Cep Telefonlarında Şarj Süresi

Telefonlarımızın kullanım süresi az gelince bazılarımızın aklına acaba şarj süresinde bir yanlışlık mı yapıyorum gibi bir soru gelebilir. Eski telefon kullanıcıları bilirler tam sarj olması için 8-10 saat gibi uzun sarj sürelerinden söz edilirdi ve cep telefonlarında Nikel piller kullanılırdı. Günümüz akıllı telefonları Lityum İyon (Li-ion) bataryalar kullanılmakta ve bu eski bildiklerimiz Li-ion piller için geçerli değil.

iPhone telefonunu şarja taktığında ilk önce hızlı şarj veya şok şarj olur, tam şarj için 1-2 saat daha sarjda beklemelisin gibi bir düşünce kesinlikle yanlıştır. Yalnızca ilk kullanım için; ilk kullanımda telefonu açın ve kullanmadan tam şarj oluncaya kadar sarj edin. Şarjdan çıkarın ve telefon kapanana kadar kullanın, aradaki süre içerisinde şarja takmayın. Daha sonra şarja takın ve tam, %100 şarj edin. Tam dolduktan sonra ise 1-2 saat daha şarjdan çıkarmayın. Bu işlem ile aynı zamanda telefonunuzda batarya göstergesi kalibre olmuş olacaktır.

Bir de servise gönderilip geri gelen telefonlarda batarya değişimi yapılmış ise kağıtta şöyle bir uyarıyla karşılaşılıyor: “!!! CIHAZINIZI UZUN SURE SARJDA BEKLETMEDEN KULLANMAYINIZ!!!”. Bu da demek oluyor ki servis tarafından da ilk kez kullanılan bataryanın ilk önce uzun bir şarj süresi görmesi gerekli görülüyor.

Telefonunuzu her fırsatta şarja takın. Çünkü Li-ion piller ne kadar aktif olursa o kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olur.

Li-ion pillerin sonuna kadar bitirilmesi gibi bir şey gerekli değildir, yapılmamalıdır. Amma velakin sürekli bunu yaparsanız kimyasal olarak pilinize zarar verirsiniz.

Sarj aletiniz ve piliniz orjinal ise akşamdan sabaha kadar telefonunuzu şarjda bırakabilirsiniz. Herhangi bir problem olmaz. Çünkü sarj durumu %100 olduğunda elektrik akışı, sarj kesilir. Doldu ya da dolu ise şarj olmaz, pilin içindeki devre buna müsade etmez. Hatta telefonunuz %100′e kadar sarj olurken adaptorü kontrol edecek olursanız sıcaktır. Çünkü pili şarj ediyor ve güç harcıyor. Ancak birkaç saat sonra adaptörün soğuduğunu ve artık şarj etmediğini anlayabilirsiniz. Sarj olduktan sonra adaptör soğuyacaktır. (Li-ion batarya kullanan diziüstü bilgisayarlar için de benzer durum geçerlidir. Fakat daha sonrasında, şarjda iken batarya kullanılmayacağından ömrü daha kısa olur.)

Li-ion pillerin en önemli düşmanı sıcaklıktır. Kullanırken, şarj olurken ya da saklarken mutlaka fazla sıcaklıktan koruyun, fazla ısınmasına izin vermeyin. Çok sıcak ortamlarda (doğrudan güneş ışığı altında, kapalı araba ortamı içerisinde, ısıtıcı, fırın gibi cihazlar üzerinde) bırakmayın.

Hüseyin Can ÇALIŞAN

Recent Posts

Şara Kaplan Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Oğuzhan Uğur'un "BabaLayka" YouTube kanalında yayımlanan "Sertab Erener 'Saygı1'" konserinde, binlerce hayranın katılımıyla gerçekleşen gecede…

5 gün ago

Ölünce Beni Kim Yıkayacak Billboard Reklamı Nedir, Neyin Reklamı?

Ölünce Beni Kim Yıkayacak Billboard Reklamı Nedir, Neyin Reklamı ? İstanbul'un Bakırköy ilçesinin Florya semtinde,…

6 gün ago

Zeki Arkun Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Hoşuna gidiyo isimli parçayı Aleyna Tilki ile birlikte seslendirerek merak edilen isimlerden biri olan Zeki…

7 gün ago

Şanışer’den Hüsran Hepsi Etkileyici ve Derin Anlatımıyla Yayında

Şanışer’in etkileyici ve derin anlatımıyla, “Hüsran Hepsi” dinleyicileri insan ruhunun hüsran dolu yollarında bir yolculuğa…

1 hafta ago

Gökhan Namlı Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Aysel Yakupoğlu ile birlikte Sen Olsan Ağlaman Mı isimli parçayı seslendirmesiyle birlikte merak edilen isimlerden…

2 hafta ago

Electro Tülay Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Gönlüm isimli parça ile Spotify gibi listelerde ilk sırada yer almayı başaran ve merak edilen…

3 hafta ago
Netavantaj Hepsi Bir Arada - Satılık Domain Yanında Bil - Satılık Domain Kafaya Takma - Eticaret Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı