Yetişkin bir insan dakikada ortalama 10-15 kere göz kırparken bebekler dakikada en fazla 2 kere göz kırpıyor. Çocukluk ve ergenlik boyunca artış gösteren göz kırpma satısı yetişkin bir kişide en yüksek sayıya ulaşmaktadır.
Göz kırpmanın en önemli amaçlarından biri gözü sürekli nemli tutma isteğidir. Bebeklerde gözün ön kısmında dış dünya ile temas eden alan yetişkinlere oranla daha küçük olduğu için bebeklerin gözü daha geç kurur yani daha az nemlendirme gerektirir. Bebeklerin daha uzun uyuması da gözlerini daha az nemlendirme ihtiyacı doğurmaktadır. Yetişkin bireyler yüksek dikkat ve veya takip gerektiren durumlarda daha az sayıda göz kırpmaktadır. Aynı şekilde bebeklerin de yeni geliştirmekte oldukları görsel deneyimler ile dış dünyayı tanımak için yaptığı çabalar sırasında daha az göz kırptıkları da düşünülmektedir.
Göz kırpma oranının beyinde dopamin adlı kimyasal sinyal taşıyıcının miktarı ile değişkenlik gösterdiği bilinmektedir. Bazı araştırmacılar tarafından da bebeklerde dopamin sisteminin yeterli oranda gelişmediği için daha az göz kırptığı sonucuna varılmaktadır.