Categories: Bilgi Deposu

Azot Döngüsü

Dünya’nın atmosferinin % 80’i azot gazından (N2) oluşur. Gaz formundaki azot genelde canlılar tarafından (bazı mikroorganizmalar hariç) kullanılamaz haldedir. Azotun canlılar tarafından kullanılabilmesi için amonyağa dönüştürülmesi yani bağlanması gerekir.

Volkanik etkenler, yıldırım gibi doğa olayları sonucu oluşan elektrik boşalımları döngüye bir miktar azot girmesini sağlayabilir. Ancak canlıların kullanabileceği formdaki azotun büyük bölümü, karasal ekosistemlerde serbest yaşayan (ortak yaşam olmayan) toprak bakterileri ve bazı bitkilerin, özellikle baklagillerin köklerindeki yumrularda ortak yaşayan bakteriler (Rhizobium) tarafından oluşturulur. Yani azot gazı amonyağa dönüştürülür.

Sucul ekosistemlerde bazı siyanobakteriler azot bağlayıcı özelliktedir. Karasal ekosistemlerdeki azot bağlayan bakteriler, azotu amonyağa (NH3) dönüştürerek diğer organizmaların kullanımı için toprağa salar. Buradaki fazla amonyak bakteriler tarafından önce nitrite (NO2), ardından da nitrifikasyon denilen işlemle nitrata (NO3) dönüştürülür.

Konuya ait video için tıklayın ==>

Nitratlar bitkiler tarafından emilerek amino asit, protein gibi moleküllerin yapımında kullanılır. Hayvanlar azot ihtiyaçlarını bitkileri ya da diğer hayvanları yiyerek karşılar. Besin zincirine bu biçimde giren azot, bitkiler ve hayvanlar öldüğünde ayrışarak tekrar toprağa döner. Ayrışmayı bazı bakteriler ve mantarlar yapar.

Toprakta bulunan ve denitrifikasyon bakterileri olarak bilinen bazı bakteriler, nitriti ya da nitratı tekrar azot gazına dönüştürür. Denitrifikasyon olarak bilinen bu işlem sonucunda bir miktar azot tekrar atmosfere karışır ve döngü devam eder. Doğal sistemlerdeki azot döngüsünün büyük bir kısmında, atmosferdeki azot değil topraktaki ve sudaki azotlu bileşikler kullanılır. Atmosfer ve toprak arasındaki azot alışverişi uzun dönemde önemlidir. Ancak ekosistemlerdeki azotun büyük bir kısmı ayrıştırma ve yeniden emilim ile döngüde tekrar tekrar kullanılır.

Hüseyin Can ÇALIŞAN

Recent Posts

Clio 4-5 Park Sensörü Neden Susmuyor, Sürekli Neden Ötüyor Çözümü Nedir?

Clio 5 Park Sensörü Neden Susmuyor, Sürekli Neden Ötüyor Çözümü Nedir? Maalesef ki Renault Clio…

22 saat ago

Vedat Erkaya Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında

Kimsin sen isimli parça ile Spotify gibi platformlarda Viral listelere girmeyi başaran ve merak edilen…

5 gün ago

Poizi Kimdir, Nereli, Gerçek Adı Nedir?

Era7capone ile birlikte Çıkar Biri Karşıma isimli parçaya imza atan ve merak edilen isimlerden biri…

4 hafta ago

Yung Kafa & Küçük Efendi Kimdir, Gerçek İsimleri Nedir, Yüzleri Nasıl?

Karanlık isimli parça ile listelere giren ve merak edilen isimlerden biri olan Yung Kafa &…

4 hafta ago

Berkay Karaman Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Bıktım artık isimli parça ile Spotify gibi listelerde viral olmayı başaran ve en üstte yer…

4 hafta ago

Eren Can Çadırcı Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Eren Can Çadırcı Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında? Onu genellikle Beşiktaş sahilde veya civar sokaklarda görenler…

4 hafta ago
Netavantaj Hepsi Bir Arada - Satılık Domain Yanında Bil - Satılık Domain Kafaya Takma - Eticaret Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı