı koruyucu olduğu inancı da yaygındır. Bazı toplumlarda dövmenin yapılış amaçlarından biri de kişinin ait olduğu grubu belirtmek ya da yaşadığı topluluk içindeki konumunu göstermektir.



Dövme yapma geleneği hayli eskidir. İÖ 2000'lerde Eski Mısır toplumunda dövmenin yapıldığı mumyalardan anlaşılmıştır. Mısırlıların dışında Britonların, Galyalıların ve (X)Trakların da dövmeleri vardı. Eski Yunanlılar ve Romalılar, "barbarlara özgü bir uğraş" saydıkları dövmeyi suçlulara ile kölelere yaparlardı. Hıristiyanlık inancında dövme yasaklanmıştı. Buna karşın ilk Hıristiyanlar, bedenlerine Hz. İsa'nın adını ya da haç desenleri taşıyan dövmeler yaptırmışlardır.

Aradan yüzyıllar geçince Avrupalılar dövmeyi unuttular. 18. yüzyıl sonlarında denizaşırı gezilerde Amerika Yerlilerinde ve Polinezyalılarda dövmeyle yeniden karşılaştılar. Avrupa dilleri, dövme karşılığı olan tattoo sözcüğünü Tahiti dilindeki tautau’dan almıştır. Dövme 20. yüzyılın başlarından sonra, özellikle denizciler arasında yaygınlık kazandı. Romantik duyguları, yurtseverliği ya da dindarlığı belirtmek amacıyla dövme yaygın olarak kullanıldı ve günümüzde de kullanılmaktadır. Ama hijyene önem verilmediği ve AIDS gibi bazı hastalıkları bulaştırdığı gerekçesiyle dövme yapmaya yasal sınırlamalar getirilmiştir.






Anadoluda Tattoo Dövmenin Tarihi

Bedenin büyüsü... Tattoo,

İnsan bedeninin farkli malzemeler kullanilarak çesitli uygulamalarla süslenmesi olgusunu tarihin çok eski dönemlerine dayandirmak mümkündür.
Insan neden süslenme gereksinimi duyar. Bu durum yalniz begenilme, güzel görünme isteginden mi ileri gelmektedir yoksa bunun daha farkli nedenleri var midir.
Bu yazida tatoaj olarak adlandirilan süslenme biçimleri arasinda yer alan; dögün, vesim, dak ve dag olarak da bilinen dövme adetinden, bu adetin Anadolu'daki durumundan söz edilmeye çalisilacaktir.

Dövme, deri tarafindan tümüyle yok edilemeyen bir boya maddesinin belirli bir tek-nikle altderi yüzeyine kadar islenmesi olarak tanimlanabilir. Altderiye ulasmak için sivri uçlu bir araçla yariklar veya delikler açilir. Açilan bu yariklara igne, diken gibi bir araç yardimi ile gerekli boya maddesi konur. Ya da Eskimolarin kullandiklari bir teknikle, deri igneyle delindikten sonra, ise bulanmis bir iplik deriye geçirilerek, boya deri al-tina yerlestirilir. Diger bir teknik, açilan yariklara barut veya güherçile içeren karisimlari yayarak bunlari ateslemektir. Bu islemlerden, özellikle derinin yakilmasi isleminden sonda deride hiçbir zaman çikmayan açik ya da koyu mavi renkli bir yanik izi olusur.

Dövme yapilirken en çok kullanilan boya maddesi istir. Isle birlikte çivit, antimuan tozu, kavrulup dövülmüs kemik tozu, çesitli bitki özleri, safran ve kina da kullanilir. Bu malzemelere göre deride beliren izler kirmiziya yakin bir tonda olabilir.

Yaptiranin uzun süre aciya katlanmasini gerektiren dövmenin yapildigi mevsim de önemlidir. Iyi bir dövme elde etmek için ilkbahar en uygun mevsim sayilir.

Kaynaklar ilk çaglarda kamis ve yaprak boyalari ile yapilan dövmelerden söz etmek-te, 1.0. 2000'lerden kalma Misir mumyalarinda dövmelere rastlanildigini belirtmektedir.

Hun kurganlarinda çikan cesetlerde son derece kivrak çizgilerle ve dekoratif bir an-layisla yapilmis düssel yaratiklar ve koç figürlerinden olusan dövmeler görülmektedir. Dinsel-büyüsel kaynakli bu dövmelerin is oldugu ihtimali bulunan bir boya-nin, deriye siringa edilmesi ile olustugu düsünülmektedir. Pazirik kurganinda bir baska-na ait cesette bulunan dövmelerde oldugu gibi, Hunlarda da asil ve kahraman kisilerin dövme yaptirabildigi, daha sonralari Kazak ve Kirgizlarda devam eden bu gelenegin yi-ne kahramanlik niteligi tasiyan bireylerce uygulandigi bilinmektedir.

