[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #24761  07-02-2012 19:07 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
SSD alırken nelere dikkat etmeli?

Tabi önce bir fiyatına dikkat etmeli Sonra kasadan dönmemekte fayda var. Hala epey tuzlu rakamlarla satılıyor ve eğer bir SSD sahibi olacaksanız elinizdeki 500GB'lık 5400 rpm'den vaz geçip belki de 64 GB'a geçmeyi göze almalısınız çünkü yüksek kapasitedeki SSD'ler daha da yüksek fiyatlarla geliyor.

Kapasitesi aynı olup arasında büyük fiyat varkı olan SSD'ler bulmanız da olası. Bu SSD'lerin arasında en önemli fark genelde SLC (Single Level Cell) ve MLC (Multi Level Cell) kullanmaları oluyor. MLC'ler genelde daha ucuz, yüksek kapasiteli ve büyük veri yığınlarını saklamakta iyiyken SLC'ler ise daha pahalı ve veri yazmada daha hızlıdır. Ayrıca SLC'ler fiziksel anlamda da daha dayanıklı disklerdir ve daha az enerji tüketirler. Daha teknik detaya girmek gerekirse SCL'ler her bir cell'de 1 veya 0 şeklinde iki değer (1bit) saklanabilirken, MLC'lerde 00, 01, 10, 11 gibi dört durum (2bit) saklanabilir. Cell'lerde veriler elektriksel olarak saklandığında göre bu durum farklılıkları ancak elektriksek yük farkları ile oluşturulabilir ve durumlar arasında farklar MLC'lerde daha az tutularak 4 durum yaratılır oysa bu fark 2 durum oluşturulurken çok daha yüksektir. Bu nedenle SLC'ler daha güvenli ve hızlıyken MLC'lerde bir veriyi okumak için daha yoğun işlem yapılması gerekir. Unutmadan; MLC disklerin ömrü de genelde 10 kat daha kısa olur.



*Bu kadar kötü konuştuktan sonra gerçeği de söylemek gerek sanırım Açıkçası ben MLC aldım Belki ileride SLC'ye geçiş yaparım. Yukarıdaki SSD testinde kullanılan da malum MLC bir disktir.

__________________
Çevirimiçi durumu