[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #24494  20-01-2012 19:00 GMT+2 saat  

moonlight


Admin


Tecrübe Puanı.: 96%
Ruh Hali: Neþeli
Mesaj 4213
Şehir: istanbul
Ülke:
Meslek: gecelerin adamı :))
Yaş: 36
Facebook'ta Paylaş
Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu, köşesinde kendisine gelen bir okur mektubundan yola çıkarak Muhteşem Yüzyıl dizisindeki son gafı yazdı.

'Muhteşem Yüzyıl'da 'gaf'lar bitmiyor. İşte İbrahim Yüksel adlı okurumuzun dikkatinden kaçmayan 'Muhteşem Yüzyıl'ın son 'gaf'ı:

"Dizinin son bölümünde, Hürrem Sultan'a saldıran haydutların reisinin Afyonlu olduğu belirtildi. Kanuni dönemi (1520-1566) Osmanlı İmparatorluğu'nda Afyon diye bir vilayet yoktur. Eğer kastedilen bugünkü Afyonkarahisar vilayetiyse o dönemdeki adı Afyon değil, Karahisar-ı Sahip'tir.



1429'da Osmanlı egemenliğine geçen kentin adı II. Beyazıt döneminde tutulan tahrir defterlerinde Karahisar, Kanuni dönemi kayıtlarındaysa genellikle Karahisar-ı Sahip olarak geçmektedir.

1635'te başlayan şeriye sicillerinden 'Karahisar'a 'Afyon' kelimesinin eklendiği ve 'Afyonkarahisar' olarak anılmaya başlandığı anlaşılmaktadır.

'Muhteşem Yüzyıl', Kanuni dönemindeki adı yerine Cumhuriyet döneminde hiçbir yasa ve kararname olmadığı halde Afyon olarak kısaltılan ismi kullanarak yeni bir gafa daha imzasını atmış bulunmaktadır."

----------------------------------
Pargalı’ Hatice Sultan’ı affettiğini göstermek adına sarılıyor ‘Hatice Sultan’a. Kamera, yakın plan ‘Hatice Sultan’ın omuzuna başını koyan ‘Pargalı’yı gösterirken, ‘Hatice Sultan’ın kıyafetinden de fermuarının kulbu at nalı gibi yansıyor ekrana

[img]http://i.milliyet.com.tr/GazeteHaberIciResim/2012/01/08/fft16_mf1900121.Jpeg[/img]

Wikipedia ‘amca’ya girip, ‘fermuar’ yazdığınızda şu çıkıyor karşınıza: “Fermuar (Fransızca: ‘fermoir’, kilit, kopça’dan), iki kumaş türü yakanın geçici olarak birleştirilmesine yarayan bağlantı türü. 1891 yılında Whitcomb Judson adlı ABD’li mucit tarafından icat edildi.”
Ya Wikipedia’da yazılanlar A’dan Z’ye yalan ya da ‘Muhteşem Yüzyıl’ı hazırlayanlar kafa buluyor seyirciyle. ‘Muhteşem Yüzyıl’ın ‘fermuar’ gafından önce okurlarımızdan Nevzat Üner’in dizide yakaladığı bir hatayı paylaşmak isterim sizinle.
İşte Üner’in yazdıkları:
“Muhteşem Yüzyıl, korkarım giderek ‘Muhteşem Gaflar’ dizisine dönecek. Arka planda otomobil görünmesinden sonra şimdi de senaryonun akışında değişiklik yapılmaya başlandı.
38 ve 39’uncu bölümlerde ‘Hürrem Sultan’ın atının öldürülmesiyle uğraştık. 38. bölümde ‘Daye Hatun’ hançeri Nilüfer’den almış ve ağalardan birine vererek ‘Onu öldür’ demişti, ‘Nilüfer de bu sahneyi gizlice izlemişti. Oysa 39’uncu bölümde öğreniyoruz ki ‘Daye Hatun’ aynı hançeri ‘Nilüfer’e tekrar vermiş ve atı öldürmezse, öldürüleceği tehdidinde bulunmuş, bu nedenle de Nilüfer öldürmüş atı. (İtiraf etti)
Bu durumda 38’inci bölümdeki hançerin ‘Daye Hatun’ tarafından ağaya verilme sahnesi neden vardı? Şimdi biz neyiz?”

Fermuar mı vardı o zaman?

Gelelim fermuar konusuna.
Star TV’de yayınlanan ilk bölümün başında gizlenen mektuplar üstüne bir tartışma yaşanıyor ‘Pargalı’ ile ‘Hatice Sultan’ arasında.
Çok geçmeden ‘Hatice Sultan’, haksız yere günahını aldığı ‘Pargalı’dan özür diliyor. ‘Pargalı’ da, onu affettiğini göstermek adına sarılıyor ‘Hatice Sultan’a.
Kamera, yakın plan ‘Hatice Sultan’ın omuzuna başını koyan ‘Pargalı’yı gösterirken, ‘Hatice Sultan’ın kıyafetinden de fermuarının kulbu at nalı gibi yansıyor ekrana.
Selma Ergeç’in canlandırdığı ‘Hatice Sultan’ın kıyafetini hazırlayanlar, becerebildikleri ölçüde gizlemeye çalışmışlar sırtı boydan boya kaplayan fermuarı. Göze batmasın diye kıyafetle aynı renkte kulbu olan fermuar bile bulmuşlar. Hatta kulbu kapatsın diye kumaştan bir bant bile yapmışlar, ama hepsi nafile.
O sahnede zaten uzun olan Selma Ergeç’in saçlarını bıraksalardı kendi haline, 19’uncu yüzyılda icat edilen fermuarı, 16’ncı yüzyıla taşıma gafına izma atmamış olacaklardı.

__________________
Gender_Bay Çevirimiçi durumu