[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #11635  22-11-2008 11:06 GMT+2 saat  

cincancon


Huzuristan Üyesi


Tecrübe Puanı.: 45%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj 340
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Pasaport Çıkartmak İçin Yapılması Gerekenler
PASAPORT NASIL ÇIKARTILIR


Lacivert Pasaport UMUMA MAHSUS (Lacivert) PASAPORT

Bu pasaport İl Emniyet Müdürlüklerince ve dış temsilciliklerimizce verilmektedir. Bu türden pasaport almak veya temdit (süresini uzatmak) ettirmek için İstanbul`da en yakın İlçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine, yurt dışında bulunan vatandaşlarımızsa dış temsilciliklerimize (Elçilik veya Konsolosluk) başvurmaları mümkündür. Nüfusa kayıtlı olunan il fark etmeksizin pasaport müracaatları bir (1) iş günü (Bir (1) iş gününden kasıt bir sonraki gün aynı saatler demektir) içerisinde neticelendirilmektedir. Ancak her hangi bir aksaklık olması ihtimaline karşı pasaport ( Maliye veznelerinde olabilecek aksama, gerekli tahkikatın yapılması aşamasında yaşanacak bilgisayar ve sistem arızaları vb.) müracaatınıza üç(3) dört(4) gün öncesinden başlamanız tavsiye edilmektedir.

İlk defa umuma mahsus( lacivert ) pasaport alacak veya var olan pasaportunu uzatmak isteyen veya geçerli bir nedenle pasaportlarını değiştirmek isteyen şahıslar için gerekli evraklar


Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi,yeni alacaklar için 4, var olan pasaportunu geçerli bir nedenden dolayı ( vize reddi alınması, sinir dışı kaşesi vurulması, eşkal değişikliği vb ) değiştirmek isteyenler 3 fotoğraf, pasaportunu uzatmak (temdit ) isteyenler 3 adet fotoğraf, istenen süreye göre maliye veznelerine yatırılacak para karşılığı alınan harç makbuzu,Pasaport bürolarından alınacak form doldurularak yeni alacaklar, pasaportunun süresini uzatacak veya değiştirecek olanlar ilk üç maddede belirtilen evraklarla en yakın ilçenin pasaport bürolarına şahsen müracaat edeceklerdir.

Pasaport Harç Bedelleri

Her yıl Maliye Bakanlığınca belirlenir ve 2007 yılı için miktarlar aşağıya çıkartılmıştır.Maliye veznelerine yatırılmaktadır. İlçe emniyet müdürlüğünde bulunan vezneler genelde 15:00 da ( bazı ilçelerde 12:00 ) kapanmaktadır. Birçok ilçede Vergi Daireleri veznesi ilçe Emniyet Müdürlüğü içinde veya çok yakınında bulunmaktadır. Pasaportunuzun süresi olup ta, geçerli bir nedenle pasaportunu değiştirenlerden ek süre istemeyecekse sadece cüzdan bedeli alınır ve süresi yeni pasaporta aktarılır.Ek süre için harç yatıranların pasaportlarına daha önceki pasaport süreleri de ( 5 yili geçmemek koşulu ile ) eklenir.

6 aya kadar olanlar 102,40YTL.
(Bu süreye birçok ülke vize vermemektedir)
1 yil için olanlar 146,30 YTL.
2 yil için olanlar 246,80 YTL.
3 yil için olanlar 353,00 YTL.
3 yildan 5 yila kadar olanlar ( 5 YIL) 500,30 YTL.
Cüzdan bedeli 81 YTL. (Pasaport Büro Amirliğine verilecektir)


Umuma mahsus (LACIVERT) pasaport alacak veya süresini uzatacaklardan istenilen belgeler

Nüfus cüzdanının aslı ve (ön ve arka yüzü) fotokopisi ile nüfus cüzdanında T.C Kimlik Numarası (vatandaşlık numarası) yoksa ( internetten çıktı alınarak ) temin edilerek gelinecektir.Yeni pasaportlar için 4 adet, temditler (uzatma) için 3 adet 4.5 x 6 cm ebadında vesikalik fotoğraf. Refakat hanesine kaydedilecekler; yeni doğmuş bebekler dâhil; Küçük bebeklerin fotoğrafları evde vesikalik olabilecek şekilde çekilmiş fotoğraf şeklinde olabilir. Bazi ülkeler fotoğrafın arka planında beyaz fon istemektedir.Fotoğraflar son durumu tespit eden, cepheden çekilmiş şapkasız ve güneş gözlüksüz olmalıdır. Kadınlar için; çehrenin tam olarak görülmesini mani olmayacak şekilde, başın saç diplerinden itibaren bir örtü (Çarşaflı fotoğraflar kabul edilmemektedir) ile bağlanmış olarak çekilmiş olan fotoğraflar da kabul edilir.Maliye bakanlığınca her yıl belirlenen Pasaport cüzdan bedeli (bu ücret pasaport bürolarınca alınmaktadır ve temditler=süre uzatımı için pasaport cüzdan bedeli istenmez) ve talep edilen sürelere göre belirlenmiş pasaport harcı alınır (vergi dairelerine yatirilir). Ancak 7 yaşindan küçük ve aynı zamanda anne ya da baba refakatine eklenecek çocuklardan harç alınmaz.