Tastik mezarlarinda ve daha sonra Altin Yis mezarlarinin birinde bulunan cesetlerde vücudun bazi kisimlarinin av sahnelerini tasvir eden dövmelerle süslü bulundugu görülmektedir.

Eski Roma'da suçlulari ve köleleri tanimaya yarayan dövmelere 19. yüzyil Ingiltere'sinde de rastlanilmaktadir.

Cezayirli gemiciler araciligi ile Osmanli denizcileri arasinda yayginlasan dövme; XVII. yüzyildan itibaren Yeniçerilerce bagli bulunduklari "orta"yi simgelemek amaci ile yaptirilmaya baslanmis, Yeniçeri ocaginin kapatilisina dek sürmüstür.

Ilkel topluluklarda dövme yapilirken törenler düzenlenir. Dövmeyi yapan kisi birta-kim dinsel ve büyüsel kurallari yerine getirmek zorundadir. çesitli model ve örneklere göre yapilan dövmelerin deriye islenisi bazen aylarca kimi zaman birkaç yil sürebilir.

Dövmecilik özellikle Okyanusya adalarinda (Markiz, Samoa) ve Yeni Zelanda'da gelismistir. Deride yara açilarak yapilan dövme teknigine Avustralya ve Merkezi Afrika yerlilerinde rastlanilmaktadir.

Dövmenin estetik yönüne göre çok daha önem tasiyan yani hemen her zaman dinsel,büyüsel, sagaltici, toplumsal ve cinsel rolleri belirleyici, bagli bulunan toplulugu isaret edici özelligidir.

Anadolu'daki dövme adetinin de bu yaklasimla ele alinarak incelenmesi daha dogru olur.

Dövme adeti özellikle Dogu Anadolu ve Güneydogu Anadolu bölgelerimizde yayginlik kazanmistir.

1991 yilinda Gaziantep Barak bölgesinde iki Türkmen ve bir Kürt köyünde yaptigim arastirmalarda 40-45 yasin üzerindeki erkek ve kadinlarin el, yüz ve vücutlarinda yörede "dövün" olarak adlandirilan dövmelere rastladim. Bu kisilerde el, yüz ve vücudun çesitli bölümlerinde bulanan dövünler; 18-20 yas civari genç kizlarda yalniz sag yanakta bir nok-ta seklinde yer almaktadir.

Yörede "gurbet" adi verilen, geçimini boncuk, igne gibi ufak tefek gereçler satip, karsiliginda yumurta, arpa, bugday vb. alarak karsilayan küçük gezici gruplar tarafindan, 15-20 yil öncesine kadar isteyenlere dövün yapildigi, simdi ise bu uygulamanin de-vam etmedigi belirtilmistir. Dövün yapilmadan önce, dövmeyi yaptiracak kisi veya "gurbet" tarafindan belirlenen sekiller yanmis kibrit çöpü yardimi ile vücut üzerine çizilir. üç ya da dokuz adet halinde (bu rakamlarin mistik özelligi bilinmektedir) bir araya getirilerek sikica baglanan ignelerle deri dövülür; koyun ödü ve kazanlarin altindan toplanan isle hazirlanan karisim, bu dövülme sirasinda altderiye yerlestirilir. Kabuk baglayan bu yara zamanla iyilesir ve desen belirir.

Dövün, kadinlar tarafindan özellikle çene, çene alti, ayak bilegi, boyun, gögüs ve el üstlerinde tercih edilmekte, erkeklerde ise burun üzeri ve alin ortasinda, el üstlerinde, el bileginde ve kollarda dövüne rastlanmaktadir.

Bilinen dövme motifleri arasinda, kadinlarda el üstü ve ayak bileklerinde rastlanan tarak ve ayna; genellikle yüze yapilan yildiz ve ayak bileklerinde halka motifleri önemli yer tutmaktadir. Bunlarla beraber 60 yas civarindaki birkaç kadinda dikkati çeken, çene altindan baslayarak, boyunda devam eden ve iki gögüste sekillenen ceren motifidir.

Erkeklerde daha çok sakaklarda ve kollarda yogunlasan Arap harfleriyle yazilmis isim ve ibarelere, arslan, yilan, ay gibi sekillere rastlamak mümkündür.

