[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  

Yazar Mesaj   #13353  17-04-2009 16:36 GMT+2 saat  

moonlight

Admin

Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Facebook'ta Paylaş
Laser mağduru olmayın

--------------------------------------------------------------------------------

Göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan laser ameliyatları, her zaman mucizevi sonuçlar vermiyor. Çünkü laser ameliyatı olmak için bazı şartlar var. 'Yanlış hastaya yanlış yöntem' uygulaması ise gözdeki rahatsızlığın daha da artmasına yol açıyor

Son yıllarda pek çok özel kuruluş, miyop ve hipermetrop tedavisi için 'Eximer laser' ve 'Lasik' yöntemlerini kullanıyor. Ancak hastane yolunu tutan hastalar, bazı doktorların 'yanlış uygulamaları' nedeniyle bir türlü gözündeki rahatsızlıklardan kurtulamıyor.

Göz Hastalıkları Uzmanı

Dr. Ahmet Girgin, eximer tedavisinin yaklaşık 15 yıldır kullanıldığını söylüyor. Girgin, bu yöntemin 5 numaranın üzerinde kırma kusuru bulunan hastalara uygulanmaması gerektiğini kaydediyor. Hastaların PRK (göz yüzeyinin tıraşlanması) yönteminin çok şiddetli ağrılara neden olması nedeniyle son yıllarda daha çok 'lasik' yöntemini tercih ettiklerini belirten Ahmet Girgin, 'Bu işlemde hasta şiddetli ağrılar çekmiyor, aynı gün işine dönebiliyor, üstelik yüksek numaralara da uygulanıyor. Ancak doğru hastaya doğru yöntem uygulanmadığında, hastaların kırma kusuru numaraları geri dönüyor. Bu nedenle tekrar ameliyat olmak durumunda kalıyorlar' uyarısında bulunuyor.

Numara dönüşü oluyor Göz Hastalıkları uzmanı

Doç. Dr. Bozkurt Şener ise Türkiye'de laserle göz ameliyatlarını ilk defa gerçekleştiren iki hekimden biri olarak tanınıyor. İlk defa 1992 yılında laserle göz ameliyatları yapmaya başlayan Şener, bazı hastalarda numara dönüşleri olduğunu kabul ediyor. Eximer laser ile uygulanan PRK tekniğinde, gözün dış yüzeyindeki zarın altındaki tabakanın kazındığını belirten Dr. Şener, 'Bu nedenle hastalar ağrılı birkaç gün geçirmek durumunda kalıyor' diyor. Şener, bazı hastalarda düzeltilen göz kusuru numarasının geri dönmesinin nedenini şöyle açıklıyor:

'Kırma kusuru, 5 derecenin üzerindeyse PRK uygulamamak lazım. 5 numaranın üzerine çıktığında PRK'nın uygulanması, işlemin yapıldığı alandaki doku yaralanmasının iyileşmemesi nedeniyle 1-6 ay içinde geri döner. Bu yöntemde, gözlük numarası 5'e kadar olan hastalarda geri dönüş yüzde 15 civarındayken, gözlük numarası 5-7 olan hastalarda yüzde 30, gözlük numarası 7'nin üzerindeki kişilerde ise yüzde 50 oranında geri dönüş meydana geliyor.'

İdeal hasta nasıl olmalı

Marmara Üniversitesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bavbek, laser ameliyatları için uygun hasta seçiminin büyük önem taşıdığına işaret ediyor. Bavbek, ideal hastayı şöyle tanımlıyor:

22 yaşın üzerinde olmalı

Gözlük numarasında 2 yıldır ilerleme-gerileme olmamalı

Ailevi göz hastalığı olmamalı

Herhangi bir enfeksiyon hastalığı bulunmamalı

Göz içi iltihabı (üveyit) olmamalı

Göz tansiyonu bulunmamalı

Göz ameliyatı geçirmemiş olmalı

Retina yırtığı bulunmamalı

Ameliyat, diyabetlide işe yaramıyor

Doç. Dr. Bozkurt Şener, gözlük numarası ameliyata uygun olduğu halde, eski numaralarına geri dönen hasta tiplerini şöyle sıralıyor: 'Hamilelik, aşırı metabolizma bozuklukları, kontrolsüz diyabet, yara iyileşmesinin zor olduğu kişilerde geri dönüş oluyor.' Bu nedenle hastalara, ameliyattan önce ayrıntılı bir sorgu formu dolduruluyor. Kataraktı olan, retinasında sorun bulunan, psikolojik problemleri bulunan kişilere bu yöntemler uygulanmıyor.

Gözlüğünü kırınca ameliyat oldu

Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Durlu, 11 yıllık gözlüğünü muayene sırasında kırdığı için laser ameliyatı olmaya karar vermiş. Durlu, 'Meslektaşım Bozkurt Şener'den, beni ameliyat etmesini istedim. Göz sağlığımın uygun olduğuna karar verip, ameliyat etti. Ertesi gün ise hastalarıma laser ameliyatı uyguladım. Herhangi bir şikayetim yok, çok iyiyim' diye konuşuyor.