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLER iÇiN ve MAHCURLULAR ( Akil zafiyeti olanlar ) Reşit olmayan 18 yaşından küçük çocuklar ve mahcurlular (kendini temsil etme yetkisine sahip olmayan) için her pasaport işleminde ( uzatmalar=temditler de )noterden veya pasaport vermeye yetkili makamlar ( Pasaport bürolar vb )huzurunda verilecek muvafakat name alınacaktır.Mahcurlular için mahkemenin bir kişiyi vasi tayin etmesi gerekmektedir.Mahcurlularda ( akıl noksanlığı ) muvafakatı vasi tayin edilen kişi verecektir.Anne yada babaları tarafından çocuklarıyla beraber yapacakları pasaport müracaatlarında, çocuk kendi başına pasaport alacaksa anne - baba ikisi de, anne - babadan birinin pasaportuna işlenecekse diğer tarafın vereceği noterden tasdikli veya pasaport biriminde hazırlanacak muvafakatname ile müracaat etmeleri gerekmektedir.18 yaşından küçük çocuklar ayrı pasaport alacaksa anne ve baba muvafakat verecek ve müracaata çocuğun gelmesi gerekmektedir.18 yaşından küçük çocuk anne yada babanın pasaportuna kaydedilecekse diğer tarafın muvafakatı olacak ve refakat bölümüne fotoğrafı yapıştırılması isteniyorsa çocuk müracaata gelmesi gerekmektedir.Refakat bölümüne fotoğraf yapıştırılması istenmiyorsa 10 yaşından küçük çocuğun müracaata gelmesine gerek yok. 10 yaşından sonra her çocuğun fotoğrafı yapıştırılmaktadır. Ancak bazı ülkeler refakatteki çocuğun yaşı ne olursa olsun fotoğrafını istemektedir. 7 yaşından küçük çocuklar için anne yada baba refakatine kaydedilmeleri durumunda çocuklar için harç alınmamaktadir. 18 yaşindan küçük çocukların pasaportlarını kanuni temsilcileri teslim alabilirler( anne - baba veya vasisi veya noterden vekalet verilen her hangi bir kişi )

işci meşruhatlı, öğrenci meşruhatlı pasaport almak isteyen ve ihracatçı, ithalatçı ve kasap yazdırmak isteyen vatandaşlarımız;işçi meşruhatlı (İŞÇİ PASAPORTU)

Pasaport almak isteyen vatandaşlarımız Türkiye iş Kurumundan alacakları belge ile işçi meşruhatlı pasaport alabilirler. Yurt dışına bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurt dışına çıkış yapan üniversite öğretim elamanları ile öğretmenler ve öğrencilerin yurt dışına çıkışlarında; Üniversite öğretim elemanları ve öğrencileri yurt dışına çiıkışları için üniversitelerinin onayları ve yurt dışında kalacakları tarihleri ile ilgili yazıyı üniversitelerinden alacaklardır.Milli Eğitim Bakanlığından ayrıca bir yazı almalarına gerek kalmayacaktır. Üniversite öğretim elemanları ve örencileri harıcındeki diğer öğrenim için gidecek öğretmen ve öğrencilere verilecek öğrenci meşruhatlı (harçsız) pasaport almak isteyenlerin Milli Eğitim Bakanlığı Yükseköğrenim Genel Müdürlüğü veya Diş ilişkiler Daire Başkanlığından alacakları belge ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların Avrupa Birliği Eğitim Programları ve diğer uluslar arası eğitim projeleri çerçevesinde yurt dışına çıkacak öğrencileri valilik onayi ile veya ÖSYM sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan yurt dışındaki üniversitelerde öğrenim için gideceklerin kayit yaptirdiklarına dair belge veya ÖSS sonuç belgesinin aslı ile, ÖSYM sınavına göre öğrenci almayan üniversitelerin gönderecekleri okula kabul edildiklerine dair davet mektubu ile KKTC deki üniversitelere ÖSYM tarafından yerleştirilmeyip özel yetenek sınavı ile öğrenim görmeye hak kazanan veya öğrenim gören öğrencilerin özel yetenek sınavını kazandıklarına dair belge, KKTC deki üniversitelerinden aldıkları öğrenci belgesi veya üniversitelerinden çekilen ve Türkiye`deki irtibat bürolarınca onaylanan fax ile, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Endüstriyel Teknik okul ve kurumlarında öğrenci olanlar Valilik makamının onayı ile ÖĞRENCi MEŞRUHATLI (harçsiz) pasaport alabilirler. Pasaportunun meslek hanesi bölümüne İHRACATÇI yazdırmak isteyenlerden; İHRACATÇI BiRLiKLERiNE üye olduklarına dair belge, İTHALATÇI yazdırmak isteyenler; İTHALAT BELGESİ, KASAP yazdırmak isteyenlerden maliyeden alacakları vergi belgesi ile belediyelerden almış oldukları ruhsatla veya kasaplar derneğinden almış oldukları bonservis ile kasap olduklarını belgelendirenlerin meslek hanelerine bu meslekleri yazılır.

