Hükümet tarafından 24 Haziran seçimleri sonrası bedelli askerlik sözü verilmişti. Seçim sonrası sürekli farklı kulis bilgileri geliyordu ve en sonunda hükümet tarafından bedelli askerlik çıkarılacağı açıklandı. Merakla beklenen bedelli askerlik detayları açıklandı ancak tartışmaları da beraberinde getirdi.
Bedelli askerlik 25 yaş üzeri olanları kapsayacak ve 15 bin TL bedeli olacak. Ayrıca bu kriterler dışında 28 gün olarak temel askerlik eğitimi öngörüldü. Ancak öngörülen ve teklife eklenen bu eğitim, bedelli askerlik yasasını bekleyenler tarafından iyi karşılanmadı. Vatandaşlar 28 gün askerlik için işine son vermek durumunda kalacak veya bakmak zorunda olduğu kişileri bırakmak zorunda kalacak. Bu sebeple de vatandaşlar temel eğitim alınmasına karşı durumda.
1 aya yakın verilen bu gibi temel eğitimlerin kışlada da oldukça fazla olumsuz etkisi yaşanmaktadır. 2011 yılında çıkarılan bedelli askerlik tasarısında da 21 gün temel eğitim şartı bulunuyordu ve bu eğitim Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’den kaldırılması tavsiye edilmişti. Temel eğitim alacak olanlar için “Kışlada moral bozukluğuna yol açıyorlar” şeklinde yorum yaptığı biliniyor. Bir önceki bedelli tasarısında temel eğitimin kaldırılmasıyla ilgili bir başka gerekçenin de profesyonel askerlerin eğitiminin aksayacağı düşünülmüştü.
17.07.2018’de açıklanan bedelli askerlik düzenlemesinde bulunan ve 28 gün askerlik eğitiminin kaldırılacağını düşünüyoruz. Tıpkı önceki yıllarda olduğu gibi Genelkurmay bu yükün altına girmek istemeyecektir. Aynı zamanda bu eğitim kışladaki askerler tarafından hoş karşılanmayacak ve moral bozukluğuna neden olabilecektir. 28 günlük eğitimin devlete de mali bir yük getireceği de bir gerçektir. Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’ndan bir açıklama yapılacağını düşünüyoruz.