Artık cep telefonlarının tümünde lityum iyon polimer adı denilen Li-ion piller kullanılmaktadır. Telefon üreticileri güvenli, hafif, hızlı şarj edilebilir ve ucuz olmasından dolayı bu pilleri tercih etmektedir. Günlük hayatta da en önemli parçamız haline gelen cihazların olmadık bir anda şarjının bitmesi de günümüz sıkıntılarının başında geliyor.
Şarj edilebilir piller zamanla depolama kapasitelerini yitiriyor. İlk alındığında gün boyu şarjı yeten telefonlar ortalama 1 yıl sonra akşam olmadan şarjı biter hale gelebiliyor. Li-ion pillerin depolama kapasiteleri yüksek oranda düşebiliyor. Önümüzdeki 20 sene içinde çok uzun ömürlü piller çıkabilecek olsa da şuan için pil ömrünü uzatmak için yapabileceklerimizi sizler için araştırdık. Cep telefonu nasıl şarj edilmeli ?
- Pili %20 ile %80 doluluk oranında kullanınız. Pil tümüyle bittiğinde veya tam doluluğa yakın olduğunda daha çok yıpranıyor.
- Telefonu gece şarja takıp yatmayınız. Bu durumda pil uzun bir süre %100 dolulukta kaldığı için ömrü kısılacaktır. %99’dan %100 e kadar şarj etmek gibi mini şarj döngüsü de pil ömrünü olumsuz etkilemektedir. Bazı şarj cihazları batarya tam dolunca şarj etmeyi kesmektedir, bu tip cihazlar batarya ömrünü artıracaktır.
- Hızlı şarj özelliğini çok acil durumda olmadıkça kullanmayınız. Telefonda bu özellik bulunuyorsa da kapatmayı tercih etmeniz batarya ömrünü uzatacaktır.
- Cihazı oda sıcaklığında kullanınız. Aşırı sıcak veya soğuk ortamda kullanmak ömrünün kısalmasına neden olacaktır. Yastık altı gibi yerlerde kalması aşırı ısınıp batarya ömrünü azaltacağı gibi tehlikeli bir patlamaya da sebep olabilecektir.
- Cihaz şarj olurken yoğun güç gerekecek şekilde kullanmayınız. Oyun oynamak, video izlemek gibi işlemler cihazın ısınmasına ve pil ömrünün azalmasına neden olacaktır.
- Cihazı uzun süre kullanmayacaksanız %70 gibi bir batarya doluluk seviyesinde bırakınız. Tam dolu veya tam boş olarak bırakmak bataryanın bozulmasını hızlandıracaktır.
güzel bilgi tşk