[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #11649  22-11-2008 11:14 GMT+2 saat  

cincancon


Huzuristan Üyesi


Tecrübe Puanı.: 45%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj 340
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Bulgaristan` ın Hobi ve Macera Turizmi Potansiyeli

Bulgaristan’ın hobi ve macera turizmi potansiyeli

Biyolojik çeşitliliğinin toprak büyüklüğüne göre en büyük olduğu Avrupa ülkelerinden biridir Bulgaristan. Ülkemizin sit alanları, ulusal parkları ve koruma altına alınan mekanlarındaki seyrek bitki ve hayvan çeşitlerinin bazıları dünya çapında tükenmek üzeredir. Çağdaş medeniyetin hücümlerine rağmen varlığını sürdüren bu köşeler, bu eşsiz zenginliğe dokunmak isteyen tabiat dostlarının ilgisini çekiyor.
Yabancılar, eskiden topraklarımızda yaşamış olan Traklar ve Romalılar’ın bıraktığı izlerle de ilgileniyor. Ortodoks ibadet yerleri konusunda bilgi edinmek isteyenler için Bulgar manastır ve kiliselerini ziyaret programları kaçırılmaz bir fırsattır. İngiltere, ABD, Japonya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İskandinavya ülkelerinden gelen konuklar, deneyimli rehberlerin yardımı ile değişik tematik turlara katılarak ülkemizi geziyorlar.
Bazı turistler özellikle az rastlanan şifalı ot, mantar veya bitki türleri ile ilgileniyor. Onlar için Doğu Rodoplar’da veya büyük orkide popülasyonlarının bittiği Kuzeydoğu Bulgaristan’da yürüme geçişleri düzenleniyor. Bulgar biteyinin ekzotik örnekleri ülkenin birçok yerinde görülebilir. Böceklerin mikroskopik dünyasından büyülendiyseniz yabancı turistlerden örnek alabilirsiniz. Bulgaristan’a sırf önceden seçtikleri bir böcek türünü izlemek amacı ile gelen yabancılar, kalın mercek, fotoğraf makinaları ve kameralarla donatılarak ülkemizin el değmedik köşelerine gidiyor, kızböceği çeşidi olan “gomphus flavipes” gibi tükenmekte olan belli bir hayvan türü ile “göz göze” buluşmanın heyecanını yaşıyorlar. Avrupa’da bulunan 130 kız böceği türünden 70’i ülkemizde görülebilir. Bundan kısa süre önce Kara Deniz’in güneyinde açılan özel sit alanında bu savunmasız hayvancıkların yaşaması ve üremesine uygun bir ortam oluşturuldu.
Turistler sık sık yabani doğayı tanımakla birlikte Bulgaristan’ın güney batısındaki Struma nehrinin coşkun sularında rafting, kaya tırmanışı, mağaralara iniş gibi heyecanı doruğa çıkaran aktivitelere de katılıyorlar. Yüksek adrenalin yanlıları Rodopa ve Vitoşa dağlarının ormanlarında paint ball yani boyartop zevkini yaşıyorlar. Kış aylarında ise dağcılar, Pirin, Rila ve Stara Planina dağlarının dikey yamaçlarını tırmanarak yüksekten masal andıran karlı manzaraları izleme fırsatını buluyorlar.
Aralık ayının sonu ile Mart ayının başı arasındaki dönemde yapılan kış aktiviteleri özellikle kuş gözlemciliği ile ilgilidir. Kırmızı boyunlu kaz, kuzey fare avcısı, küçük beyaz alınlı kaz ve değişik dalgıçlar gibi kuzeyde yaşayan güzel kuş türleri, kışın soğuk aylarında Sibirya’dan ülkemize gelerek Kara Deniz’in kıyılarında ve Tuna nehri boyu yer alan rutubetli bölgelere yerleşiyorlar. Yine kış aylarında Bulgaristan’ın ormanları ve dağlarında çakal, tilki ve yaban kedisi gibi bazı iri memeli hayvan çeşitleri gözlenebilir. Tarih ve arkeoloji meraklılarının kış mevsiminde de görebileceği birçok yer olsa da, şarap tatma turları kışın özellikle zevkli.
Yazı: Veneta Nikolova

__________________
Çevirimiçi durumu