Dövmelerin ne için yapildigi sorusuna genel olarak süslenme yaniti verilmekle bera-ber, 60 yas üzerindeki kadin ve erkekler ugur getirdigi, kazanci artirdigi, bereketi sagla-digi inanci ile dövme yaptirdiklarini belirtmislerdir. Ayrica çocugu olmayan kadinlarin bellerine yaptirdiklari dövme sayesinde çocuklari olacagina iliskin inanç mevcuttur. An-cak kentlerde çok yadirgandiklari, torun ve çocuklari tarafindan çagdisi bulundugu için büyük bir çogunlugu dövmeyi sevmedigini söylemektedir. Asitli maddelerle yüzlerinden bu izi çikarmak istemisler ancak basarili olamamislardir.

1994 yilinda çankiri'da bir Türkmen köyünde yapilan çalismada ise 50-55 yas civa-rindaki kadinlarda, burnun üst kismi ve alnin ortasinda bulunan ay-yildiz seklinde döv-menin disinda vücudun baska hiçbir yerinde dövmenin bulunmamasi dikkati çekmistir. Bu dövmenin özelligi ise kiz sütü (yeni dogum yapmis ve kiz çocugu olmus bir annenin sütünün) isle karistirilmasi, bu karisimin dövmede kullanilmasidir. Dövme yapilirken yine üç igne bir araya getirilmekte, kaynak kisiler bunun atalarindan kalma bir süs oldu-gunu belirtmektedirler.

Urfa, Mardin ve Diyarbakir'da dövme; dak ya da dek olarak da anilmaktadir. Bu yö-relerde en fazla dikkat çeken dövme motifi özellikle sakaklarda görülen bes parmagi stilize eden sekildir. Bu sekillere Gaziantep'te de rastlamak mümkündür. Bu motif S.V. örnek'in de belirttigi ve Kizilcahamam'da "Yenge Mezari" olarak anilan kadin mezarlarinin basucuna konulan tahta isaretlerle büyük benzerlik tasir.

Dövme motiflerinde mezar taslarindan, dokumalarimiza, mimarimizden isleme tekniklerimize kadar uzanan ve hemen hepsinde dinsel, büyüsel, mitolojik; sosyal ve cinsel statü, asiret isareti niteligi tasiyan motiflerin benzerlerini bulmak mümkündür. Bu mo-tiflerin kisiyi rahatsizliklardan, nazardan koruduguna; güzellik ve yigitlik getirdigine olan inanç halen devam etmektedir.

Günümüzde Bati'da çok yaygin bir uygulama alani bulunan dövme, kentsel yasam-da özellikle gençler arasinda giderek daha çok ilgi çeken bir süslenme biçimine dönüsmüstür.

Istanbul'da dövme yapan iki kisi dövme yaptiklari makinenin batma derinligini ayarlayabildigini, steril kosullarin dövme yapiminda büyük önem tasidigini belirtmekte-dir. Bu kisilere göre dövme yaptiranlar cinsel bakimdan daha çekici görünme. kendini güçlü hissetme, dikkat çekme, farkli olma ve süsleme amaci ile bu uygulamaya basvur-maktadir. Sahte dövmeler disinda vücuttan çikarilmasi ancak bir operasyonla gerçekle-sen dövmelerin genellikle bayanlar arasinda yaygin oldugu belirtilmektedir.

Kisa bir degerlendirme yapildiginda Anadolu'da dövme adetinin;

- Dinsel-büyüsel Kökene

- Bir asirete olan bagliliga yani bir anlamda damga niteligi olusuna

- Süslenme olgusu tasimasina

- Hastalik ve nazardan korunma

- Ugur ve tilsim niteligi bulunma

gibi çok genel basliklar altinda toplanan nedenlere dayandigi söylenebilir. Günü-müzde geleneksel kesimde önemini kaybetmis durumda bulunan dövme adeti kentsel kesimde giderek yayginlik kazanmaktadir.

Hazirlayan: Nihal KADIOGLU ÇEVIK

Dövme Modelleri
Dövme Hakkında Her şey

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu   

Yazar Mesaj   #15279  13-08-2009 00:39 GMT+2 saat  

didem


Süper Aktif Üye


Tecrübe Puanı.: 64.9%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 908
Şehir: .....
Ülke:
Meslek: _____=)
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
geçici dövme hayallerim bile yok oldu :D

__________________
Gender_Bayan Çevirimiçi durumu   

Yazar Mesaj   #15282  13-08-2009 13:04 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 33
Facebook'ta Paylaş
yok ya güzel birşey değil a::

__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu