[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #24853  16-02-2012 23:03 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
RAİD VE SIK SORULAN SORULAR

VE KISACA RAİD
Raid birden fazla diskin tek bir disk gibi çalışmasıdır. Bu yazıda raid’in tarihçesinden veya nasıl kurulduğundan çok ne olduğundan, avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedip sık sorulan soruları cevaplamaya çalışacağız…

Raid’in çeşitleri bol olmakla birlikte en çok kullanılabilir olan 2 çeşidinden bahsedeceğim.
Bunlardan biri raid 0 diğeri ise raid1 dir.
Raid 0 hız için raid 1 ise üst düzey veri güvenliği için yapılır.

Nasıl oluyorda raid0 normal diske göre daha hızlı çalışıyor?
En başta dediğimiz gibi olay raid0 için 2 diskin tek bir disk gibi çalışmasından kaynaklanıyor. Çift harddiskinizi sisteme bağlayıp raid0 sisteminizi kurduktan sonra harddiske kaydedeceğiniz veriler disklerin içerisine 2 ye bölünerek gidiyorlar. Yani diskinize kaydettiğiniz 4mb büyüklüğünde bir mp3’ün 2mb tı bir diske diğer 2 mb tı diğer diske yollanıyor. Tabi aynı mp3ü okuma durumunda da yarısı bir diskten diğer yarısıda 2. diskten geliyor. Böylelikle diskinize kaydedeceğiniz veri sanki olan boyutunun yarısındaymış gibi hızlı okunuyor yada yazılıyor.
Bu bize teorikte 2 kat hız sağlamış olsada pratikte ortalama %10 luk bir toleransla %90 a varan okuma ve yazma artışı sağlıyor.

Raid1: Raid1 hız konusunda herhangi bir artış sağlamıyor. Raid1’in tek avantajı ekstra güvenlik. Yine 2 diskinizi sisteme takıp raid1 sistemini kurduktan sonra. 2 diskinizin toplam kapasitesinin yarısını kullanabiliyorsunuz. Çünkü sizin diskin birine kaydettiğiniz herşey haberiniz olmaksızın diğer diskede kaydediliyor. Böylelikle disklerden biri bozulması durumunda tüm verileriniz diğer diskte bulunuyor oluyor.

Forumdaşlarımızın kullandığı ve en çok rağbet gören raid0 hakkında aklıma gelen ve en çok sorulan soruların cevaplarını vermeye çalışayım.
1)Raid yapmak için neye ihtiyacım var?
Raid yapmak için aynı kapasitede, aynı özelliklere sahip aynı olması tavsiye edilen 2 adet harddiske ve raid kurabileceğiniz bir anakarta ihtiyacınız var.

2)Raid yapmadan önce diskimdeki verileri yedeklemeli miyim?
Kesinlikle evet. Çünkü raid sistem kurulmadan önce her iki dikside komple formatlıyor. Bu yüzden raid sistem kuracağınız disklerinizi raid kurmadan önce yedeklemelisiniz.

3)Biri 160 diğeri 80 gb iki adet aynı marka aynı model diskim var raid yapabilir miyim?
Evet yapabilirsiniz. Ancak 160 gb diskinizin 80 gb lık kısmını kullanamazsınız. Raid0 da toplam kapasite iki diskten küçük olanın (Eşit olduğunda herhangi birinin) kapasitesinin 2 katına eşittir.

4)Raid yaptığımda diskimi bölebilir miyim?
Evet, raid yaptığınızda diskleriniz artık tek disk gibi çalıştığından istediğiniz oranda yine aynı tek disk varmış gibi bölebilirsiniz.

5)Raid sistemde format atınca verilerimin tümü gider mi?
Hayır, eğer diskinizi eskisi gibi partitionlara ayırdıysanız format atma sırasında sadece işletim sistemi kurulu olan bölüme format atacağınızdan disklerin diğer bölümündeki veriler duracaktır.

6)Raid yaptığımda ne olur ne kazanırım?
Raid yaptığınızda pratik olarak %90 a varan okuma yazma hızı kazanırsınız. Bu size program yüklemelerinde, diskten diske kopyala yapıştır işlemlerinde, oyun yüklemelerinde, grafik prgramlarında muazzam bir fark yaratacaktır.

7)Raid0 ne kadar güvenli?
Allah biliyor.
Raid0 sistemde verileriniz disklere 2 ye bölünüp yazıldığından diskin biri bozulduğu durumda yarım kalan diğer verilerin hiçbir işe yaramama durumu söz konusu. Gerçi bu durum tek disk kullanırkende mevcut. Ancak 1 diskin bozulma ihtimali 2 diskin bozulma ihtimalinden daha düşüktür. Ben kullandığım süre zarfında raid ile ilgili hiçbir sorun yaşamadım.

8)Raid1’in hiçbir getirisi yok mu?
Raid1 in tek getirisi güvenlik. Götürüsü ise %50 kapasite kaybı.

9)Raid0 kurulu sistemim var. Sistemimi güncellemek anakartımı değiştirmek istiyorum. Ne yapacağım?
Bir chipset üzerine kurulmuş raid sistem başka bir chipsette çalışmaz. Eğer Amd sistem kullanıyorsanız, raid sisteminiz varsa ve Core2duo'ya geçmek istiyorsanız. Önce verilerinizi yedeklemelisiniz. Öyleki bazen aynı chipset ve anakartlarda bile sistem değişikliğinde veri kayıpları yaşanabiliyor...

__________________
Çevirimiçi durumu