Pasaport almak için nereye müracaat edilir

Müdürlüklerinden alacaklari formu doldurup yukarida sayilan belgeler ile birlikte size en yakin ilçe Emniyet Müdürlüğü Pasaport Büro Amirliğine, pasaport alacaklarin ve refakate kaydolacaklarin şahsen müracaat etmesi gerekmektedir. Ayrica kişilerin özel durumlarina göre değişik belgeler (Ör: Ayrintili Nüfus Kayit Örneği) istenebilir. Bulgaristan göçmenlerinden ilk defa pasaport isteklerinde Ayrintili Nüfus Kayit Örneği istendiği gibi…

Pasaportların Teslim Alınması

Teslim edilme aşamasına gelmiş pasaportları hak sahipleri kendileri veya noterden vekalet verdikleri bir şahıs teslim alabilir. 18 yaşından küçük çocukların pasaportlarını anne - baba veya vasisi veya noterden vekalet verilen her hangi bir kişi alabilir. Vekaletle olsa bile kimse başkasının yerine umuma mahsus ( lacivert ) pasaport müracaatı yapamaz.

Türk Vatandaşı Olup Yurt Dışı Doğumlu Olanlar

Yurt dışı doğumlu olan vatandaşlarımız kendi adlarına pasaportları var ise ve bu pasaport kayıp ise kayıp pasaport işlemi yapılacağı için Pasaport Şube Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir. Yurt dışı doğumlu çocuk anne veya baba refakatinde ve refakatte olunan pasaport kaybolduysa pasaport sahibi İlçe Em. Md. Pasaport Büro Amirliğine gelerek kaybolduğuna dair dilekçe vermesi veya daha önceden kayıp edildiğinin bildirilmesi halinde 18 yaşından küçük ve refakatte yurda giriş yapan çocukların pasaportları ilçelerinin pasaport bürolarından çıkarılır. 18 yaşından büyük çocuklar daha önceden anne yada baba refakatindeyseler bu pasaportlarını ibraz etmelerine gerek yoktur. 18 yaşında refakat otomotikman düşmüş olacaktır.

Pasaportu Muhafazaya Aldırma

İstenilen belgeler;
Dilekçe,
4 fotoğraf,
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi ile birlikte Pasaport Şube Müdürlüğü`ne müracaat edilmelidir.
Yeni çıkacak pasaport içinde cüzdan bedeli ve istenen süreye göre harç makbuzu alınacaktır

Kıbrıs Vatandaşları

Kıbrıs Konsolosluğundan alacakları yazıyla, Yabancılar Şube Müdürlüğü İdari Bürosundan havale alarak Pasaport Şube Müdürlüğü`ne geleceklerdir. İstenilen evraklar 1. maddedeki evraklardır.

Sonradan Türk Vatandaşı Olan Şahıslar

Pasaport Müracaatları ile ilgili tahkikatlar bilgisayar ağı üzerinden yapılarak (1) gün sonra hazır hale getirilmesi gerektiğinden, Online Pasaport Müracaatlarındaki aksaklıkların göz önünde bulundurulmayarak bizzat müracaat eden her vatandaşımız herhangi bir sakıncalı hali olmaması durumunda müracaat tarihinden itibaren (1) gün sonra pasaportlarını alabilirler.

Pasaportun Kaybedilmesi,Tahrifat Yapılması ve Çalınması

Tahrifattan kasıt pasaport üzerinde bir şeyleri gizlemek amacıyla silinti kazıntı yapılmış olması, sayfalarının eksik olması gibi durumlar anlaşılmalıdır. Pasaportun eskimiş olması, sayfalarının eksik olmamak kaydıyla kopması, sayfalarının dolması tahrifat olarak değerlendirilmemektedir çaldırılması, halinde yeni pasaport almak için: Dilekçe ile (Pasaport Şubede matbu olarak bulunmaktadır) Fatih ilçesi Vatan caddesindeki İl Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüğü` ne gelinmesi gerekmektedir. İstenilen evraklar 1. maddedeki evraklardır. 2. Madde dışında sayılan bütün durumlar için vatandaşlarımız bulundukları ilçenin pasaport büro amirliğine başvuracaklardır.

__________________
Çevirimiçi durumu