Categories: Otomobil

Araçlarda Yakıt Tasarrufu İçin Öneriler

yakit-tasarrufu-onerileriyakit-tasarrufu-onerileriÜlkemizde akaryakıt fiyatlarının aşırı şekilde artması araçlarımızda tasarruf yapmamız gerektiğini tekrar hatırlattı. Araç kullanırken tavsiyelere uymak oldukça fazla yakıt tasarrufu sağlamaktadır.

Araç kullanırken sert fren yapmayınız
Ani fren yapmak tahmininizden daha çok yakıt tüketmenize sebep olur. Önünüzdeki trafiğe konsantre olursanız güvenli fren yapabilmek için yeterli mesafeniz olacaktır.

Aracınızı sakin ve yumuşak kullanınız
Agrasif sürüş, sakin sürüşe göre daha fazla yakıt tüketimine sebep olur. Ani hızlanmadan, sert fren yapmaktan kaçınınız. Güvenli sürüş için takip mesafenizi koruyun ve aracınızı daha sakin sürün.

Yüksek viteslerle sürün ve devirli kullanmayın
Hız limitleri dahilinde ne kadar yüksek vitesle aracınızı kullanırsanız, motor devri o kadar düşer ve yakıtı daha verimli kullanırsınız. Yükseltebildiğiniz sürece vitesi bir an önce yükseltin. Yavaşlarken ya da hızlanırken, vitesi doğru zamanda değiştirin. Aracınızı devir göstergesindeki “kırmızı bölge”de kullanmayınız.

Klimayı tutumlu kullanın
Klima motora ek yük getirir ve çalıştırırken daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Klimayı çok sıcak günlerde kullanın, diğer zamanlarda fan kullanmaya özen gösterin.

Yüksek hız yapmaktan kaçının
Ne kadar hızlı sürerseniz o kadar fazla rüzgar direncine maruz kalırsınız ve aracınız hızını korumak için daha fazla yakıt tüketir. Hız limitinin biraz altında bir hızda kullanmanız yakıt ekonomisine katkı saylayacaktır. Mümkün olduğunca yavaş ve sabit hızda kullanınız..

Hızınızı koruyun ve mesafe bırakın
Yolculuğunuz sırasında ileriye bakın. Örneğin ilerideki bir trafik ışığına daha gelmeden yavaşlamaya başlayın. Yokuşu daha çıkmaya başlamadan hızlanın. Önünüzdeki araçlarla aranızda mesafe bırakın, bu sayede ayağınızı gazdan çekerek yavaşlayıp, sert fren yapmayı önlemiş olursunuz.

Beklerken kontağı kapatın
Beklerken motorun rölantide çalışması sizi hiçbir yere götürmez ama yakıt tüketimi devam eder. Bekleme yaparken motoru durdurun. Kendinize kural koyun ve 10 saniyeden fazla bekleyecekseniz kontağı kapatın. Siz de sıcak havalarda ısınmak için motoru çalıştırıyor olabilirsiniz.

Lastik basıncına dikkat edin
Lastikler, basınç değerleri doğru olduğunda güvenli olacaktır. Olması gereken basınçtan daha düşük basınçta ise yakıt tüketimi artacaktır. Bu güvenli sürüşü de tehlikeye atacaktır.

Anı hızlanmayınız
Ani hızlanma tahmin edilenden daha fazla yakıt tüketimine neden olacaktır. Gaz pedalına gereğinden fazla basmayın ve yavaş hızlanın.

 

Hüseyin Can ÇALIŞAN

Recent Posts

Kürt Muzu (Uçkun / Işkın / Revas ) Nedir, Nasıl Yenir, Faydaları Nelerdir?

Kürt Muzu (Uçkun / Işkın / Revas): Dağların Ekşi Mucizesi Kürt muzu, Türkiye'nin özellikle Doğu…

4 gün ago

Mehmet Umut Gilik Kimdir, Nereli Kaç Yaşında?

BKM mutfak sahnesinde yer alan ve popüler hale gelen yepyeni bir isim olan Mehmet Umut…

4 gün ago

Efe Efeoğlu Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Bir konserde kemanıyla kurt ulumasını andıran bir ses çıkararak dikkat çeken Efe Efeoğlu, bu performansıyla…

5 gün ago

Emre Övek Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Bam bam yaparım isimli şarkı ile popüler hale gelen ve merak edilen isimlerden biri olmayı…

5 gün ago

Başar Keklik Kimdir, Nereli, Kaç Yaşında?

Biz ayrıldık müjgan bilmiyorlar isimli parça ile Spotify gibi listelere girmeyi başaran ve merak edilen…

5 gün ago

Cem Yıldız Kimdir, Nereli Kaç Yaşında?

Dar-ı Dünya isimli şarkısı ile büyük bir çıkış yaparak tekrar gündem olan ve merak edilen…

5 gün ago
Netavantaj Hepsi Bir Arada - Satılık Domain Yanında Bil - Satılık Domain Kafaya Takma - Eticaret Jenix biber gazı biber gazı jenix biber gazı