[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #25440  30-08-2012 11:43 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
DAVRANIŞLAR

GENEL:

Genel olarak Sultan Papağanları diğer bütün kuş türlerinden daha fazla olarak davranış birliği gösterirler. Yani büyük bir çoğunluğu aynı davranışlar ile aynı şeyleri anlatırlar. Bu benzeşmenin temel nedeni sanıyorum sürüler halinde yaşayan ve sosyal kuşlar olmalıdır. Birbirlerini seyrederek ve iletişim kurarak birbirlerinden her şeyi öğrenebilirler. Bende kitabın bu bölümünde belli başlı Sultan Papağanı davranışlarının anlamlarını açıklamaya çalışacağım.

DAVRANIŞLAR VE ANLAMLARI:

Gaga gıcırdatma

Sultan Papağanlarının alt gagalarını sağa ve sola doğru hareket ettirerek çıkarttıkları bir sestir. Sadece Sultan Papağanlarının yapabildiği bu hareketin anlamı her şeyin yolunda gittiğidir. Mutlu olan Sultan Papağanları genelde uyku öncesi bu sesi çıkartırlar. Bu sesi duyduğunuz zaman kuşunuzu rahatsız etmemelisiniz.

Kendi adını tekrarlama

Sultan Papağanları erkekleri birkaç kelime de olsa konuşabilirler. Ve bu kelimelerden bir tanesi genelde kendi isimleri olur. Eğer kuşunuz durup dururken kendi adını tekrar etmeye başlarsa bilin ki sizin onunla ilgilenmenizi, konuşmanızı, sevmenizi ve eğer serbest bırakıyorsanız kapısını açmanızı istiyordur.

Yemlikleri yerinden çıkartma

Kuşunuz ısrarla yemliklerini yerinden çıkartmaya çalışıyor ve onlarla uğraşıyorsa sizi kafesin yakınına getirmeye çalışıyor demektir. Ya canı sıkılmıştır ya da bir ihtiyacı vardır.

Kafes içinde kanat çırpma

Sultan Papağanları uçucu tür bir kuştur. Doğal ortamlarında günün uzun saatlerinde uçarlar. Kafes ortamında bu imkanı bulamayan kuşların kanatlarında uyuşma ve kan birikimi olur. Bu durum kuşa ağrı verir ve kuşta bu durumdan kurtulmak için kafes içinde çırpınmaya başlar. Eğer imkanınız varsa kuşunuz bu kadar sıkılmadan evin içinde uçmasına izin verin.

Çığlık atma

Kuşlar bulundukları ortamdan rahatsız olduklarında düz ve yüksek çığlıklar atarlar. Bu herhangi bir şey olabilir. Bu durumda kuşunuzun problemini bulup çözmeniz gerekmektedir.

Kanatlarını açarak tıslama

Sultan papağanlarının korunma güdüsü ile yaptıkları bir harekettir. Her ne zaman bu hareketi yapıyorsa biliniz ki kuşunuz korkuyor ve korunması gerektiğini düşünüyor.

Gaga vurma

Erkek Sultan Papağanları çiftleşme isteğini belirmek için bazen kafes tellerine veya yuvalığın iç duvarlarına gagalarını vururlar.

Yüksek alçak ötüşler

Gene erkek Sultan Papağanlarının çiftleşme öncesi yaptığı kurdur. Dişi bu sesle mest olur ve çiftleşmeyi kabul eder.

Çift kuşlarda ayak ısırma

Sadece dişi Sultan Papağanlarının yaptığı bir harekettir. Erkeğinin ayağını çok hafif ısırırlar ve öne doğru uzanarak çiftleşme pozisyonu alırlar. Yani bir çiftleşme isteği hareketidir. Tek yaşayan dişi sultanlar bu hareketin ayak ısırma bölümünü geçerek direk öne uzanır ve kanatlarını yana düşürerek çiftleşmeyi beklerler.

Yukarı doğru uzanarak gaga açma

Doğal bir harekettir ve kursağını boşaltmak için yaparlar. Normal şartlarda çok fazla yapmaması gerekir. Eğer çok fazla yapıyorsa, kuş kumunun kalitesini kontrol edin ve miktarını arttırın.

Kaşınma

Doğal bir harekettir. Uyku öncesi düzenli olarak yaparlar. Kuşunuzu rahatsız etmeyin.

Ayak Toplama

Sultan Papağanları 25 derece ısının altında ki sıcaklıklarda üşürler. Ve ayaklarında tüy olmaması sebebiyle de ilk önce ayaklarından üşürler. Ayrıca ayak damarlarının kan dolaşımında önemli bir rol oynamasından da dolayı kuşlar üşüdükleri anlarda ayaklarını içlerine toplayarak ayaklarını ısıtmaya çalışırlar. Bu durum sık olmaz ise normal kabul edilse bile oda sıcaklığını kontrol etmekte yarar vardır.

__________________
Çevirimiçi durumu