[Kayıt ol]   [Şifremi unuttum!
Kullanıcı adım:   Parolam:  
 
Yazar Mesaj   #22531  13-01-2011 16:36 GMT+2 saat  

ahmet





Tecrübe Puanı.: 0%
Ruh Hali: Belirtilmedi.
Mesaj
Şehir:
Ülke:
Meslek:
Yaş:
Facebook'ta Paylaş

Dolby Laboratuvarları, Amerikalı fizik mühendisi Ray Dolby tarafından 1965 yılında Londra'da kuruldu. Dolby'nin amacı, profesyonel ve genel kullanımlar için kalitesini artırabilmek üzere bir gürültü azaltıcı sistem geliştirmekti. Bugün Dolby ismi, ev ve sinema ses sistemlerinde kullanılan surround ses sistemlerinin standartlarını belirleyen kurum olarak bütün dünyada biliniyor. Dolby Digital'in bu noktaya gelene kadar geçirdiği iki aşama şöyle sıralanıyor:

* Dolby Surround: Bu sistemde, önde iki ve arkada bir olmak üzere bant genişliği 100 Hz'den 7 kHz'e kadar değişen üç ayrı kanal bulunuyor.
* Dolby Pro Logic: Bu sistem, Dolby Surround ses sisteminin dört kanallı olacak biçimde geliştirilmiş hali. Ek olarak bir merkez kanal içeriyor ve arka kanal iki ses ünitesi tarafından paylaşılıyor.

Dolby Digital 5.1 -ki aynı zamanda AC-3 (Audio Code-3) olarak da bilinir-, altı kanallı bir ses sistemi - iki ön, iki arka, bir merkez ve bir subwoofer. Bu formata uygun olan filmler genellikle en az 5 mikrofonun yardımıyla çekilirler (tepeden bir mikrofon ana sesler için ve dört mikrofon da arka plan seslerini kaydetmek için). Dolby Surround ve Pro Logic'ten farklı olarak, bu sistemdeki bant genişliği 20 Hz ile 20 kHz arasındadır. Buradaki AC-3 terimi de, dinleyicinin duyamayacağı sesleri ortamdan ayıran ve altı kanallı Dolby Digital ses kaydını gerçekleştiren kodlama teknolojisinden gelir. Bu nedenle, Dolby Digital sesleri dinleyebilmek için mutlaka Creative Labs Extigy veya Fortissimo III gibi Dolby Digital çözücü donanımlara ihtiyaç vardır.

Dolby Digital sistemi, içeriğindeki seslere yaklaşık 1:12 oranında sabit bir sıkıştırma uygular. Bu durum, ses ne kadar karmaşık olursa olsun sıkıştırma oranının daima aynı olduğu anlamına gelir. Bu işin iyi tarafı ses verisinin diskte az yer kaplıyor olması, kötü tarafı ise karmaşık seslere de aynı sıkıştırmanın uygulanması nedeniyle bir miktar kalite kaybının yaşanmasıdır. Ancak bu kayıp, ses verisinin DVD üzerinde az yer kaplıyor olmasının getirdiği avantajla kazanılan alana farklı dillerde ses kayıtları ve çeşitli DVD ekstralarının sıkıştırılmasıyla affettirilmeye çalışılır. Genel olarak AC-3 sesler 18 bit olarak saklanır, dolayısıyla AC-3 ses için standart veri akışı 384 Kbps hızındadır (6 kanal x 18 x 48 kHz). Genellikle dinleyicinin oturma pozisyonu arka hoparlörlere öndekilerden daha yakın olduğu için, Dolby Digital çözücü sesi ön hoparlörlere arkadakilere oranla 1 milisaniyelik bir gecikmeyle gönderir. Bu işlem, ön ve arka seslerin eş zamanlı olarak kulağa ulaşmasını sağlamaya yöneliktir. Bazı çözücüler, mevcut oturma pozisyonunuzda en uygun sonucu elde edebilmenizi sağlayabilmek amacıyla bu gecikmenin ayarlanabilmesine izin verirler.

__________________
Çevirimiçi durumu