Çok sevimli, akıllı ve uysal olan, Türkiye’de yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan, asıl asıl adları “Pacific parrotlet” (latincesi Forpus coelestis) (veya aynı zamanda ‘celestial parrotlet’ olarak bilinir) olan bir papağan türüdür.
Doğal habitatları subtropikal veya tropikal kuru ormanları, subtropikal veya tropikal nemli ova ormanlarıdır.
Türkiye’de bu adla tanındığı için Forpus Papağanı adını kullanacağım. Bir de “Kutsal Papağancığı” olarak da duymuş olabilirsiniz. Forpus papağanları, papağan ailesinin boyut olarak en küçük ikinci türüdür. 11cm ile 14cm arasında değişen boyutları vardır. Ağırlıkları ise 33 gram civarı. Türleri Peru ve Ekvador gibi Güney Amerika ülkelerine ait.
Forpus familyası içinde yedi farklı parrotlet türü vardır. Bu türlerden yalnızca üçü evlerde evcil olarak beslenebiliyor. Bunlardan Pasifik Parrolet en yaygın olanıdır.
Ortalama ömürleri 20 yıldır. Dişilerinin tüyleri mattır. Genç kuşlarda mat tüyler büyüklerden daha fazladır. Genç erkek kuşlarda mavi tüyler daha azdır.Kuluçka 18 gün sürer, tüylenme 42 gün sonra olur.
Dikkat çekici bir mavi mutasyon, yakın zamanda Avrupa’da görülmüştür ve şüphesiz sayılarının bu denli hızlı artışından, bu tür kuşlar gelecekte daha da yaygınlaşacaktır.
Muhabbet kuşu yemi karışımı, akdarı ve sade kanarya yemi, biraz ayçiçeği, yeşil gıda ve meyva verilebilir.
Dayanıklıdır, tüm yıl boyunca kuşhanede tutulabilir, fakat tüm yıl boyunca tünemeleri için folluk verilmesi tavsiye edilir. Bu papağanlar, kendi cinslerine karşı saldırgan olabilirler. Bu yüzden birden fazla çift varsa, kuşhanelerin arasına iki kat tel koyarak, komşuların birbirlerine saldırıp, ayaklarını sakatlamalarına engel olursunuz.
Alternatif olarak, tahta bir perde koyarak birbirlerini görmelerine de engel olunabilir.
Üreme için sağlam bir folluk verilmelidir, eğer bir çiften fazla kuş varsa, yerleri arasında büyük bir boşluk olursa çiftler şaşırmazlar ve üreme sonuçları iyi olur.
Yavrular kendi başlarına beslenmeye başladığında, en kısa zamanda yuvadan alınmalıdır, yoksa kendi yavrularına saldırabilirler. Bu kuşlar, genelde hızlı bir şekilde iki kere yuvalar. Üreme, bir yaşından itibaren başlar.
Videoda görmüş olduğunuz sevimli Parroletler 5 haftalıklar.
Sonuç olarak konuşuyorlar. Türkiye’den henüz konuştukları görülen, duyulan bir video yok. Konuşma şekilleri videodaki gibi.
Oğuzhan Uğur'un "BabaLayka" YouTube kanalında yayımlanan "Sertab Erener 'Saygı1'" konserinde, binlerce hayranın katılımıyla gerçekleşen gecede…
Ölünce Beni Kim Yıkayacak Billboard Reklamı Nedir, Neyin Reklamı ? İstanbul'un Bakırköy ilçesinin Florya semtinde,…
Hoşuna gidiyo isimli parçayı Aleyna Tilki ile birlikte seslendirerek merak edilen isimlerden biri olan Zeki…
Şanışer’in etkileyici ve derin anlatımıyla, “Hüsran Hepsi” dinleyicileri insan ruhunun hüsran dolu yollarında bir yolculuğa…
Aysel Yakupoğlu ile birlikte Sen Olsan Ağlaman Mı isimli parçayı seslendirmesiyle birlikte merak edilen isimlerden…
Gönlüm isimli parça ile Spotify gibi listelerde ilk sırada yer almayı başaran ve merak edilen…