[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #24406  15-01-2012 12:43 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Online satış sitelerindeki teknoloji ilanlarını anlamak ve jargonu kapmak için bunları mutlaka bilmelisiniz.



Her şeyin bir yolu yordamı var. Karpuz alırken tokatlanır, sebze alırken koklanır, kurbanlık alırken uzun uzun el sıkışılır… Teknoloji ticaretinde online satış sitelerinin aktif rol oynaması, buradaki alışverişlerin kendine has bir üslubu olmadığını göstermez.

Sahibinden.com, Gittigidiyor.com, Sanalpazar.com ve sayısı her geçen gün artan alışveriş sitelerinin teknoloji kategorilerindeki incelemelerimizi bir araya getirdik ve size rehber niteliğinde bir kitapçık hazırladık. Bu jargona hakim olmadan sakın ola alışverişe çıkmayın.

Geveyli
Yurtdışından satın alınmış olan Apple iPhone’lardaki SIM kilidini ortadan kaldırmaya yarayan bir metot.

SIM free
Aynı şekilde telefonunuzun Türkiye’deki SIM kartını tanıyacağını gösterir.

İthalatçı garantisi
Malı bir şekilde ülkeye getiren kişinin uluslararası garantiyi pazarlama metasına çevirmesi. Genelde 1 yıl olarak belirtilir.

Distribütör garantisi
İşte bu aradığımız şey. Telefonunun resmi yollarla ülkeye girdiğini ve dağıtıcı şirket tarafından kaşeli olarak garanti verildiğini gösterir. Her elektronik cihazda olduğu gibi 2 yıldır.

Dükkan garantisi
Bu Doğubank’tan gelen bir tanımdır ve geçerliliği 1 haftadır. Hâlâ bazı online tüccarlar kullanır.

Kayıtlı (İşli)
Yurtdışından gelen telefonların 6 ay içinde yurtdışı görmüş bir pasaport üzerine kaydedilmesi gerekiyor. Bu yapılmışsa telefonun fiyatı artıyor, Kayıtsız yazan modeller her zaman daha ucuz oluyor.

1. kalite
“Orijinal ürün değil ama son derece kaliteli” anlamına gelir. Ne anlarsanız artık…

Arka kapağı sabit
Apple iPhone ile başlayan sabit kapaklı tasarımı arayan kitleye yönelik…

Takas olur
Belli bir ürün grubu ile takas edilebilir anlamına gelir. Siz o telefonu almak için telefonunuzu verirsiniz, gerekirse fark ödenir ve takas gerçekleşir.

Mil puan ile takas
Yasadışı bir yöntem olup olmadığıyla ilgil tartışmalar sürse de birçok kişinin tercih ettiği bir ‘tilki yöntem’dir. Uçak şirketlerinin sadakat kartlarındaki milleri değerlendirmenin bir yoludur. Karşı taraf size bir uçuş kodu verir, siz millerinizle o uçuşu satın alırsınız. Sonra da gidip belirtilen dükkandan telefonunuzu alırsınız.

Tornavida değmemiş
Telefonun veya tabletin hiçbir tamir işlemi görmediğini anlatır.

Elden teslim
Satış sitesinin güvenli ticaret yöntemini kullanmadan ve dolayısıyla siteye aracılık komisyonu da ödemeden yapılan teslimattır. İki taraf arasında güven sorunu yoksa maliyeti düşürmek için tercih ediliyor.

Jailbreak
iOS işletim sistemine Apple tarafından onaylanmayan kaynaklardan da uygulama yüklenebilmesini sağlayan bir metod.

Refurbished
Yenilenmiş veya sıfırlanmış olarak da karşınıza çıkar. Bu, arıza veya eksiklik nedeniyle teknik servise gelmiş ve olumsuzluğu giderilmiş bir ürüne ‘ikinci el’ dememek için ortaya atılmış bir kavramdır. Savunulan şey, ürünün risk olarak sıfır bir üründen farksız olduğudur.

Malum sebepten iade alınamaması
Malum sebep, IMEI numarasını kopyalanma tehlikesidir. Bazı alıcılar telefonları satın alıp IMEI numarasını kopyalayarak satıcıya iade ediyor. Buna karşı oluşturulmuş otomatik bir savunma mekanizması.

Ne Demek? Nedir? Ne Anlama Geliyor?

__________________
Çevirimiçi durumu