[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #25140  24-03-2012 10:57 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Facebook IBM patentlerini satın alıyor

  Dev sosyal ağ Yahoo’nun açtığı davada kendini savunabilmek için IBM’den 750 adet patent satın alıyor. Peki süreç nasıl işliyor? Bundan sonra neler olacak?



  Yahoo, daha önce Google’a yaptığı gibi, Facebook’a tam da halka arzından önce patent davası açtı. Elinde internetle ilgili birçok önemli patenti barındırdığı bilinen Yahoo’nun bu hamle ile en önemli internet oyuncularından biri olan ve reklam pastasından önemli pay alan Facebook’u zayıflatma çabası olduğu düşünülüyor.

  Facebook’un ise bu davaya karşı yaptığı hazırlıklar basına sızdı. Bloomberg’in aktardığı bilgilere göre, 750 patent konusunda IBM ile Facebook anlaşma sağladı. Patentler arasında yazılım ve ağ gibi konuların ağırlıklı olduğu bilgisi verildi.

  Facebook’un ileride Yahoo’ya karşı dava açabilmesi bu patentleri kullanması bekleniyor. Karşı dava ile Yahoo’nun açıklarının üzerine gidilmesi ve ortak bir zeminde buluşularak davalardan vazgeçilmesi hedeflenecek.

  Yahoo’nun açtığı davada web reklamcılığı ve hatta doğrudan tüm sosyal ağ modeli konu ediliyor. Dava dosyasında, “Kullanıcılara profiller yaraması ve birbiriyle kişisel ve iş bağlantıları kurmasına imkan veren Facebook’un tüm sosyal ağ modeli, Yahoo’nun patentini aldığı sosyal ağ teknolojisini temel alıyor” ifadesi yer alıyor.



Neredeyse Facebook’un başarılı olduğu tüm konularda Yahoo’nun patentleri bulunuyor

  Facebook’un temel aldığı tüm reklam sistemleri ve sosyal ağ mantığının hemen her adımında Yahoo patentlerine rastlanıyor. Dava dosyasında da isimleri doğrudan geçen Facebook öznitelikleri arasında sosyal ağ için mesajlaşma, haber kaynağı (news feed) yaratılması, yorumlar, reklamların gösterimi, dolandırıcılığın önüne geçilen güvenlik çözümleri ve gizlilik ayarları yer alıyor.

  Yani Facebook’u hayatımızda bu kadar yer etmesine yol açan neredeyse tüm uygulamalar Yahoo’nun patentleri arasında yer alıyor. Peki, Yahoo ne istiyor?

  Dava dosyasında bu konuya da açıkça değiniliyor. Facebook’un bugüne kadar ihlal ettiği patentler nedeniyle verilecek bir cezanın tatmin etmeyeceği aktarılan dosyada, Yahoo’nun kaybının çok daha büyük olduğu belirtiliyor. Facebook’un patent ihlali sırasında elde ettiği haksız pazar payı ve Yahoo’nun kaybettikleri göz önüne alındığında ödenecek bedelin artması isteniyor. Bu sırada elde edilen haksız pazar payının ölçülmesinin zor olsa da bir karşılığının belirlenmesi talep edilirken, kaybedilenlerin sadece maddi olmadığı üzerinde duruluyor.

Yahoo’nun binden fazla patenti bulunurken Facebook’ta sadece 21 patent bulunuyor

  Son dönem internet kullanıcıları belki hayatlarında daha çok Facebook olduğu için Yahoo’yu pek de bilmiyor. Ancak Yahoo internet teknolojilerine çok daha önce yatırımda bulunmuş, Google’ın en büyük rakiplerinden biriydi. Medya içeriği açısından hala belli bir düzeyin üzerinde hizmet veren şirketin elinde binden fazla patent bulunuyor. Facebook’un ise sadece 21 adet patenti ABD patentleri arasındaki yerini alıyor.



  Yahoo 27 Şubat 2012’de Facebook’u patentleri konusunda uyararak, lisans ücreti talep etti. Ancak Facebook kabul etmeyince sosyal ağ, reklamcılık, gizlilik, kişiselleştirme ve mesajlaşma beş ana kategorisinde toplam 10 patent üzerinden dava açıldı.

Bundan sonra ne olacak?

  Facebook davada kendini elbette savunacağını açıkladı ancak Yahoo’ya olan hayal kırıklığını da dile getirmeden duramadı. Zira uzun süredir iki şirket ortak çalışmalar yürütüyordu. Facebook’tan yapılan açıklamada, dava kararının doğrudan yayın organlarından öğrenildiği belirtildi.

  Genelde patent davalarında her iki şirketin elinde fazla sayıda patent varsa hızla karşı dava süreci başlıyor ve ortak bir anlaşmaya ikna ediliyor. Ancak bu kez güçlü olan taraf açıkça Yahoo. O nedenle Facebook’un zor durumda kalabileceği ya da Microsoft gibi bir devden yardım alabileceği iddiaları dolaşıyor. Facebook bir yardım yerine doğrudan parasal gücünü kullanarak IBM ile anlaşmaya vardı.

  Bu dava gösteriyor ki, şirketler hâlâ rakiplerini zayıflatmak, kendi kaybettiklerini bir şekilde geri kazanmak ve gelişen şirketlerin gelirlerine ortak olmak için patentleri kullanabiliyor. Yahoo düştüğü zor durumdan kurtulabilmek ve en büyük rakiplerinden birini aşağı çekebilmek için patentlerini öne sürüyor.

  Facebook’un IBM ile anlaşması, Yahoo’yu durdurmayacaktır. Tarihin bu çaptaki ilk sosyal medya patent davasının sonucu merakla bekleniyor. Sonucunda Facebook’un önemli para kaybetmesinin yanında, halka açılma sürecinde sorunların baş göstermesine sebep olabilir.

__________________
Çevirimiçi durumu