Sigara kullanan kişi sayısı ülkemizde her geçen gün artmaktadır. Sigara kullanan kişi sayısı yaklaşık 15 milyona yaklaşmıştır. Yetişkinlerin çocuklarının yanında sigara içmesi sonucu, çocukların yüzde 55’i pasif içici durumuna gelmiştir.
İnsanlar sigara bağımlılığından kurtulmak için birçok yöntem deniyor. Bu yöntemlerin birçoğunun işe yarayıp yaramadığı tartışılıyor. Örneğin bir çok kişi elektronik sigaranın zararlarından bahsederken bazı kişilerde yararlı olabileceğinden bahsetmektedir. Elektronik sigara ülkemizde oldukça yaygınlaştığı gibi en çok kullanıldığı ülke ise İngiltere’dir.
Elektronik Sigara Zararlı Mı?
Tabii ki elektronik sigara tamamen zararsızdır diyemeyiz. Elektronik sigaranın sigaraya benzer zararları bulunmaktadır. Daha fazla zararlı olduğu söylenmesi doğru değildir. Elektronik sigaranın akciğerlere su topladığı söylentisi de gerçek dışı olarak bilinmektedir. Ciğerlerde su toplanması ciğer ile göğüs kafesinin arasında oluşmaktadır. Yani elektronik sigaranın su toplanmasına sebep verebilecek bi durumu yoktur. Yapılan araştırmalar sonucu Elektronik sigaranın akciğerlere su topladığı söylentisi de gerçek dışı olarak bilinmektedir. Ciğerlerde su toplanması ciğer ile göğüs kafesinin arasında oluşmaktadır. Yani elektronik sigaranın su toplanmasına sebep verebilecek bi durumu yoktur. Yüzde 90 ile 95 arasında elektronik sigaranın daha az zaralı olduğu ortaya konulmuştur.
Elektronik sigara hiç sigara kullanmayanların da ilgisini çekebilmektedir. Zararsız olduğu algısı yanlış bir algıdır. Elektronik sigara da bağımlılık yapmaktadır. Elektronik sigaranın birçok çeşidi ve kalitesi bulunmaktadır. Ucuz ve kalitesiz ürünler zararlı olabileceği gibi patlama riski de bulunmaktadır.
Elektronik Sigaranın Yararları Nelerdir?
Elektronik sigaranın dumansız ve külsüz olması kullanım avantajı sağladığı düşünülmektedir. Kokusuz ve nargile gibi aromalı olan çeşitleri mevcuttur ki bunlar da zararlıdır. Gerçek sigaraya göre elektronik sigara daha ucuzdur. Sigaranın ciddi şekilde sağlığa zararları bulunmaktadır ve bırakması zor olduğu için başlanılmaması tavsiye edilmektedir.