[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #24380  14-01-2012 12:01 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
Görüş açısı:

Ne kadar geniş görüş açısı, o kadar fazla arkadaş film izleme imkanı. Görüş açısı, monitöre ne kadarlık açılarla baktığınızda renklerin bozulmadan size gösterileceğini belirten bir ölçü. Büyük değerler her zaman daha iyi ancak tabii burda da firmaların bu ölçümü neye göre yaptıkları önemli.

Görüş açısı çok önemli, özellikle çok sık notebook kullanan kullanıcılar, görüş açısının ne denli önemli olduğunu hemen anlayacaklardır. Her oturuş pozisyonunu değiştirdiklerinde, notebook ekranına da ufak bir oynama yapmak gerekiyor ki, renkler doğru düzgün gözüksün. Bunun sebebi, dikey görüş açısının dar olmasından kaynaklanıyor. Aşağıdaki resimlerde, görüş açısının neden önemli olduğunu görüyorsunuz:


Arka plan normalde beyaz, ama kötü görüş açısı nedeniyle renkler feci bir şekilde bozuluyor.


Bir görüntü bozulması daha. Bir de iyi bir görüş açısı örneğine bakalım:


En soldaki monitörün yatay görüş açısı iyi.

Özellikle film izlerken görüş açıları çok önem kazanıyor. dar görüş açısına sahip bir monitörde film izlerken, monitörün her yanında aynı detayı görmek mümkün olmaz. Bu da çok sıkıntı verici bir durumdur.

Yatay ve dikey görüş açısı 160 derece olan monitörler ideal bir görüş açısına sahip ve skıntı çektirmezler ancak görüş açısının nasıl hesaplandığı da burada oldukça önemli. Dikey görüş açısı 145 derece olan bir monitör farklı bir kriterle ölçüldüğünde 160 derece olarak etiketlenebilir.

Kontrast oranındaki az bir miktar bozulmanın (örneğin yaklaşık 100:1) görüntüde görülebilir bozulmaya yol açtığı bilinmektedir. Bazı üreticiler görüş açılarını 10:1 yerine 5:1 kontrast oranına göre belirlemektedir, bu durum ucuz bir TN-Film matriksin görüş açısını 150/140 yerine 160/160'a çıkarabilmektedir. Elbette bu modernizasyon kullanıcıya hiç bir şey getirmemektedir; üretici daha geniş görüş açısına sahip yeni bir matriks kullanıyor gibi gözükse de matriks hala aynıdır, yalnızca paketin altında yer alan küçük bir yazı gerçekte yalnızca ölçüm metodunun değiştiğini bize söylemektedir. Eğer ölçümlerde 10:1 kontrast oranına göre yapılmış ise, elde edilen görüş açıları nispeten daha tutarlı olmakta.

Dolayısı ile bizim 2 paragraf yukarıda belirttiğimiz ideal görüş açısı olan 160 derecenin, eğer 10:1 kontrast oranı kullanılarak elde edilen değerler ise ideal olduğunu söyleyebiliriz.

TN panel kullanan monitörlerin özellikle dikey görüş açıları oldukça dar, genellikle 145 derece civarında oluyorlar. Yatay görüş açısı ise genelde 150 derece civarında oluyor TN panellerin. MVA ve IPs panellerin görüş açıları çok geniş; 179 dereceye kadar ulaşabiliyor. Teorik olarak 180 dereceden görüntüyü görmek mümkün değil.

Monitörlerde Görüş Açısı Nasıl Olmalı? Görüş Açısı Değerleri Nasıl Olmalı?

__________________
Çevirimiçi durumu