Bireysel Emeklilik Yapılmalı Mı?

Bügünlerde herkes bireysel emeklilik yaptırmalı mıyım yaptırmamalı mıyım diye düşünüyor olabilir…

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ‘Bireysel Emeklilik Sistemi’nde varlık yönetim şirketlerinin performansı son derece zayıf. Birçok kurum devlet katkısını bile buharlaştırıyor’ demişti ve Vatandaş para koyuyor, devlet yüzde 25 katkı yapıyor ama dönemin sonunda yüzde 25 getiri bile yok” diye eklemişti.

Yani devlet %25 verse de kurumların performansının yetersiz olduğu görüşü hakim. Ali Tezel’e göre, Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sigortası yok. Yani resmi olarak bireysel emeklilik sistemi yok, bireysel emeklilik danışmanlığı var.

Bireysel emeklilik sistemine göre 56 yaşında ekmekli olunuyor. Bireysel emeklilik şirketleri ise bu yaşın 95 olmasını istiyor ancak kabul edilmiyor. Türkiye’de bireysel emeklilik sistemleri bir emeklilik sistemi olarak çalışmıyor. Kendileri de bir alternatif değiliz sadece tamamlayıcıyız şeklinde bilgi veriyor.

Kendi kendinize bireysel emeklilik sistemine ödeme yapıyorsanız bunun hiçbir faydası olmadığı biliniyor çünkü bu sistem yerine mevduata yatırmak çok daha faydalı.Çünkü emeklilik sisteminin tüm giderleri de sizden karşılanıyor. Bu da işletim “giderleri” olarak adlandırılıyor. Bu sistemde ara sıra fon değişimi yapmanız gerekir çünkü piyasalar her zaman aynı değildir.

Şirketler sizinle bir daha ilgilenmiyor ve sizi unutuyorlar.

Uzmanlar sistemde olanların dahi bir an önce çıkmasını tavsiye ediyor. Çünkü beklentilerini alamayacakları belirtiliyor. Bireysel emeklilik sistemi, her az düzenli olarak para biriktiremeyenler için ve yatırım yapmayı bilemeyenler için iyi bir sistem olabilir. Ancak yatırdıkları paranın tamamını almak oldukça zor.

Açıkçası sistemde sağlam bir devlet güvencesi yok. Sisteme girerken ücret alınabildiği gibi çıkarken de ücret kesiliyor.

bireysel-emeklilik-sistemi

Bir yorum

  1. Ancak parayı biriktirir..Bence başkada bir artısı yok..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir