Mp3, Ogg Vorbis, Mpc gibi lossy (kayıplı) müzik formatlarından farklı olarak bir nevi zip gibi wav dosyalari sıkıştıran codec. Ortalama yüzde 50-60 civarı sıkıştırabilmekte; böylece 4 dakikalık bir şarkıyı yaklaşık 50 Mb iken ancak 25 Mb’a kadar küçültebilmektedir.
Eğer yeni bir müzik çalar alacaksanız bu formatı desteklediğinden emin olun. Çünkü iyi bir kulaklıkla inanılmaz bir tecrübe yaşatıyor. Tek sorunu şu an için oldukça çok yer kaplaması.
Mp3′e göre çok fazla yer kaplar ve aynı oranda ses kalitesi mp3′ten kat kat yüksektir. MP3 formatında genelde 128Kbps ve en fazla 320kbps ses kalitesi mevcut iken FLAC ile bu oran 1000kbps dolaylarına kadar çıkabilmektedir. Ayrıca MP3 dosyalarının ortalama boyutları 4-5MB civarındayken FLAC dosyaları için 25-30MB dolaylarındadır.
Kayıpsız: Ses dosyasının kodlaması (PCM) herhangi bir kayba uğramaz, yani şifre çözümüne uğrayan(decoded) ses, kodlayıcıya(encoder) girenlerle bit-e-bit aynıdır. Ayrıca Orjinal ses verisinin MD5 imzasını dosya başlığında tutarak veri bütünlüğünün sağlanmasında kullanır.
Hızlı: Asenkronize şifre çözümü yaptığı için, türdeş codec’lere göre daha hızlı çalışmaktadır. Eşzamanlı şifre çözümü, en makul donanımda bile kolayca çalışmasını sağlayabilmektedir.
Donanım Desteği: Gerek wikipedia’daki FLAC sayfasında, gerekse kendi sayfasındaki bağlantıda görülebileceği üzerine geniş donanım yelpazesi tarafından desteklenmektedir.
Esnek İçbilgi(Metadata): FLAC’ın içbilgi(metadata) sistemi etiketlemeyi, albüm kapağını, cue table denilen albüm hakkında bilgi veren .cue dosyalarını destekleyebilmektedir. Ayrıca şu anki yapı bozulmadan yeni içbilgiler (metadatalar) oluşturulabilir.
Gezintilenebilir(seekable): FLAC, hızlı bir birebir örnek(sample accurate) gezintileme sunmaktadır.. (Ayrıntılı bilgi için birebir örnekleme(sample-accurate) hakkındaki şu blog’u inceleyebilirsiniz.) Bu sayede hem playback çalışmalarında hem de müzik üzerinde oynama yapabilmek, üzerinde değişiklikler yapmak için idealdir..
Gerçek zamanlı veri akışını destekleme(Streamable): Her FLAC çerçevesi o çerçevenin şifre çözümü(decode) için yeterli veri içermektedir. Bir önceki ya da bir sonraki çerçeveye ihtiyaç duymaz bu işlem esnasında.. Ufak parçalara bölünmüş şeklinde de düşünebilirsiniz. FLAC, çerçeveleme sayesinde veri akışının ortasından veri alımını minimum bir gecikmeyle şifre çözücülere(decoder) ulaştırabilen senkronize kodlar ve CRC’ler kullanmaktadır.(MPEG ve benzeri diğer formatlar gibi.)
Arşivlemeye Uygunluk: FLAC , açık bir formattır ve eğer sonraları dosyanızı başka formatlara çevirmek istiyorsanız, herhangi bir üretim kaybına neden olmaz. Ayrıca CRC’ler ve MD5 imzaları dışında, FLAC’ın şifreleme işlemine paralel olarak, bütün dosyanın bulunduğu şifrelenmiş veri akışını çözümleyip, diğer sonuçla karşılaştırma seçeneği de bulunmaktadır. Bu işlem esnasında bir uyuşmazlık olursa hata veriyor.
CD arşivlemeye Müsaitlik: FLAC’ın “Cue sheet”, yani CD’nin içindekileri, parçaların uzunluklarını gösteren bir içbilgi(metadata) bloğu vardır. Bu sayede herhangi bir CD’nizi bilgisayarınıza aktarabilirsiniz. Sonra da Cue sayfası sayesinde tek bir dosyaya şifrelenmiş(encode) bir dosyanın içindeki parçaları, o parçalar hakkındaki bilgileri öğrenebilirsiniz. Tek bir dosya olduğu için parçalar arasında bekleme ya da bir kesintiyle karşılaşmazsınız. Sonraları, eğer CD’niz hasar gördüyse, FLAC dosyasını aynı şekilde CD’ye çekip, cue dosyasını da CD’ye aktarıp hasar görmemiş bir kopyasına sahip olabilirsiniz.
Hatalara Dirençli: Parça parça(yani çerçeve çerçeve) veri akışı sağladığı için herhangi bir hata oluştuğunda, bu sadece ufak bir kısmı etkileyeceğinden, diğer kayıpsız codec’lerle karşılaştırınca çok büyük bir avantaj sağlamaktadır. Çünkü diğer türdeşlerinde olabilecek hatalar, veri akışının daha büyük bir kısmını etkilemektedir.
Kalamam arkadaş isimli şarkıyı seslendirmesiyle birlikte hit olan ve merak edilen isimlerden biri olan Şarkıcı…
İzmir’in Sevilen Rapçisi Grogi Saldırıya Uğradı! Grogi adı ile tanınan İzmir’in ünlü rap sanatçısı Ahmet…
Kullanıcı dostu fiyatlarıyla fark yaratan NETGSM bugünlerde altyapı hizmeti aldığı firmadan dolayı yeni abonelik ve…
NetGSM, Türkiye merkezli yerli bir mobil iletişim ve mesajlaşma hizmeti sağlayıcısıdır. Türkiye'nin 4. GSM operatörü…
Sıradan bi gece isimli parça ile Spotify gibi sitelerde viral listelere girmeyi başaran ve merak…
Gam isimli parçası ile duyulan ve Spotify viral listede birince olmayı başaran ve merak edilen…