[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #9056  31-03-2008 20:47 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Kolesterol Nedir?


Yalnızca hayvansal dokularda bulunan bir yağdır. Hücre zarları ve sinir lifleri bu yağla yalıtılmışlardır. Yağ asitlerinin metabolizması ve vücut içinde taşınması sırasında kolesterol molekülleri rol alır. Hormonların üretiminde büyük önemi vardır. Bu yüzdendir ki, bu hayati yağ molekülü karaciğer tarafından daimi olarak üretilmektedir. Ne var ki, hayvani gıdalarla aldığımız fazladan kolesterol, kanda dolaşan kolesterol miktarını arttırır ve zararlı olacak seviyelere ulaşmasına sebep olur. Koyun eti, tereyağı, yumurta, kabuklu denizhayvanları, beyin gibi sakatatlar bol miktarda kolesterol içerirler. Bu hayvansal gıdalar düzenli olarak alındıklarında damar sertliği erken yaşlarda ortaya çıkar.

Kan kolesterol düzeyinin yüksek olması kalp damar hastalığı tehlikesini arttırır. Kişinin kolesterol düzeyi ne kadar yüksekse kalp hastası olma ihtimali de o kadar yüksektir. Türkiye'de erkek ve kadında birinci sırada gelen ölüm nedeni kalp damar hastalığıdır.

Kolesterol karaciğerden hücrelere ve hücrelerden tekrar karaciğere kan yoluyla taşınır. Kolesterol ve diğer yağlar kanda erimedikleri için lipoprotein denen paketler halinde taşınırlar. Kolesterol kan dolaşımında 3 farklı paket halinde taşınır. Bunlardan biri HDL yani &񗝌yüksek yoğunluklu lipoprotein&񗝍 olarak isimlendirilir. Diğeri LDL yani &񗝌düşük yoğunluklu lipoprotein&񗝍dir. Daha az oranda ise &񗝌çok düşük yoğunluklu lipoprotein&񗝍; VLDL halinde bulunur.

Total Kolesterol
200 mg/dl den düşük &񗝃 Normal
200 mg/dl'den yüksek - Yüksek
LDL Kolesterol
110 mg/dl den düşük - Normal
110 mg/dl ve üzeri - Yüksek
HDL Kolesterol
40-60 mg/dl arası - Normal
60 mg/dL den yüksek - Yüksek

__________________
Çevirimiçi durumu