“Devlet Vatandaşına Tuzak Kuramaz” Kararı

Yargıtay, otomobili ile radara yakalanan şahsın itirazı ile inceleme yaptı ve radar uygulamasını “tuzak” olarak nitelendirdi. Yargıtay’ın bu kararırı diğer itirazlarda da emsal olacak.

Trafik polislerinin özellikle hız limitlerinin aşılmasını ‘radar’la saptaması ve sürücülere yüklü cezalar gelmesiyle sonuçlanan uygulama, Yargıtay tarafından kesinleştirilen bir kararla sürücüleri haklı çıkardı. Yargıtay, itiraz eden sürücüye verilen 343 TL tutarındaki cezayı iptal etti.

Avukat Arabulucu Umut Metin, birçok vatandaşın isyan ettiği trafik cezalarına yönelik Yargıtay’dan emsal nitelikte bir karar verildiğini belirterek, bir sürücüye radar sebebi ile kesilen 343,00 TL’lik cezaya dair Alaşehir Sulh Ceza Mahkemesi’nce verilen cezanın iptaline yönelik kararın onanmasını ‘Devlet vatandaşına tuzak kuramaz’ sözleriyle yorumladı.

radar-tuzak

Metin, Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin verdiği bu kararda dikkat çeken en önemli ifadenin, ‘kişilerin mal ve can güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek trafik kurallarının konuluş amacına uygun olmadığı gibi araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelecektir ki bu durum, çağdaş hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmaz ve kabul edilemez’ ifadesi olduğunu belirtti.

Polislerin asıl görevlerinin trafik düzenini sağlamak olduğunu belirten Avukat Umut Metin kararı şöyle değerlendirdi: “Yargıtay’ın vermiş olduğu bu karar ile esas anlatmak istediği trafik cezalarında özellikle de hız sebebi ile verilen cezalarda yeterli uyarıların sürücünün görebileceği yerlerde bulunması zaruretidir. Sürücünün radardan dolayı ceza düzenlenebileceği ihtimalini bilebilecek konuma getirilmesi gerekmektedir. Bu şekilde bir nevi trafik polislerinin tuzak kurar gibi araçları ters döndürerek yol kenarında beklemeleri, hiçbir hız sınırlamasının uyarı levhaları ile belirtilmediği yerlerde bir anda çeviri yaparak sürücülere hız limiti aşımı nedeniyle ceza tesis etmeleri hukuk devletine yakışır bir yöntem olmadığının da altını çizmiştir.

Yargıtay’ın önem arz eden bu kararı ile hukuk devletinin gerektirdiği şekilde vatandaşı tuzağa düşürür gibi ceza kesme değil, vatandaşın can güvenliğinin öncelikli sayılmasının gerektiği sonucuna ulaşmak doğrudur. Bu karardan sonra birçok sürücü bu şekilde kesilen cezalara itiraz edebilmeli, haklarını aramak suretiyle açıkça radar uyarısının belirgin ve açıkça yapılmadığı yollarda kesilen cezaların iptalini isteyebilmelidir.”

Kaynak: Haber7.com CİHAN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir