Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte teknolojik aletlerin hasarlara karşı dirençleri de azalmakta. Bu direnci azaltmak için çok fazla çalışma yapılıyor olsa bile yine de bir çok durumda yeterli olamayabiliyor bildiğiniz gibi…
iPhone 4, LG Optimus 3D ve Nokia N8 gibi cep telefonların yanı sıra iPad gibi bir çok tablette de kullanılan ve isminden çok bahsettiren Gorilla Glass teknolojisi nedir?
gorilla Glass, Corning isimli bir şirketin geliştirmiş olduğu ve günümüzde en sağlam cam biçimlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Çok ince bir yapıya sahip olmasına rağmen, aynı incelikteki bir çok cam çeşidinden kat be kat sağlam olan bu cam alkali-alüminosilikat ile harmanlanmış bir cam olarak tabir edilebilir.
Corning şirketi kimyasal olarak güçlendirilmiş camlarını 1960 yılında test etmeye başladı ve bu projeya “Project Muscle” ismini verdi. Gorilla Glass projesi 2006’da başladı ve bir çok elektronik cihazda kullanımı mevcut.
Bu camın en büyük özelliği sağlamlığının yanı sıra, direnci, inceliği ve hafifliği. Gorilla Glass dünyadaki 200 milyon cep telefonunun yüzde 20’sinde kullanılmakta. Corning şirketi Gorilla Glass’ın RF uyumlu olduğu ve netlik olarak HD ve 3D televizyonlarda da kullanılabilir olduğunu söylüyor ki bir çok HD ve 3D ekran bu cam teknolojisini kullanıyor.
Yapılış Aşamaları;
Cam öncelikle sıcak bir banyodan geçiriliyor. Burada 400 derece sıcaklıkta eritilmiş potasyum tuzu ile harmanlanıyor. Küçük sodyum iyonları camdan uzaklaşıyor ve büyük sodyum iyonları bu küçük olanların yerini alıyor. Gorilla Glass’ın kimyasal içeriği potasyum iyonlarının yüzeye tutunmasını sağlıyor ve bu iyonların cam yüzeyinde camın iç kısımlarını etkileyen çok yüksek bir gerginlik oluşturmasına neden oluyor. Bu katman camın çok daha dayanıklı, çok daha dirençli olmasını sağlıyor. Cam gibi, aynı şekilde Gorilla Glass’da geri dönüştürülebilir bir yapıya sahip.
Corning firması Gorilla Glass’ı Kentucky eyaletinin Harrodsburg şehrinde ve Japonya’da Shizuoka’da üretiyor.
Aşağıdaki videoda Gorilla Glass’ın diğer camlardan ne kadar sağlam olduğunu görebilirsiniz.
Gorilla Glass Teknolojisi Nedir?
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte aletlerin hasarlara karşı direniş özellikleri de azalmaktadır. Dışarıdan uygulanacak kuvvetleri yani hasarları azaltmak için bir çok çalışmalar yapılıyor. Gorilla Glass bu çalışmalara örnek olarak geliştirilen bir teknoloji.
Telefon camlarının çizilmesini ve kırılmasını önleyen yeni bir teknoloji geliştirildi. iPhone 4, LG Optimus 3D ve Nokia N8 gibi cep telefonlarda ve iPad gibi bir çok tablette de kullanılan Gorilla Glass teknolojisi, telefonların ve iPad’in ekranının çizilmesini veya kırılmasını önleyen bir teknolojidir. Gorilla Glass teknolojisine ilgi gün ve gün artmaktadır.
Özellikle ilk iPhone ile başlayan ve bugün için birçok akıllı telefonda kullanılan Gorilla Glass, temelde ekranın çizilmesini ve kırılmasını önleyen bir teknoloji olarak tanımlanabilir. 1 milyarı aşkın insana ulaşan bu özel camlar Apple dışında HTC, Acer, Dell, Motorola, Nokia, Samsung ve Sony’de kullanıyor. Gorilla Glass, telefon dışında tablet gibi daha büyük ölçekli ekranlarda da kullanılmaya başlanmıştır.
Gorilla Glass Teknolojisinin Özellikleri:
- Alkali-Aluminosilicate’den üretilmiş ince bir camdır.
- Çok dayanıklı bir yapıya sahip bir camdır.
- Yapılan CO2 ile güçlendirilmiş tabanca testleri sonucu camda en küçük bir çizik olmadığı görülmüştür.
- Delici ve kesici (bıcak vb.) bir çok alet ile test edilmiş ve en küçük çiziğe rastlanmamıştır.
Gorilla Glass dışında firma, Willow Glass isimli yeni bir teknoloji üzerinde de çalışılmalar başlattı. Esnek ekranlara özel tasarlanan Willow Glass, kağıt inceliğinde ve kıvrılabilen ekranların çizilmesini önleyecek bir yapıya sahip olacak. 1960′lardan beri üzerinde araştırmalar yapılan bu teknolojiler, güçlü yapısı ve kimyasal bileşenleri sayesinde, telefon piyasasındaki en güvenilir cam kaplama olarak biliniyor. Nokia‘nın harikasi Lumia 900‘ün ekran sağlamlığını kanıtlamak için çivi-çekiç kullanılarak test yapıldı. Gorilla Glass teknolojisi bu testide başarı ile geçmiştir.
Gorilla Glass Test Videoları: