[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #13050  12-04-2009 18:37 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
Tansiyon Aletleri Her Zaman Doğru Ölçer Mi?


Tansiyon hastalarının sıkıntıları arasında, yaptıkları ölçümün her zaman aynı sonuçları vermemesi, sıklıkla yer alıyor. Böyle olunca değişik markalarda ve değişik teknolojilerle çalışan aletler alınıyor.

Acaba tansiyon aletleri her zaman doğru ölçüm yapar mı?

Daha önce yayınladığımız yazılarda tansiyon ölçümünde dikkat edilmesi gereken konuları ayrıntılı olarak ele almıştık. Ancak kısaca özetlemek gerekirse, hastanın dinlenmiş olması, rahatça oturması, kolunun kalp hızasında olması, kullanılan aletin hastanın beden yapısına uygun olması ilk olarak dikkat edilmesi gereken konulardır.

Sıklıkla ihmal edilen konulardan biri, ölçümde kullanılan aletin ayarlarının düzenli olup olmadığıdır. Ölçümde kullanılan tüm aletler gibi, tansiyon aletlerinin de, doğru ölçüp ölçmediğinin zaman zaman kontrol edilmesi gerekiyor. Bu konuda tek istisna, civalı tansiyon aletleridir. Uzun bir civa sütunu yardımıyla ölçüm yapan bu aletler, teknik açıdan yanlış yapmazlar. Buna karşılık, kullanılan elektronik aletlerle, doktorların yaygın olarak kullandığı ibreli aletlerin, ayarlarının zaman zaman kontrol edilmesi gerekir. Bu aletler, bazı yaylar yardımıyla ölçüm yaparlar. Dış etkiler zamanla bu aletlerin güvenli ölçüm yapmalarına olanak vermez. Alet, ekranında farklı sonuç göstermesine rağmen gerçek basınç farklı olabilir. Bu tür aletlerin zaman zaman civalı bir aletle kontrol edilmesi gerekmektedir.

Alete bağlı olarak yanlış sonuç almayı istemeyen kişiler, civalı aletlerle ölçüm yapabilirler. Bu aletler taşıma zorluğu nedeniyle pek tercih edilmezlerse de, ev gibi, doktor muayenehanesi gibi sabit ortamlarda rahatlıkla kullanılabilir.

Kullanılan tansiyon aletinin güvenilir sonuç vermesi her zaman çok önemli olmakla beraber, ülkemi,zde yaygın olarak yapılan bir yanlış nedeniyle, bizde daha da büyük önem taşıyor. Tansiyon tedavisi sürekli olarak yapılmalıdır. Oysa halkımız arasında ölçüm yaptırıp yüksek sonuç alınınca ilaç kullanıp, normal sınırlar arasında bir sonuç alınca ilaç kullanmaya son veren kişiler çok yaygın. Bu riskli uygulama, bir de yapılan ölçümün güvenli olmaması durumuyla birleştiğinde, riskin kat kat arttığı açık olarak anlaşılır. Zaten bu nedenle de, beyin kanaması gibi acil tablolarla hastanelere götürülen, sağlığını ya da yaşamını kaybeden kişilerin sayısı maalesef çok fazla.

Yüksek tansiyon ciddi bir sağlık sorunudur, bunun tedavisinde hiç bir konuyu şansa bırakmamak gerekiyor

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu