[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #24076  14-10-2011 22:53 GMT+2 saat  

messi


Aktif Üye


Tecrübe Puanı.: 52.7%
Ruh Hali: Heyecenlý
Mesaj 494
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş
C programlama dilinin yaratıcısı Dennis Ritchie hayatını kaybetti

Geçtiğimiz hafta kaybettiğimiz Steve Jobs’ın acısını üstünden atamayan bilgisayar dünyası, yeni bir ölüm haberiyle sarsıldı. C programlama dilinin ve UNIX işletim sisteminin yaratıcılarından Dennis Ritchie, hayatını kaybetti.


Bu sefer merhum Steve Jobs kadar medyatik bir kişilik değil, ancak teknoloji dünyası için en az Jobs kadar önemli bir isim olan Dennis Ritchie, yaşamı boyunca gerek kişisel, gerekse ekip arkadaşlarıyla birlikte yaptığı çalışmalar için bir çok değerli ödül almış bir uzmandı. Uzun süredir sağlık durumu kötü giden Ritchie’nin 70 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi.

DarkHardware‘da yer alan habere göre, Dennis Ritchie, meslektaşı Kenneth Thompson ile birlikte 1968&񗝢de çalışmaya başladıkları Bell Laboratories (günümüzde Alcatel-Lucent haline geldi) firmasında UNIX işletim sisteminin ve C programlama dilinin ilk temel taşlarını koydu. UNIX’in tek bir donanıma bağlı kalmayıp bir çok bilgisayar sisteminde çalışabilir olmasını planlayan ikili, bu işletim sistemini yazabilmek için yeni bir programlama dili de gerektiğini farkederek C dili üzerinde çalışmaya başladılar. Daha çok Ritchie’nin eseri olarak bilinen C dilinin geliştirilmesinin 1969 – 1973 yılları arasında sürdüğü biliniyor. Dennis Ritchie ve Brian Kernighan&񗜻 tarafından 1978 yılında yayınlanan ve tüm dünyaya bu yeni dili öğreten The C Programming Language kitabıysa bugün hala C dilinin kutsal kitabı olarak görüldü.

C’nin günümüzdeki yansımaları C++, C# ve Java programlama dilleri. Yani şu anda kullanmakta olduğunuz işletim sistemi ve web tarayıcısı Dennis Ritchie’nin tasarladığı ve uyguladığı fikirlere, geliştirdiği C programlama diline dayanıyor.

Ritchie – Thompson ikilisinin C dışındaki diğer başarısıysa UNIX işletim sistemi. Geliştirilmesine 1969 yılında başlanan, 1970 yılında ilk, 1972 yılındaysa C programlama diliyle bütünüyle yeni baştan yazılmış ikinci sürümü kullanıma sunulan UNIX, bugün sayısız kişisel bilgisayar ve sunucuya can veren Linux işletim sisteminin ve hatta cebinizdeki telefonun Android işletim sisteminin atası.

UNIX’in ilk sürümünün 1970 yılında Ken Thompson tarafından PDP-7 isimli 8 kB belleğe sahip bir bilgisayarda çalıştırıldığı biliniyor. Thompson – Ritchie ikilisi daha sonra tüm işletim sistemini C diline geçirip, PDP-11 isimli daha gelişmiş bir bilgisayarda çalıştırdı. UNIX’in belli bir bilgisayara özel diller yerine platformdan bağımsız C ile yazılması, işletim sisteminin farklı sistemlerde kullanılabilmesini sağlayan en büyük avantaj.

__________________
Çevirimiçi durumu