[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #4805  18-05-2007 10:03 GMT+2 saat  

MiNeCaN


Destekleyen


Tecrübe Puanı.: 81.5%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj 2036
Şehir: Cehennemin Dibi! Gelcen Mi???
Ülke:
Meslek: KaBZıMaL ;)
Yaş: 104
Facebook'ta Paylaş
Gündelik hayatın en hoş anlarından, en keyifli kaçamaklarından biridir çay keyfi! Kişiyi stresli iş ortamından uzaklaştırabilen, eş dost sohbetlerinin görünmez tanığı çayların artık piyasada birçok çeşit ve şekilde olanı var. Üstelik bunlardan birçoğu şifalı! Verdikleri keyfin yanı sıra, daha sağlıklı bir yaşam ve güzellik
vaat ediyorlar.

Şimdi kendinize güzel bir ıhlamur kaynatın, rahat bir sandalyeye oturun ve... hangi çayın hangi derde çare olabileceğini...
bu çayların ne zaman ve ne kadar tüketilmeleri gerektiğini...
nasıl hazırlanmaları gerektiğini...


Aktarlardan alınan şifalı bitkiler gelişigüzel hazırlanmamalı:

Örneğin, zencefil, zerdeçal, ıhlamur gibi kök bitkilerin kaynatılarak hazırlanması doğru. Bu bitkiler haşlanma veya demlenme yöntemiyle hazırlandıklarında aroma özlerini ve şifalarını suya bırakamıyor. Bunun aksine bazı bitkiler ya da baharatlar ise kaynatılmaktan hiç hoşlanmıyor. Örneğin adaçayının demlenerek hazırlanması gerekiyor. Bu bitki kaynatılma usulüyle hazırlandığında çok ciddi boyutlarda olmasa da sağlığı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Şifalı çayların hazırlanma şeklinin yanı sıra, ne kadar sürede hazırlanması gerektiği de önemli. Örneğin melissa gibi yapraklı bitkilerin üzerine kaynar su döküp, 10 dakika kadar demlenmeye bırakmak yeterli.

ıhlamur:
Hazırlama: Hafifçe kaynattıktan sonra 10 dakika kadar demleyin.
Doğru zaman: Gün içinde 2-3 çay fincanı.

Güzelliğe etkisi: Vücudun terlemesine neden olarak zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Cildi nemlendirir.
Sağlığa etkisi: Göğsü yumuşatır, balgam söktürücüdür. Bronşit ve solunum yolu problemlerinde oldukça etkilidir. Vücuttaki her türlü salgıları artırır. Terletici ve sakinleştirici özellikleri vardır.
Dikkat: Çok sıcak havalarda aşırı terlemeyle vücut ısısını ve salgıları daha da artırabilir.

kuşburnu :
Hazırlama: Suda 5 dakika kaynatın.
Doğru zaman: Gün içerisinde tok karnına 2-3 çay fincanı.

Güzelliğe etkisi: C vitamini içerdiği için kolajen oluşumuna katkıda bulunur. Egzamalı ve alerjik ciltleri sakinleştirir.
Sağlığa etkisi: İdrar söktürücü özellikleri vardır. Sivilce ve egzamaların iyileşmesine yardımcı olur. Hemoroid, enfeksiyon, soğuk algınlığı, yüksek kolesterol, varis, dolaşım bozukluklarına ve yorgunluğa karşı oldukça etkilidir.
Dikkat: Mide asidi sorunu olanlarda çok açık ve tok karnına içilmelidir.

Cilt ile ilgili sorunlarda önemli tedavi yollarının başında kanı temizleyen çayların kullanımı geliyor. Civan perçemi, portakal ve limon kabuğuyla çayırkarabaş otu çayı genellikle kanı arındırıcı özelliklere sahip. Şehtare ve altın otlarından yapılan çaylar ise sadece kanı temizlemekle kalmıyor, aynı zamanda karaciğeri de dinlendiriyor. Aynı amaçla ardıç meyvesi, ada çayı, ebegümeci ve karahindiba çayları da tüketilebiliyor.

Soluk bir cilde çare olarak anason, rezene ve lavanta karışımı çayların tüketilmesi lazım. Bu karışım aynı zamanda sakinleştirici ve mide problemlerini yatıştırıcı etkilere sahip. Cildin soluk olmasının nedeni yorgunluk veya dolaşım bozukluğuysa papatya ve biberiye çayları da tercih edilebiliyor.

Dikkat edilmesi gereken nokta, çaylar tüketilirken kişinin metabolizmasını tanıması yani bilinçli olması. Örneğin, kuşburnunda yüksek miktarda potasyum vardır; dolayısıyla potasyum dengelerini bozabileceğinden böbrek hastalarının bu çayı tüketmemeleri gerekir. Aynı şekilde, kolitten yakınanların aşırı gaz oluşumuna neden olan sinameki ve funda yaprağını tüketmemelerinde yarar vardır. Şifalı bitkilerle ilgili bu tür olumsuzluklar çok ciddi sonuçlar doğurmasa da, beden metabolizmasının tanınması için bir kere olsun bir uzmandan yardım alınması en doğru yol olacaktır.

Adaçayı vücudu uyarırken melissa rahatlatır, papatya ağrıları dindirirken sinameki bağırsakları çalıştırır. Yani şifalı çaylarda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta tüketilme zamanları.

Deliksiz bir uyku uyumak için melissa veya rezene çayı içilebilir. Ama bu çaylar sabah ve öğle saatlerinde içilirse, iş toplantısında esnemeyi de göze aldınız demektir. Zinde bir gün geçirmek için uyarıcı özellikleri olan kuşburnu veya adaçayı içilebilir.

Şifalı bitkiler ya da baharatlarla hazırlanacak çaylarda açlık ve tokluk durumu da önemli. Funda yaprağı, sinameki gibi bazı bitkiler bağırsak boşaltıcı özellik taşıdıklarından aç olarak tüketildiğinde sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.

Bu mesaj Admin tarafından düzenlendi (06-04-2008 15:23 GMT+2 saat, ago)
__________________
Çiçekleri solmuşsa, anlamını yitirmişse bahar
Unutmakta fayda var yüreğim
Unutmakta fayda var...
Gender_Bayan Çevirimiçi durumu