[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #1104  12-03-2007 21:48 GMT+2 saat  

Can


Admin


Tecrübe Puanı.: 100%
Ruh Hali: Neutral
Mesaj 5381
Şehir: Huzuristan
Ülke:
Meslek: Webmaster
Yaş: 34
Facebook'ta Paylaş
Küresel felaket önce Konya Ovası'nı vuracak

Yurt dışı ve yurt içinde yapılan araştırmalara göre, küresel ısınma yüzünden yaşanacak kuraklık ilk önce Konya ve çevresinde görülecek.


DSİ, Doğal Hayatı Koruma Vakfı-Türkiye ve Büyükşehir Belediyesinden edinilen bilgiye göre, Konya Kapalı Havzası'nda bulunan yer altı ve üstündeki sular hızla tükeniyor.

Son yıllarda özellikle tarımsal sulama yüzünden birçok sulak alan kurudu, yer altı su seviyesi son 20 yılda 20 metreden fazla düştü.

Konya Kapalı Havzası, Türkiye su altı su potansiyelinin yaklaşık yüzde 40'ını barındırıyor.

Bu kadar kayıp olmasına, bazı sulak alanların ve göllerin yok olma riskiyle karşı karşıya bulunmasına ve yer altı su seviyesindeki düşüşün sürmesine karşın halen tarımsal sulamadaki kontrolsüzlük sürüyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Büyükşehir Belediyesi sınırlarında tüketilen suyun 20 katının Konya Ovası'nda tarımsal sulamada kullanıldığını bildirdi. Bugün ovada 30 bini kaçak 60 bin kuyudan su çekildiğini ifade eden Akyürek, insan bacağı kalınlığında suyun bu kuyulardan ovaya boşa akıtıldığını söyledi.

Havzada yer altına inen suyun 2 katının çekildiğini bu yüzden de yer altı su seviyesinin giderek düştüğünü dile getiren Akyürek, bunun sonucunda yer altında kirlenme ve tuzlanma riskinin ortaya çıktığını kaydetti.

Havza dışından su getirilmesinin planlandığını belirten Akyürek, ''Kontrolsüz su kullanıldıkça bunun da faydasının olacağını sanmıyorum. Öncelikle tasarrufa gidilmeli. Bazı önlemlerle tarımsal sulamada kullanılan suyu üçte birine indirebiliriz'' dedi. Türkiye'de yıllık kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1430 metre küp olduğunu vurgulayan Akyürek, şunları kaydetti:

''Bundan 5 yıl önce 1700 metre küpmüş. Sürekli düşüş var. Böyle giderse gelecek yıllarda su kıtlığı yaşanacak. Yurt içi ve yurt dışında yapılan araştırmalarda küresel ısınma nedeniyle yaşanacak kuraklığın Konya'dan başlayacağı belirtiliyor. Konya'dan harekete geçmeliyiz. Suyun akılcı kullanımına kuraklığın başlayacağı Konya Ovası'nda geçersek kazancımız büyük olacak.''

Bu mesaj Admin tarafından düzenlendi (07-04-2008 14:30 GMT+2 saat, ago)
__________________

FORUMUMUZ VE LİNKLERİMİZ HERKESE AÇIK! BİZE DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜRLER!
HER TÜRLÜ KONUDA İLETİŞİME GEÇEBİLİRSİNİZ!
FACEBOOK http://www.facebook.com/huseyincancalisan

LimeWire Çalışan Sorunsuz Sürüm Burada!
İnternet Download Manager 5.19 Full Crack % 100 Çalışıyor Denendi
TIKLA İNDİR!!
Kullanıcın Sayfasını Ziyaret Et Gender_Bay Çevirimiçi durumu